-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Flere år etter at hun hadde sluttet med tyngre stoffer, tok alkoholen over livet til Maria Forslund. — Jeg trodde at alkohol var noe jeg kunne håndtere. Men det er en stor løgn for de fleste tidligere rusavhengige. Dessverre eskalerer alkoholbruken for mange, sier hun.
– Mengde og inntaksmønster er langt viktigere enn hvilket rusmiddel det er, både når det gjelder hvor avhengighetsskapende det er og hvor vanskelig det er å slutte, sier Jørgen Bramness, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.
— Nå må politikerne ta tilbake styringen av rusfeltet! Stiftelsen Solliakollektivet mener Helse Sør-Øst utraderer mangfoldet i norsk rusbehandling. Stiftelsen sier at de nye kravene i anbudsutlysningen vil ramme Solliakollektivet og flere mindre, ideelle aktører i rusfeltet.
Brødrene Lars og Mats Nicolaysen snudde ryggen til rus og det kriminelle miljøet de lenge var en del av. I dag driver de Team Up Helse, et firma som spesialiserer seg på helhetlige tjenester for å hjelpe ungdom. — Møtes ikke ungdommen på en ordentlig måte, vil det gå i lås.
Hva kan leger og sykepleiere om rus og psykiatri når de er ferdig utdannet? På sykepleierutdanningen ved Oslo Met tar de nå grep for å styrke kompetansen på rus og psykisk helse. På legestudiet får rusundervisningen alt for lite plass, mener professorene Anne Kveim Lie og Thomas Clausen.
— Jeg liker å trene, sier "Knut"(17). — Jeg vil anbefale Fullt Fokus til alle som har havnet i et dårlig miljø, slik jeg gjorde, For "Knut" og «Martin» ble Fullt Fokus begynnelsen til store endringer. Begge har sluttet å ruse seg, de er i jobb og tilbake på skolebenken. Nøkkelen er trening, sosialt samvær og gode samtaler.
En ny rapport fra NIM viser at rusavhengiges møter med det offentlige kan ha store negative konsekvenser. — Rusavhengiges vern mot diskriminering må tydeliggjøres i lovverket, og det trengs holdningsendrende tiltak i offentlige tjenester, sier NIM-direktør Adele Matheson Mestad.
Han har "trofast nærvær" i arbeidsinstruksen sin. Gateprest Odd Halvor Moen veksler mellom å spille sjakk, servere brødskiver og holde bønnemøte i Vår Frue kirke i Trondheim. — Her er det ingen timebestilling og slett ikke journalføring av hva som blir sagt. Vi som jobber her er ikke "hjelpere", sier Moen.
— Livet jeg levde som rusavhengig var så forskjellig fra mine opprinnelige verdier, og jeg opplevde at alt raste rundt meg, sier Sandra (57). Hun er en av de tidligere rusavhengige som forteller sin historie i en bok om rusbehandling.