-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Utvidede rettigheter til tannbehandling er tatt inn i revidert nasjonalbudsjett.
Magne Kvande (56) ruset seg fra han var 11 år til han var nesten 40. I perioder var tannsmertene så store at han verken klarte å sove eller spise. — Til slutt ville jeg bare ha vekk det vonde. Jeg var lykkelig den dagen de røska ut tennene i overmunnen, sier han. Men tannbehandling for denne pasientgruppa byr også på utfordringer. — Noen har mye i bagasjen som gjør at gjennomføringen av tannbehandling er vanskelig, sier tannlege Åshild Lia Hvitstein.
Ambulansetjenesten og Rusakuttmottaket i Oslo startet en sømløst behandlingsopplegg for pasienter direkte etter en overdose. Det ble ingen suksess. Brukerne hadde delvis andre behov etter en overdose enn det spesialisthelsetjenesten vektla i sitt tilbud. "Det bør være et garantert fravær av sanksjoner" skrev forskerne som undersøkte hvorfor prosjektet ikke lyktes. Men kan det tilbys innenfor TSB?
– Vi jobber i motvind. Det er mye vanskeligere å avdekke risikofylt alkoholbruk enn vi trodde, forteller Elisabeth Aarvik ved Haugesund sjukehus.
Huset Bergen får ekstra to millioner kroner fra Bergen kommune. Økonomi har lenge vært en utfordring, men med ekstrabevilgningen blir Huset i stand til å gjennomføre de tiltak og aktiviteter som har lidd under en stram økonomi.
Istedenfor å bevege seg mot WHOs 10 prosentmål for alkoholreduksjon, har Norge gått motsatt vei. Nå drikker vi mer enn vi gjorde i 2010. Ingeborg Rossow, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, tror ikke det er veldig realistisk at vi vil komme i mål innen 2025
— Jeg tror bedre søvn er det viktigste jeg som lege kan bidra med for at pasientene mine skal holde seg rusfrie, sier Remi Andersen. Han jobber med oppfølging av ruspasienter under langtidsbehandling hos Mestringshusene.
— Brillene vi har hatt på oss i krigen mot narkotika stenger for nyanser og har gjort oss langt på vei blinde. Han vet hva han snakker om. Professor Willy Pedersen brukte selv flere år på å få av seg "war on drugs"-brillene. Nå har han fått pris for "godt ruspolitisk arbeid". Han insisterer på at man kan ha to tanker i hodet samtidig: Rusmidler kan gjøre enormt mye skade, men det kan jaggu straff og kriminalisering også gjøre.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier at kravet om egenandel i LAR-behandling blir fjernet.