-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
Vil du vite hva partiene egentlig mener om rusfeltet før du bestemmer deg for hvem som du skal stemme på? Rus & Samfunn har lest alle partiprogrammene for deg. Her finner du det som står om ruspolitikk.
Rundt 2000 pasientforløp er pr nå lagt inn i KvaRus - kvalitetsregisteret for rusbehandling som var klar for bruk fra januar 2020. Langt flere skulle vært registrert. Alle virksomheter som driver rusbehandling er forpliktet til å registrere hvordan behandlingen forløper, men store virksomheter som bl.a. OUS og Ahus har ennå ikke tatt i bruk kvalitetsregisteret.
De foreløpige resultatene av brukerundersøkelsen om LAR er entydige: Brukerne opplever i stor grad manglende medvirkning i sin egen behandling. Og 42 prosent har et dårlig eller meget dårlig forhold til sin LAR-lege, mens forholdet til fastlegen oppleves som langt bedre. Resultatene ble lagt frem av Marianne Pierron på et arrangement i regi av proLARNett i Arendal tirsdag.
Alt tydet på at jobben skulle bli hennes. De hadde en god tone og hadde begynt å snakke konkret om stillingen. I siste runde fortalte hun om fortida med rus. Noe jobbtilbud kom aldri. -Det er tøft å føle at man blir dømt, sier Siri Buvarp (50). Burde Siri latt være å si noe? Vi har spurt en professor i psykologi, en samfunnsforsker, en jobbcoach og en arbeidsgiverlos i NAV.
Har du svak arbeidshukommelse, er det vanskelig å holde informasjon levende lenge nok til at du rekker å reflektere, lære, forstå og planlegge. — En del ruspasienter sliter veldig med arbeidshukommelsen, fastslår psykologspesialist Anders Forsmo Lauvsnes ved Kvamgrindkollektivet. Han forsker på om dette kan trenes opp.
— Dette er ukas høydepunkt. Her forsvinner de vonde tankene, sier Kristian (29). Han er innlagt på Gaustad for alkoholavhengighet. En gang i uka får han hesteassistert terapi, en terapiform hvor hesten er med som likeverdig partner. Internasjonale studier viser gode resultater ved bruk av hest i behandling. Også ved Oslo universitetssykehus skjer forskning på området.
Maria fikk øl av mor og amfetamin av far fra hun ble tenåring. Etter å ha ruset seg i årevis ble redningen å ta opp igjen tapt skolegang. - Jeg er så glad for at rusen ikke har ødelagt hodet mitt, sier Maria. Ved Grønland voksenopplæringssenter i Oslo blir dårlige erfaringer og manglende kunnskap snudd til mestring.
Tung drikking kan gi opp til tre ganger større risiko for demens. Og den kan komme tidlig. I en stor, internasjonal studie om demens og alkohol hadde over halvparten (57 prosent) et høyt alkoholforbruk. — Alkohol øker risikoen for alle former for demens og for at man rammes før fylte 65 år, sier forsker Sverre Bergh.
Til tross for at alkoholbruk hos gravide kan gi livsvarige skader for fosteret, blir ikke drikkevaner systematisk kartlagt under svangerskapskontroll. Dette ønsker gynekolog og russpesialist Trine Finanger å forandre. — Hvis vi avdekker avhengighet, får vi mulighet til å behandle mor og forebygge sykdom hos barnet, påpeker hun.