-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Den nye generasjonen eldre har drikkevaner vi aldri før har sett hos gamle folk. Samtidig bruker de mye medisin. For en aldrende kropp kan denne blandingsrusen bli for sterk kost. - Eldrebølgen gir oss en ny, stor gruppe med rusproblemer, spår Fred Rune Rahm, seniorrådgiver ved KoRus Sør.
– Jeg har ikke sluttet å drikke alkohol, men jeg har skrudd av alkohol-autopiloten i sosiale situasjoner, sier Stian Fjerdingen, rådgiver ved Akan kompetansesenter. - Jeg drikker når jeg har lyst og ikke fordi jeg må. Hvor forskjellige ville våre liv være hvis vi sluttet å drikke på autopilot? Det har forfatter Ruby Warrington prøvd å finne ut av i boken Sober Curious.
- E-helsetilbud kan gjøre behandling tilgjengelig for brukergrupper som ellers ikke ville søkt hjelp, sier den svenske e-helseforskeren Anne H. Berman. Hun har erfart at en del behandlere ser e-helsetilbud som en potensiell trussel mot måten de jobber på. - Det vil aldri fjerne behovet for personlig behandling i helsevesenet, men e-helse gjør det mulig for oss å behandle flere enn vi ellers ville ha gjort, sier Berman.
Rusmisbruk i familien er en av de viktigste risikofaktorene for å utvikle misbruk. Så kan man spørre seg: Skyldes det genetisk arv eller oppvekstvilkår? Psykologiprofessor Eivind Ystrøm kom til den nasjonale Ruskonferansen 2019 for å svare.
Hva skjer på rusfeltet i de fire norske storbyene? Både Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger har enten nylig vedtatt eller er i ferd med å vedta handlingsplaner for kommunenes russtrategi. Felles for alle er samhandling og en mer human tilnærming. Her er oversikten over rusplanene i de fire byene.
– Det begynte allerede på ungdomsskolen, forteller Christoffer Lian (27). Han har spilt bort flere hundre tusen på casinospill på nett. Spilleavhengighet er svært tabubelagt. - Folk forstår ikke alltid at dette dreier seg om en avhengighet med sterke drivkrefter, sier spesialrådgiver Magnus Eidem, som i mange år har jobbet med behandling av spilleavhengighet.
Samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse byr på store problemer i boligsammenheng. Hvilke løsninger fungerer for mennesker med ROP-lidelser og hvilke behov blir for ofte oversett? Dette har arkitekt og forsker Solvår Wågø og hennes kolleger ved SINTEF forsøkt å finne svar på.
– Vi har tatt ned åndeligheten, og vi vet at den såkalte 12-trinnsmodellen fra AA er omstridt i sykehusmiljøer. Vi har en litt annen tilnærming som passer bedre på et offentlig sykehus, sier Erik Strandbakke og Thea Hedley ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St. Olav. Der har de brukt en tilpasset modell i gruppeterapi i over ett år.
Da Lillian Skrede første gang var på sykehus med sin rusavhengige samboer, spurte hun om ikke hun også kunne få noen å snakke med. Hun som til daglig støttet ham, var blitt helt utslitt. Det fikk hun ikke.