-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
14 institusjoner har ikke fått tilbud om fornyet avtale med Helse Sør-Øst. De står i fare for å bli nedlagt.
De siste ukene har behandlingssteder innenfor rusomsorgen ventet med stor usikkerhet og spenning på avgjørelsen fra Helse Sør-Øst i anbudskonkurransen. Nå er det klart: 12 ideelle og to kommersielle institusjoner har fått tilbud om avtale. Men 14 har fått avslag på sine anbud og nådde ikke opp i konkurransen
Blant dem som går tapende ut, er Frelsesarmeens Behandlingstunet Fetsund.
– En overraskende og trist nyhet
– Det kom som en overraskelse at vi ikke skulle få tildeling. Det må jeg si. Det er en trist nyhet å få, det betyr mye for mange pasienter. Og det er nok rundt 50 stillinger som nå ryker, sierdaglig leder i Frelsesarmeens rusomsorg, Frode Woldsund.
– Dette er er en tung dag for hele rusfeltet, sier han.
Benjamnin Brekke Nærstad, områdeleder for Frelsesarmeens rusomsorg, sier det er mange som er lei seg nå, både blant ansatte og pasienter ved Behandlingstunet.
– Hva var begunnelsen for ikke å fornye avtalen?
– Det går på en samlet vurdering av kvalitet opp mot pris, sier han. – Vi vil nå orientere de ansatte og pasientene og svare på spørsmål. Så vil vi vurdere hva vi skal gjøre videre.
RHO: – Dramatisk
Oversikten over hvilke behandlinsgtilbud som går tapende ut av konkurransen, er ikke med i pressemeldingen som Helse Sør-Øst har sendt ut.
– Dette var dramatisk. Og mye verre enn forventet, sier leder i Rusfeltets hovedorganisasjon, Jan Gunnar Skoftedalen.
Han har kommet til at det er 14 institusjoner som ikke har fått fornyet avtale, og som dermed står i fare for å måtte nedlegge.
Disse er:
Arken, Oslo
Frelsesarmeens Behandlingstunet, Fetsund
Incognito Klinikk, Oslo
Samtun AS i Telemark
Kirkens Bymisjons Veslelien, Brumunddal
Stiftelsen Manifestsenteret, Røyken
I tillegg er det fire institusjoner innenfor Tyrli-stiftelsen som ikke får fornyet avtale. Disse er lokalisert i Arendal, Skien, Lillehammer og Folldal.
Innenfor Fossumkollektivet er det tre som ikke får fornyet avtale: Solvold på Stange, Sørligard på Hamar og Rud i Spydeberg.
Renåvangen i Rendalen fikk allerede i september beskjed om at de ikke har fått fornyet driftsavtale.
Pasienter må bytte behandlingssted
Overgang til ny avtaleperiode medfører at enkelte av dagens avtaleparter ikke får fornyet avtale. Dette innebærer at noen pasienter vil få tilbud om å bytte behandlingssted, ifølge Helse Sør-Øst.
– Alle pasienter som har behov for et behandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten, skal få det. Pasienter i rusbehandling kan være sårbare for avbrudd og endringer.
Helse Sør-Øst RHF har derfor etablert et nettverk med kontaktpersoner fra alle helseforetak, for at alle pasienter skal bli ivaretatt ved oppstart av nye avtaler. Det sier avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rusbehandling i Helse Sør-Øst RHF, Cecilie Skule, ifølge pressmeldingen.
Videre vil det vurderes å inngå en avviklingsavtale med de av dagens avtaleparter som ikke er tildelt ny avtale. Dersom pasienter har behov for videre behandling i spesialisthelsetjenesten etter avviklingsperioden, vil helseforetakene bidra med å finne gode løsninger enten i helseforetak eller hos en annen privat avtalepart.
Kvalitet avgjørende
Kvalitet har vært avgjørende for å bli kvalifisert til å delta i anbudsprosessen, ifølge Helse Sør-Øst.
Avtalene som nå inngås, legger til rette for at minst like mange pasienter som tidligere skal få behandling hos private aktører og vil bidra til at ventetidene for ruspasientene fremdeles vil være korte, heter det.
Avtalene med de private institusjonene har en årlig ramme på om lag 1,3 milliarder kroner. De gir samlet 631 døgnplasser og i underkant av 30 000 polikliniske konsultasjoner årlig.
– De nye avtalene vil styrke kvaliteten på rusbehandlingen i Helse Sør-Øst og bidra til et godt og differensiert tilbud i regionen, med en god geografisk spredning,
– Når vi nå inngår nye avtaler, har vi vært opptatt av kvalitet, og vi legger vekt på at de private institusjonene skal samhandle tett med øvrig spesialisthelsetjeneste og kommunene, sier Skule.
I tillegg til avtalene med de private, er det i dag tilbud om tverrfaglig spesialisert rusbehandling ved alle helseforetak i Helse Sør-Øst. Det omfatter akutt-tilbud, avrusningstilbud og poliklinisk behandling. De fleste helseforetak har i tillegg korttids døgnbehandling. Samlet er det cirka 400 døgnplasser i helseforetakene. Av disse er i gjennomsnitt rundt 80 prosent belagt.
Døgnbehandling, unge voksne pasienter med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse:
Stiftelsen Fekjær, Sør Aurdal
Blå Kors Behandsling, Skien
Lukas Stiftelsen, Indre Østfold
Døgnbehandling korttid, pasienter med ulik avhengighetsproblematikk som ikke kan nyttiggjøre seg kun av poliklinisk behandling – inntil tre måneder:
Stiftelsen Kirkens Bymisjon, Oslo
Blå Kors Behandling, Oslo
Tyrlistiftelsen, Oslo
Blå Kors Behandling, Skien
Stiftelsen Trasopklinikken, Oslo
Mestringshusene Bolkesjø AS, Notodden
Døgnbehandling langtid, pasienter med ulik avhengighetsproblematikk som ikke kan nyttiggjøre seg kun av poliklinisk behandling – inntil seks måneder.
Vitalis Helse avd Holmen gård, Kragerø
Blå Kors Behandling AS, Vestre Toten
Blå Kors Behandling AS Vennesla
Blå Kors Behandling AS Skien
Stiftelsen Fossumkollektivet, Ås
Tyrilistiftelsen, Oslo
Døgnbehandling langtid, pasienter med ulik avhengighetsproblematikk som ikke kan nyttiggjøre seg kun av poliklinisk behandling – inntil ni måneder.
Stiftelsen Fredheim , Ringsaker
Stiftelsen Phoenix, Indre Østfold
Stiftelsen Riisby Behandlingssenter , Østre Toten
Stiftelsen Fossumkollektivet, Spydeberg
Stiftelsen Solliakollektivet, Østre Toten
Stiftelsen Kirkens Bymisjon , Våler kommune i Østfold
Døgnbehandling, frivillig innleggelse av gravide pasienter og pasienter med små barn – inntil ni måneder.
Blå Kors Behandling AS, Skien