-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Rasende demonstranter ventet på helseminister Vestre da han kom for å lansere forebyggings- og behandlingsreformen fredag. Den inneholder flere konkrete tiltak. Men den kan ikke kalles en reform, ifølge opposisjonspartier.
Blant demomstrantene var mange ansatte og pasienter fra de 14 nedleggelsestruede institusjonene. De fikk ikke fornyet sine avtaler med Helse Sør-Øst.
– Vi må erkjenne at det store deler av ruspolitikken vår er feilslått, det er for mange som ikke har fått et godt nok tilbud ,sa Vestre, til buende demonstranter.
– Vi skal sørge for at det blir bedre når vi nå legger frem over 70 tiltak i den nye forebyggings- og behandlingsreformen på rusfeltet, sa han.
Vestre sa at han skjønner det er stort engasjement rundt anskaffelsene i Helse Sør-Øst, og at det har skapt uro, sinne, frustrasjon og usikkerhet. Han lovet å invitere organisasjonene til møte om dette over helgen for å snakke om "veien videre."
Todelt rusreform - del 2 utsatt
Forebyggings- og behandlingsreformen er delt i to: Helsesporet og justissporet. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og Justis-og beredskapsminister Emilie Enger Mehl la sammen frem stortingsmeldingen, men la vekt på helt forskjellige tilnærmingsmåter til rusmiddelproblemer.
– Mennesker som har rusmiddelproblemer, lever i gjennomsnitt 15-20 år kortere enn den generelle befolkningen. Det kan vi ikke akseptere. Forebyggings- og behandlingsreformen handler om å tette dette gapet i levealder. Derfor kommer vi med en helt ny politikk som skal endre på dette, sa Vestre innledningsvis.
Men flere opposisjonspartier reagerer med skuffelse over forslagene som ble lansert.De mener dette ikke kan kalles en reform overhodet. Se deres kommentarer lenger ned i saken.
Regjeringen vil ha et normaliseringsperspektiv på behandling og oppfølging av rusmiddelproblemer. For å fremme likebehandling av rusmiddelavhengige pekte Vestre på disse konkrete tiltakene:
Regjeringen vil forsterke innsatsen mot overdosedøsfall - minst 370 mennesker døde av overdose i fjor. - Antallet må betydelig ned, sa Vestre.
Flere tiltak er allerede i gang. Vestre la vekt på en beredskapstankegang. Et av tiltakene er å utvikle en modell for helhetlig monitorering av rusfeltet, slik at man hele tiden har en oversikt over hvilke rusmidler som sirkulerer.
Rusmiddelforebyggende program
Den samlede helse- og omsorgstjenesten skal arbeide mer forebyggende, fastslås det i meldingen.
Regjeringen vil videreutvikle og sette i verk et nasjonalt rusmiddelforebyggende programmet for barn og unge.
– Unges bruk av narkotika, særlig sentralstimulerende midler som kokain og amfetamin, bekymrer oss, sa helseministeren.
Oppsøkende arbeid skal prioriteres.Kommunene skal få støtte til å innføre kunnskapsbaserte rusmiddelforebyggende tiltak, loves det.
Bruker-, pasient- og pårørendeperspektivet skal fremmes, og vekten særlig legges på barn som pårørende til personer med rusmiddelproblemer.
Fokus på alkohol og opioider
Vestre var ikke bare opptatt av illegale rusmidler, men også av alkohol som et stort rusmiddelproblem. 350.000 personer i Norge har en alkoholbrukslidelse.
– 13 prosent av befolkningen har et risikopreget drikkemønster. Stigma knyttet til alkoholavhengighet må vi gjøre noe med, sa Vestre. Han vil at terskelen hos helsepersonell skal bli lavere for å ta opp alkoholproblematikk med sine pasienter i et forebyggingperspektiv.
Kvinner er overrepresentert i bruken av opioider. 578.000 mennesker fikk utlevert minst et opioid i fjor. For de sterkeste opioiodene (oksykodon) har dette økt fra 19.000 mennesker i 2010 til 76.000 mennesker i fjor.
- Denne voldsomme økningen bekymrer oss, sa Vestre.
Mens Vestre var mest opptatt av å komme tidligere inn med god hjelp og oppfølging, fokuserte Enger Mehl på straffebestemmelser og reaksjoner. Men lovforslagene kommer ikke i år.
All narkotikabruk skal være straffbart
Som en del 2 av rusreformen tar regjeringen sikte på å legge frem en lovproposisjon før påske. Den skal følge opp forslagene til Rushåndhevingsutvalget, som har vært ute på høring.
Justisminster Enger Mehl fastslo at regjeringen ikke vil avkriminalisere bruk av og befatning med narkotika. All befatning med narkotika skal være straffbart. Dette gjelder også befatning med mindre mengder narkotika til egen bruk.
Regjeringen vil foreslå en ny, samlet straffebestemmelse om bruk, erverv og innehav av mindre mengder narkotika til egen bruk. Regjeringen vil videre avklare hvilke narkotikaovertredelser som faller inn under den nye straffebestemmelsen og om dagens mengdegrenser bør reduseres.
Når det gjelder rusmiddelavhengige, vil regjeringen foreslå å lovfeste av en regel om reaksjonsfastsettelsen.
Det innebærer at denne gruppen normalt skal møtes med påtaleunnlatelse uten vilkår eller straffutmålingsfrafall ved befatning med narkotika til egen bruk. Regjeringen vil vurdere nærmere hvilke person- og aldersgrupper som skal være omfattet av ordningen.
Kroppsundersøkelser og spyttprøver
Regjeringen vil videre fremme lovforslag som sikrer politiet hjemler for mer effektiv håndheving av forbudet mot bruk og befatning med narkotika til egen bruk.
En egen bestemmelse om kroppslige undersøkelser for å avdekke rusmiddelinntak skal vurderes, og om kroppslige undersøkelser som hovedregel skal gjennomføres som spyttprøve. Dette for å sikre at det ikke brukes mer inngripende metoder enn nødvendig.
Regjeringen vil også vurdere utvalgets anbefalinger knyttet til bruk av ruskontroll («ruskontrakter») som et forebyggende tiltak særlig overfor ungdom, i kombinasjon med oppmøte ved de rådgivende enhetene for russaker.
Opposisjonen kritisk: – Dette er ikke en reform
Flere politiske opposisjonpartier er samstemte i sin dom: Det ikke er mye ved stortingsmeldingen som minner om en reform.
– Dette er ikke en reform. Vi har ventet i tre år, og flere av tiltakene kunne Støre-regjeringen fått flertall for i Stortinget for lenge siden. I stedet har de stemt mot forslag om å sikre god rusbehandling flere ganger, sier Høyres ruspolitiske talsperson Sandra Bruflot.
Hun sier videre at det er meningsløst å få presentert en behandlingsreform samtidig som rusfeltet raseres på Støre-regjeringens vakt.
- Det legges ned over 400 døgnplasser, folk skal få kortere behandlingsopphold og behandlingssteder som har fått folk rusfrie i flere tiår legges ned. Man kan spørre seg hvor den gode behandlingen skal foregå.
Venstre: - Et nytt strafferegime
Venstres leder Guri Melby mener regjeringen i dag strammer kraftig inn på ruspolitikken for første gang på mange år.
– Dette er ikke en rusreform, dette er et nytt strafferegime, sier hun.
– I de tre årene som har gått siden Ap og Sp tok over, har regjeringen lagt ned behandlingsplasser og rasert rusomsorgen. Dette er ikke den rusreformen som Norge trenger.
Ogås hun påpeker at behandlingstiltakene som foreslås, ville fått flertall i Stortinget i tre år. - De kunne fått gjennomført den politikken hvis de hadde ønsket. Dette har tatt alt for lang tid.
- Det desidert viktigste er at det kommer på plass en lovendring hvor vi går fra straff til hjelp. Regjeringen gjør i dag det motsatte. Politikken strammes til, noe som vil gjøre det vanskeligere for ungdom å be om hjelp.
SV: – Ruspolitisk mageplask
Nestleder i SV, Marian Hussein, påpeker at regjeringen vurderer hjelp og omfavner straff.
- Vi er dypt skuffet. Dette er ikke en reform. Det er et ruspolitisk mageplask i en kritisk tid. Vi tar et tydelig skritt bakover på straffelinjen og det kommer ingen nye penger til rusomsorg, sier hun.
– Regjeringen venter på framtidens rusomsorg, men ødelegger nåtidens mens de venter.
Hun mener det er skuffende at man har valgt å utsette justisdelen.
– Ingen får noe bedre liv av å få straff på toppen av alle andre problemer. Frykten for straff står i veien for at de som trenger hjelp, søker den hjelpen de trenger. Vi har ikke tid til å vente på at regjeringen skal innse at straff ikke gagner.
Frp: – Fagmiljøer raseres
Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud er provosert over at reformen legges frem samme uken som over 100 plasser kuttes som følge av avtalene som Helse Sør-Øst har inngått med ideelle og kommersielle aktører på rusfeltet.
– Fagmiljøer raseres. Behandlingstiden kuttes. Det er dette som skjer her ute i virkeligheten, mens regjeringen legger frem en reform og lover at folk skal få mer behandling og hjelp, sier han. – Dette har tatt altfor lang tid, og det skyldes tydelig en kamp mellom de to regjeringspartiene.
Dette er hovedpunktene i helsedelen av meldingen: