-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Tyrilistiftelsen mister avtale med Helse Sør-Øst for fire behandlingsenheter. Nestleder Camilla Fjeld deltok i demonstrasjonen fredag - de har ennå ikke bestemt seg for om de vil klage. Foto: Lene Skogstrøm
Tyrilistiftelsen mister avtale med Helse Sør-Øst for fire behandlingsenheter. Nestleder Camilla Fjeld deltok i demonstrasjonen fredag - de har ennå ikke bestemt seg for om de vil klage. Foto: Lene Skogstrøm

Klagefristen går ut torsdag: Mangel på innsyn hindrer Tyrili fra å klage på avslaget.

Ved midnatt torsdag går klagefristen ut for de 14 behandlingsstedene på rusfeltet som står i fare for å bli nedlagt. Men omfattende sladding av dokumentene gjør det umulig å klage, ifølge Tyrilistiftelsen. Onsdag har helseministeren innkalt organisasjoner til møte.

14 behandlingssteder mistet avtalene sine i tildelingen fra Helse Sør-Øst i forrige uke. Midnatt torsdag går den såkalte karensperioden ut, og nye kontrakter kan inngås.

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) har invitert syv paraply-, bruker- og pårørendeorganisasjoner innen rusfeltet  til møte onsdag. Han vil lytte til organisasjonenes synspunkter rundt anskaffelsene i Helse Sør-Øst, som fredag fikk flere hundre til å demonstrere i gatene.

Tyrilistiftelsen mistet flest plasser av de 14 tilbyderne som fikk avslag. De fire enhetene i Tyrili som ikke fikk tildeling, utgjør i dag 87 døgnbehandlingsplasser.  Den totale nedgangen av døgnbehandlingsplasser i denne tildelingsrunden er 103. 

Om Tyrili skal klage på avslaget eller ikke, har de ennå ikke avgjort.

Begjærte innsyn - fikk sladdede dokumenter 

 Vi og flere andre behandlingssteder har begjært innsyn i  Helste Sør-Østs behandling av tilbudene. Vi ønsker å finne ut hva de har lagt vekt på, og vil gjerne sammenligne vårt tilbud med det de andre har lagt inn. Men dette er umulig, fordi store deler av vårt og andres tilbud er sladdet i dokumentene vi har fått. Så det får vi ikke vite noe om, sier Camilla Fjeld, nestleder for Tyrilistiftelsen.

  Vi kan ikke klage når vi ikke har noe grunnlag å klage på.

Tyrili har satt en advokat på saken.

Konserndirektør Mona Stensby i Helse Sør-Øst opplyser at de er pålagt å sladde opplysninger som er taushetsbelagte.

– I noen tilfeller kan sladdingen være omfattende fordi det er konkurransesensitiv informasjon, skriver hun i en e-post til Rus & Samfunn.

Anskaffelsesprosessen kan bli stanset

 Vi vil behandle eventuelle klager så fort som mulig. Lengden vil være avhengig av hva det klages på, hvor omfattende klagen er eller i hvilken form det klages, sier konserndirektør Stensby.

  Hensikten med karensperioden er at tilbyderne skal få tid til å vurdere om anskaffelsesprosedyren har foregått i samsvar med regelverket, og om nødvendig forsøke å stanse anskaffelsesprosessen ved midlertidig forføyning før kontrakter blir inngått.

 Hva vil skje hvis noen av klagene blir tatt til følge?

 Dersom en tildeling blir omgjort etter en slik prosess, må vi gjøre en konkret vurdering av hvordan situasjonen best kan håndteres.

 Vil i så fall alle kontrakter innenfor den bestemte delytelsen det er søkt om, bli satt på vent?

 Det må vi eventuelt vurdere, men det kan være et mulig utfall.

 Stensby sier de vil ha en individuell dialog om overgangsordninger med aktuelle behandlingssteder. Avtalene vil regulere lengden på avviklingsperioden og økonomiske forhold. Vårt utgangspunkt er at avviklingsperioden kan vare inntil 31. mars neste år, sier hun.

Mange pasienter på venteliste 

73 pasienter sto på venteliste til Tyrilis behandlingssteder i Helse Sør-Øst da beskjeden om avslag kom i forrige uke.

 Vi jobber tett med vurderingsenhetene på sykehusene for å finne gode løsninger for de berørte pasientene. Noen av disse kan få behandling i Tyrilienheter som skal drive videre. Men et sted går grensen for forsvarlig behandling, sier nestleder Camilla Fjeld.

Helse Sør-Øst vil be de aktuelle avtalepartene om å vurdere hvor mange pasienter som kan behandles ferdig. Dette skal skje i dialog med pasientene.

 Det er sendt ut informasjon til behandlingsstedene. Vårt mål er at pasientene skal ivaretas, slik at de enten får behandling ved eksisterende behandlingssted eller et nytt behandlingssted.

Blå kors den store vinneren

Blant de 13 tilbyderne som fikk godkjent tilbudene sine, er Blå Kors den store vinneren.

Blå Kors- klinikkene som er omfattet av anbudet, ligger i Skien, Loland, Innlandet (Toten), Oslo sentrum og Oslo vest.

  • Frem til nå har klinikkene hatt 140,2 døgnplasser årlig – nå økes de med 86 plasser, til 226.  
  • 11.382 polikliniske behandlinger årlig økes til 15.700.
  • For klinikken i Skien betyr det en økning til 120 døgnplasser og 9.000 polikliniske behandlinger årlig.  
  • I avtalen ligger både langtids- korttids- og poliklinisk behandling.

Står foran kolossal jobb

 Vi er så glade for tilliten vi igjen har fått fra Helse Sør-Øst,  sier Anita Ellefsen, divisjonsdirektør for Blå Kors behandling.

 Det er en kolossal jobb vi går inn i nå. Vi må både oppbemanne og gjøre store bygningsmessige tilpasninger, sier hun.

 Men vi skal greie det i ukene som er igjen til 1. januar. Vi er også spent på om det kommer noen klagesaker, legger Ellefsen til.

  Noen vil måtte tape

 – Hva er grunnen til at dere vant så ettertrykkelig, gikk dere langt ned i pris?

- Vi ligger nok i midtsjiktet når det gjelder kombinasjonen kvalitet og pris, men ble funnet gode nok til å få tilbud om kontrakt. Jeg tror at mange har levert inn gode tilbud og at marginene har vært svært små, men de har vært på vår side. 

– Hva vil du si til dem som ikke vant frem med sine tilbud?

– Jeg har full sympati med dem som nå må avvikle hele eller deler av virksomheten. Det er fryktelig krevende, både for pasienter, ansatte og lokalsamfunn som blir berørt. Men det er sånn systemet for anskaffelser er - noen vil måtte tape.

Blå Kors er den største ideelle aktøren innenfor rusbehandling i Norge i dag og har avtale i alle de fire helse regionene. 

Antall plasser hos ideelle leverandører innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling i Helse Sør-Øst.

Ved årsskiftet var det ca. 734 plasser hos ideelle leverandører

Ca 290 plasser hos 14 ideelle leverandører forsvinner i denne anbudsrunden

631 plasser kjøpes av Helse Sør-Øst etter anbudet.

 Av disse er 187 nye plasser. Noen av de 13 tilbyderne har avtale fra før, andre aktører er nye.

Totalt blir 103 døgnbehandlingsplasser nedlagt i denne tildelingsrunden.

Kilde: Rusfeltets hovedorganisasjon