-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Behandlingsstedet Samtun i Telemark har klaget på avslaget de fikk fra Helse Sør-Øst om ny avtale. Nå mener de at hele konkurransen må avlyses.
De 14 behandlingsstedene som nylig fikk avslag på ny avtale med Helse Sør-Øst, har fått forlenget perioden hvor de kan klage med en drøy uke. Fristen er nå satt til midnatt fredag.
I denne såkalte karensperioden inngås det ingen nye avtaler med tilbydere. Det blir heller ikke gjort før klagene er behandlet, ifølge Helse Sør-Øst. Dermed ligger det an til ytterligere utsettelse.
Hvor mange som har sendt inn klage hittil, ønsker ikke Helse Sør-Øst å opplyse om.De vil heller ikke gi kommentarer til de enkelte klagene som kommer inn. Men de forsikrer at klagene blir grundig vurdert.
Står i fare for å bli nedlagt
Behandlingsinstitusjonen Samtun i Bø i Telemark er en av dem som har klaget. De søkte om avtale for langtidsbehandling av pasienter inntil 9 måneder. I denne kategorien - eller delytelsen, som det kalles - var det seks som fikk godkjent tilbudet sitt. Samtun havnet på 8. plass av søkerne.
Behandlingsstedet i Telemark står nå står i fare for å måtte legge ned driften med sine 22 plasser og 35 ansatte. Her har det vært drevet rusbehandling i over 40 år.
– Vi har en stabil ansattgruppe, noen har jobbet her i flere tiår. Det sier seg selv at det å måtte forlate arbeidsplassen etter så lang tid er trist og fortvilende, særlig når Samtun har hatt så gode resultater, sier daglig leder Anna Kuhlefelt.
Utydelige signaler
Hun mener Helse Sør-Øst har gitt svært utydelige signaler i sin anskaffelse når det gjelder hvordan tilbudene skulle vurderes.
– Hvis man går nærmere inn i vurderingsgrunnlaget, så stemmer det ikke at kvalitet vektes 40 prosent og pris 60 prosent. Pris veier betraktelig mye mer i forhold til kvaliteten i vurderingen. Det har advokaten vår redegjort for i et tillegg til klagen vår, sier Kuhlefelt.
– Vi og mange andre føler vel at Helse Sør-Øst kunne vært klarere på at prisen ville vektes så mye mer enn kvalitet. Hadde vi vært klar over dette på forhånd, ville vi gått litt ned på kvaliteten for å presse prisen ned enda mer, blant annet ved noe lavere bemanning, sier hun.
Samtun havnet på 12. plass når det gjaldt pris, men på 1. plass når det gjaldt kvalitet i oversikten over tilbyderne fra Helse Sør-Øst. De seks behandlingsstedene som har fått avtale, rangerer dårligere på kvalitet enn Samtun gjør, men de ligger bedre an på pris.
Flere søkte uten å ha kapasitet
Det er også en annen feil som både Samtun og flere andre tilbydere har påpekt ved anbudet, ifølge Kuhlefelt.
De forsto konkurransegrunnlaget slik at det bare kan leveres tilbud på de delytelser som faktisk kan leveres av leverandøren.
– Vi har bare lagt inn tilbud på én såkalt delytelse, den ene vi mente at vi hadde kapasitet til. Det gjelder pasienter på langtids døgnbehandling inntil 9 måneder. Det betyr - trodde vi - at vi ikke samtidig kunne legge inn tilbud på døgnbehandling inntil 6 måneder. Hvis vi hadde fått ja på begge tilbud, ville vi jo realistisk sett ikke hatt mulighet til å fordoble kapasiteten vår på så kort tid som ved oppstart i januar.
Rus & Samfunn har sett oversikten over tildelinger som er gitt og over tilbud fra de 14 som ikke nådde opp. En tilbyder har for eksempel lagt inn tilbud på fire delytelser, men bare fått tilslag på ett av dem. På de andre delytelsene står det merket med stjerne og en kommentar fra Helse Sør-Øst: Tilbud utgår som følge av tildeling i en annen ytelse.
Hevder at noen får en åpenbar fordel
Helse Sør-Øst har altså gitt aksept for tilbud fra samme leverandør innen flere kategorier behandling (delytelser) og likevel kun tildelt den aktuelle leverandøren kontrakt innenfor én delytelse.
At noen har fått aksept for tilbud på flere delytelser enn de egentlig har kapasitet til, mener Samtuns advokat Jens Christian Skallerud er en feil og svakhet ved konkurransen.
"Med denne praktiseringen fremstår konkurransegrunnlaget som uklart og må i prinsippet åpne for at alle leverandører kan levere flere tilbud, uavhengig av kapasitet", skriver han i klagen.
Han skriver videre at oppdragsgivers tolkning og praktisering av eget konkurransegrunnlag forrykker hele konkurransen.
Samtun mener dette er i strid med konkurransegrunnlaget og kravet til kapasitetsforpliktelse. Klageren mener at Helse Sør-Øst derfor har en plikt til å avlyse konkurransen.
6 av 8 fylker uten tilbud om langtidsbehandling
I tillegg påpeker de at klima- og miljøhensyn ikke er vektet med minst 30 prosent. Det er et direkte brudd på en paragraf i forskriften, ifølge skrivet.
Klagen fra Samtun tar også opp at 6 av 8 fylker ikke har fått godkjent behandlingssteder for langtidsbehandling.
For langtidsopphold (9 mnd) er det ikke et eneste slikt tilbud i helseregionenes mest befolkede deler, påpekes det. Tilbudet er nå kun lokalisert i fylkene Østfold (91 plasser) og Innlandet (94 plasser).
2, 5 millioner mennesker i Akershus, Oslo, Vestfold, Buskerud, Telemark og Agder har dermed ikke et langtidstilbud for rusbehandling.
– Går ut over samarbeidet
– Denne skjeve fordelingen på fylker vil gå ut over samarbeidet med spesialisthelsetjenesten, kommunene, familie og arbeidsgiver/potensielle arbeidsgivere, påpeker Kuhlefelt.
– Det innebærer at 9 måneders behandlingstid vil være et marginalt tilbud til rusavhengige i de mest sentrale delene av regionen.
Konserndirektør i Helse Sør-Øst, Mona Stensby, sier til Rus & Samfunn at det ikke er tatt geografiske hensyn for tilbud innen langtids døgnbehandling.
14 institusjoner fikk ikke fornyet avtale med Helse Sør-Øst
Disse er:
Arken, Oslo
Frelsesarmeens Behandlingstunet, Fetsund
Incognito Klinikk, Oslo
Samtun AS i Telemark
Kirkens Bymisjons Veslelien, Brumunddal
Stiftelsen Manifestsenteret, Røyken
I tillegg er det fire institusjoner innenfor Tyrli-stiftelsen som ikke får fornyet avtale. Disse er lokalisert i Arendal, Skien, Lillehammer og Folldal.
Innenfor Fossumkollektivet er det tre som ikke får fornyet avtale: Solvold på Stange, Sørligard på Hamar og Rud i Spydeberg.
Renåvangen i Rendalen fikk allerede i september beskjed om at de ikke har fått fornyet driftsavtale.