-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Helsemyndighetene vil bekjempe de høye overdose-dødstallene med blant annet en ny nettside. Den er snart er klar for uttesting. (Illustrasjonsfoto: Mostphotos)
Helsemyndighetene vil bekjempe de høye overdose-dødstallene med blant annet en ny nettside. Den er snart er klar for uttesting. (Illustrasjonsfoto: Mostphotos)

Overdosedødsfall: Beredskapsplan og ny nettside skal redde liv

Linda kjører i rasende fart mot legevakta. I setet ved siden av henne ligger Aleks bevisstløs. Det kunne endt med et overdosedødsfall, men bestevennen klarte seg. Snart kommer nettsiden overdosefare.no. Håpet er at den skal redde mange liv.

Bare minutter avgjorde om Aleks skulle leve eller dø den gangen i 2014. Han kunne blitt en del av overdosestatistikken.

– Det er merkelig, hva man husker, sier Linda Vattøy til Rus og Samfunn flere år senere. 

Aleksander hadde akkurat flyttet til Larvik. Han gikk på LAR, men grunnet en feil i kommunikasjonen mellom rusomsorgen i hjemkommunen og den i Larvik, fantes det ingen LAR-medisin til ham på apoteket.

I fem dager hadde han måttet være uten medisinen sin. Abstinensen herjet i kroppen hans, og da medisinen endelig kom , var han desperat. Han tok samme dose som vanlig.

Sluttet å puste

Men for raskt å bli kvitt abstinensene, tok han også en dobbel dose beroligende piller. Og nå var kroppen hans ikke lenger vant til all medisinen. Han havnet i koma.

– Jeg kjørte ham til apoteket for å hente medisinen. Men jeg skjønte at noe var i gjære, så jeg var i allerede på vei til legevakta med ham, sier Linda. Men så sluttet han å puste. Det var grusomt.

Jeg kjørte så fort jeg kunne, hadde legevakta på høyttaler og prøvde å riste liv i ham mens jeg hylte og skrek. Jeg husker hun på vakta ropte: "Du må ikke slå ham, du må ikke slå ham!"

– Den gangen for 11 år siden er bare en av mange ganger det har stått om livet, sier Linda. Hun har krøpet langt opp til Aleks i sofaen.

– Men det har heldigvis gått bra, sier hun og smiler.

  Aleks har vært rusfri i flere år. Han og Linda giftet seg i 2024 og arbeider nå med å hjelpe barn og unge som ikke har et støtteapparat.

Høye overdosetall

I 2023 døde 388 personer av overdose. Dette er det høyeste antall siden 2001. Da døde 411 mennesker av overdoser. Og stadig flere av dem som dør, er kvinner. I 2013 døde 58 kvinner,  i 2023 hadde tallet mer enn doblet seg.

De fleste overdosedødsfall i Norge skyldes ifølge dødsårsak-registeret overdoser av opioider som heroin, sterke smertestillende medikamenter og syntetiske opioider som buprenofin, fentanyl og protomitazen. 

– Det er størst økning i overdosedød forårsaket av rusmidler som er av typen «nye psykoaktive stoffer (NPS)», sier seniorrådgiver i avdeling for psykisk helse og rus i Helsedirektoratet, Espen Freng. – Dette ser vi i både i Norge og internasjonalt.

Beredskapsplan med frist i mai 

– Helsedirektoratet jobber med å lage en beredskapsplan og overvåkning av rusmiddelsituasjonen på rusfeltet. Dette skal etter planen leveres Helse- og omsorgsdepartementet 31. mai, opplyser Freng.

 – Vi starter testing av en nettside som et tiltak mot problemet. Den blir sentral i beredskapsarbeidet, sier seniorrådgiveren. Han legger til at de har kommet i skade for å snakke om en app tidligere, men at det foreløpig dreier seg om en nettside: Overdosefare.no.

– Men vi er opptatt av brukervennlighet, og denne nettløsningen vil forhåpentligvis være nettopp det. Vi utelukker ikke at det etter hvert også kan komme en app, sier Freng.

Starter testing av nettside i sommer

 Han forteller at instanser som ambulansetjenesten, politi, tollvesen og helsearbeidere innenfor rusfeltet skal kunne bruke overdosefare.no til å varsle når det er økt overdosefare.

Du kan også varsle som privatperson, hvis du for eksempel får en unormal og uventet reaksjon på et eller annet stoff. Så sendes informasjonen inn til et vurderingsteam som skal ta stilling til om det er grunn til å sende ut en offentlig varsling eller ikke.

Nettsiden skal i tillegg inneholde informasjon som hvor man kan få tak i nalokson, førstehjelpsinformasjon, og hvor man får tak i brukerutstyr.

– Vi har kommet ganske langt, og skal i gang med en testperiode tidlig sommer, sier seniorrådgiveren.

Utsatte personer skal delta i testingen

Intensjonen er at personer som kan være utsatt for overdosefare skal teste nettsiden. I tillegg til relevante tjenester som kan komme i kontakt med svært skadelige stoffer. Det vil ikke være ekte situasjoner i testperioden, men fiktive. Men de er basert på erfaring, det er viktig å understreke, sier Freng.

– Når den fiktive situasjonen meldes inn i systemet, og registreres den av en "administrasjon". Av hvem og hvordan vurderingen av et varsel skal verifiseres, har vi ikke landet på enda, sier seniorrådgiveren. Han legger til at verifisering av innmeldt varsling skal skje sentralt.

Slik som verden ser ut nå, står vi i fare for at det plutselig oppstår en situasjon med økt overdosefare. Da gjelder det å være forberedt.

Freng forteller at overdosefare.no blant annet er basert på hendelser som den i Dublin, hvor man plutselig opplevde svært mange overdoser innen kort tid. Det var da svært stor overdosefare fordi det var protomitazen (et middel som er enda sterkere enn fentanyl) i omløp der.

– Det var også et tilfelle i Trondheim i fjor med GHB i omløp, men ikke på samme måte som i Dublin. Det sentrale er at vi må få på plass en beredskapsordning. Slik som verden ser ut nå, står vi i fare for at det plutselig oppstår en situasjon med økt overdosefare. Da gjelder det å være forberedt.

Har jobbet med nettsiden i flere år

Arbeidet med overdosefare.no begynte allerede for noen år siden, ifølge Freng.

– Helsedirektoratet hadde tidlig i 2024 en dialog med blant annet brukerorganisasjoner, Korus og fagfolk. I dette møtet ble det diskutert å ha et mer lavterskel varslingssystem, nærmere brukernivå. Så da vi i fjor fikk bestillingen fra Helse- og omsorgsdepartementet om å lage en beredskapsordning, ble det ganske naturlig å løfte opp denne ideen. Og nå utvikler vi den et her på huset.

Selvmord blant rusmiddelavhengige

I tillegg til høye overdosetall var det i perioden 2009–2017  480 selvmord under eller etter behandling i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).

Svært mange av de som døde i denne gruppen, hadde et komplekst problembilde med samtidige rusmiddellidelser og psykiske lidelser (ROP) i tillegg til andre psykososiale belastninger. Og over 60 prosent av de som døde i selvmord i perioden hadde hatt kontakt med psykisk helsevern.

Andelen selvmord i pasientgruppen med rusmiddellidelser viser at det er nødvendig å ha høy oppmerksomhet på forebygging av selvmord også blant pasienter i TSB, skriver Helsedirektoratet. De anbefaler derfor at forebygging av overdoser og selvmord ses i sammenheng.

Handlingsplan

Helse- og omsorgsdepartementet ga i fjor Helsedirektoratet i oppdrag å ferdigstille og iverksette «en dynamisk, ikke tidsavgrenset» handlingsplan mot overdoser. Den skal ha følgende innsatsområder:

  • fortsatt forebygging av overdosedødsfall som skyldes illegale rusmidler
  • forebygge overdosedødsfall som skyldes reseptbelagte legemidler
  • forebygge alkoholrelaterte dødsfall

Mange faktorer påvirker risikoen for overdose

Det er mange faktorer som påvirker risikoen for overdose: Selve rusmidlene, hvordan de inntas, og den enkeltes livssituasjon og helsetilstand.

For nye rusbrukere kan overdoserisikoen for eksempel være ekstra høy, siden de ikke helt vet hva de tåler. Og for dem som er vant til å bruke rus, men har hatt noen dagers pause i rusbruken, som Aleks.

Kroppen tåler da ikke like store doser som tidligere. Å bruke flere rusmidler samtidig gir også økt risiko. Noen rusmidler kan være sterkere enn man er klar over. Eller inneholde noe annet enn man tror.

Hvordan kan du som bruker selv forebygge overdoser og overdosedødsfall?

Med enkle grep kan en bruker minske risikoen for overdose. Man kan røyke heroin istedenfor å sprøyte/injisere. Røyking gjør det lettere å beregne dosen.

Man bør heller ikke injisere rusmidler alene, og alltid vite hvilke rusmidler man bruker.

Bruk av opioider øker risikoen for overdose. Spesielt hvis man kombinerer ulike rusmidler. Da blir effektene mer intense og mer uforutsigbare.

I tillegg bør man unngå å blande illegale rusmidler (narkotika), reseptbelagte medisiner og alkohol.

Jevnlig kontakt med fastlege, tannlege og psykiater/psykolog for oppfølging av akutte eller kroniske helseproblemer forebygger også overdoser.

 

 

Hvordan oppdager du om noen har tatt en overdose?

  •  Personen har lite eller ingen pust
  • Blå lepper og fingertupper
  • Manglende reaksjon på kontakt eller smertestimuli. 

Ved slike symptomer, bør man sette i gang førstehjelp.

Men det er viktig å være klar over at overdoser av andre stoffer, for eksempel GHB kan se helt annerledes ut. Personer som har brukt GHB kan være veldig aktive, for så plutselig å falle sammen. Da det ikke finnes noen motgift, er det ekstra viktig å ringe 113 så fort som mulig.

 

Hva kan du gjøre dersom du oppdager at noen har tatt en overdose?

Førstehjelp ved overdose

1.           Ring 113

2.           Gi nalokson nesespray* (uio.no)

3.           Start hjerte- og lungeredning

Hvis personen ikke starter å puste igjen etter første dose nalokson, bør det gis en dose til.

Nalokson kan redde liv, men fungerer kun på overdoser av opioider som morfin, heroin og sterke smertestillende.

OBS! Selv om overdosen kan være et resultat av illegale rusmidler, vil ingen bli straffet for å ringe 113 og få hjelp av helsepersonell.

Kilde: Helsedirektoratet.