-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
De åtte behandlingsstedene som sammen gikk til sak mot Helse Sør-Øst, har vunnet i tingretten. Retten ga dem medhold i at konkurransegrunnlaget har vært uklart.
De åtte saksøkerne krevde såkalt midlertidig forføyning for å stanse inngåelse av kontrakter som gjelder tverrfarglig, spesialisert rusbehandling (TSB) i Helse Sør-Øst. Dette er den andre rettssaken som gjelder den offentlige anskaffelsen.
Oppsummert mener retten at ordlyden i konkurransegrunnlaget er uklar, står det i kjennelsen. Dermed vant de åtte aktørene, som er:Tyrilistiftelsen, Stiftelsen Manifestsenteret, Samtun, Frelsesarmeen, Stiftelsen Trasoppklinikken, Stiftelsen Renåvangen, Stiftelsen Kvinnekollektivet Arken og Stiftelsen Incognito klinikk.
De skriver i en pressemelding at retten har gitt dem medhold i at anbudsprosessen i Helse Sør-Øst ikke var i tråd med loven, og at helseforetaket dermed må avlyse konkurransen.
Avgjørelsen er ennå ikke rettskraftig da Helse Sør-Øst kan anke til lagmannsretten.
– Vi har akkurat mottatt kjennelsen og kan ikke kommentere på hva vi vil gjøre videre nå, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Albert Solem i Helse Sør-Øst til Rus & Samfunn.
– Åpner for ny konkurranse
Saksøkerne mente uklarhet i konkurransegrunnlaget har virket inn på utformingen av tilbudene og dermed på resultatet av konkurransen.
– Det uklare konkurransegrunnlaget fra Helse Sør-Øst åpnet for gjensidig utelukkende tolkninger, dermed kunne ikke tilbyderne vite hvilke regler som gjaldt. Det er et viktig gjennomslag for oss som har vært bekymret for hvordan pris har trumfet kvalitet i denne prosessen. Nå er veien åpen for en ny, rettferdig konkurranse, der alle aktører forstår spillereglene før de deltar, sier Camilla Fjeld, nestleder i Tyrilistiftelsen, i en pressemelding.
Fire typer døgnbehandling
Anskaffelsen, eller anbudskonkurransen, omfatter åtte ulike delytelser. For fire av delytelsene er avtaler inngått.Tvisten i saken gjelder konkurransen for de fire gjenværende ytelsene, som gjelder fire ulike typer døgnbehandling. (Se faktaramme nederst i saken for hvilke delytelser det gjelder).
Uklarheten som retten skulle ta stilling til, gjelder kapasitetsforbehold og hvordan dette ble forstått av tilbyderne.
Frykter " spiral av nye saker"
Helse Sør-Øst på sin side mener det ikke er gjort feil i konkurransen som gir avlysningsplikt..
I kjennelsen står det:
"Helse Sør-Øst peker på at det allerede gjennomført én runde med midlertidig forføyning for Østre Innlandet tingrett, uten at det har stanset de åtte saksøkerne fra å reise ny forføyningssak for å oppnå det motsatte resultatet av det tingretten kom til i den første saken.
Dersom saksøkerne gis medhold, risikerer Helse Sør-Øst at andre tilbydere som er uenige i at konkurransen må avlyses, innleder nye saker for å få stanset en eventuell ny avlysningsbeslutning. Realiteten er at Helse Sør-Øst risikerer å bli sendt inn i en spiral av nye saker uten å få sluttført konkurransen på den ene eller andre måten."
Interne diskusjoner og interne varsler
Retten påpeker at det internt hos Helse Sør-Øst har det vært omfattende diskusjoner om hvordan kapasitetsforbeholdene skulle håndteres. Det foreligger en rekke varsler knyttet til anskaffelsesprosessen som er behandlet av konsernrevisjonen.
På bakgrunn av bevisførselen i retten er retten enig i at det internt hos Helse Sør-Øst var uklart hvordan bestemmelsen skulle forstås. "Oppsummert mener retten ordlyden i konkurransegrunnlaget er uklar", står det.
På bakgrunn av bevisførselen legger retten til grunn at det er forskjellig oppfatning av om konkurransen er gjennomført på en måte som er til det beste for pasientene. Men retten påpeker at det herken opp til tilbyderne eller retten å ta stilling til dette. Den interessen som retten skal beskytte, er tilbydernes mulighet til å delta i konkurransen på like vilkår, fastslår kjennelsen.
Seier med bismak
- Vi er lettet over at vi vant, men det er krevende for feltet, som fortjener ro, sier Camilla Fjeld til Rus & Samfunn.
- Det er en seier med bismak.
Saksøkerne skriver i pressemeldingen at saken ikke bare handler om enkeltaktører og deres interesser, men om hvordan helsetjenester tildeles, vurderes og prioriteres i det norske velferdssystemet. Og om mennesker i en vanskelig livssituasjon, som møter et system hvor pris lenge har vært viktigere enn kvalitet.
- Vi forventer at denne dommen får konsekvenser: Det må bli slutt på at kvalitet taper mot pris, skriver saksøkerne, som forventer at helseministeren rydder opp i anbudssystemet.
De fire delytelsene tvisten står om::
Delytelse 1.2: Døgnbehandling, voksne pasienter med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse, inntil 9 mnd
Delytelse 2.1b: Døgnbehandling korttid, pasienter med ulik avhengighetsproblematikk, inntil 3 mnd.
Delytelse 2.2: Døgnbehandling langtid, pasienter med ulik avhengighetsproblematikk, inntil 6 mnd.
Delytelse 2.3: Døgnbehandling langtid, pasienter med ulik avhengighetsproblematikk, inntil 9 måneder
Her er et tilbakeblikk på hva som har skjedd tidligere i den kaotiske anbudsprosessen:
Oktober 2024: For snart fem måneder siden offentliggjorde Helse Sør-Øst resultatet av anbudsprosessen. 21. oktober i fjor ble det klart at 14 behandlingssteder ikke nådde opp i konkurransen og mistet sine avtaler fra 2025. Det skapte voldomme protester på rusfeltet.
7. november gikk flere tusen i fakkeltog fra Oslo S til Stortinget og protesterte mot raseringen av rusfeltet.
Flere klaget
Det kom flere klager på avgjørelsen. Og Helse Sør-Øst innrømmet en feil i prosessen.Et alvorlig brudd på anskaffelsesregelverket ble opp først oppdaget under klagebehandlingen.
Noen tilbydere hadde fått gitt tilbud på flere delytelser, samtidig som de har tatt forbehold om at de kun kan levere på noen av delytelsene. Helse Sør-Øst sa at de hadde planer om å sende en melding til samtlige tilbydere om at det var anledning til å ta et slikt forbehold. Men denne meldingen ble ved en feil ikke sendt.
– Vi ser at tilbyderne ved dette ikke har fått de samme mulighetene. Det er svært beklagelig, sa administrerende direktør i Helse Sør-Øst Terje Rootwelt i en pressemelding.
Ville først gjenåpne
Først ønsket Helse Sør-Øst å gjenåpne konkurransen. Men flere av klagerne påpekte at gjenåpning ikke var mulig, fordi tilbyderne gjennom prosessen har fått for detaljerte opplysninger om innholdet i hverandres tilbud. Deretter meldte Helse Sør-Øst 12. november at konkurransen var stilt "i bero".
Avlyste konkurransen
To uker før jul, 12. desember, kom Helse Sør-Øst frem til at de ville avlyse konkurransen for de deler av anskaffelsen som var berørt av feilen. Innkomne klager viste at gjenåpning likevel ikke er mulig, skrev administrerende direktør Terje Rootwelt i en pressemelding .
De delene av anskaffelsen som ikke var berørt, ble ikke konkurranseutsatt på nytt. Derfor fikk noen av aktørene som ble tildelt avtale i oktober, tilbud om å inngå avtale. Kontraktene ble skrevet under på selveste julaften.
Blå Kors gikk til retten
Blå Kors sendte en begjæring til Østre Innlandet tingrett om midlertidig forføyning for å få domstolen til å forby Helse Sør-Øst å avlyse deler av anbudet.
Blå Kors var den store vinneren av anbudsprosessen i fjor høst, med avtale om 100 flere døgnplasser og over 4000 flere polikliniske behandlinger årlig. Anbudet omfattet totalt seks lokasjoner med 226 døgnplasser og 15.700 polikliniske behandlinger årlig.
13.-14. februar var det rettssak på Hamar.
24. februar falt dommen: Blå Kors vant fram med sin midlertidige forføyning overfor Helse Sør-Øst. Det gjorde også Mestringshusene, som trådte inn i saken som tredjepart.
I kjennelsen fremgår det at Mestringshuset har fått medhold i at deres forbehold ikke var i strid med konkurransegrunnlaget. Blå Kors Behandling har på sin side fått medhold i at avlysningsbeslutningen var ulovlig.