-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Inger er miljøarbeider i Frelsesarmeen og bidrar med å opprettholde tiltak i coronakrisen.
Inger er miljøarbeider i Frelsesarmeen og bidrar med å opprettholde tiltak i coronakrisen.

Full fart i Frelsesarmeen: – Opptatt av ikke å stenge tiltak

Mens Norge stenger ned grunnet coronaviruset, setter Frelsesarmeen opp farten. –Det er ekstra viktig å være til stede nå. Derfor tar vi mange av tjenestene ut til brukerne, sier regionleder i Frelsesarmeen sør, Frode Woldsund. Mijøarbeider Inger er en av dem som bidrar til matutdeling i Urtegata i Oslo.

Frode Woldsund i Frelsesarmeen opplever at brukergruppa tar viruset på alvor.

– Men det er klart de er jo i en spesiell situasjon, sier han. Som aktiv rusavhengig må du nødvendigvis oppsøke tette miljøer og ukjente folk i høyere grad enn det vanlige folk trenger å gjøre. Rusavhengige er i en risikosituasjon allerede fra før av, og så komme Corona som en ekstragreie. Derfor er det ekstra viktig for oss å være til stede så godt vi kan. Med de hensynene til smittevern vi tar.

Opptatt av ikke å stenge tiltakene

Han forteller at Frelsesarmeen har vært opptatt av ikke å stenge tiltakene. Man jobber nå bare på en litt annen måte enn tidligere. Det betyr for eksempel at på de dagsenter Frelsesarmeen har i Oslo, er kun selve lokalene stengt av smittevernhensyn.

– Det ville blitt vanskelig å skulle operere en kø, og ta folk inn fem og fem, sier Woldsund.

Løsningen har blitt å ta med tjenestene ut til brukerne.

– Ved dagsenteret i Urtegata har vi for eksempel en matvogn som står ute hver dag fra ti til to. Her deler vi også ut brukerutstyr til brukergruppa.  I tillegg kan vi ta inn enkeltpersoner så de får dusje. Og de som trenger kan få hjelp med å ta telefoner til nav eller andre.

Sterkt til stede

Feltpleieorganisasjonen er også i full drift. Det er en lavterskel helsestasjon med fire sykepleiere på plass. Man har også utebemanning i rusmiljøet på dagtid og tre kvelder i uken.

Også Migrasjonssenteret, som er senteret for tilreisende med begrensede rettigheter i Norge, er åpent.

– Vi har telefonkontakt, og vi har enkeltbrukere innom på dagtid, sier rWoldsund. Brukerne der får tilbud om mat og dusj og vi har i tillegg en oppsøkende tjeneste for dem på kveldstid.

Alle Frelsesarmeens omsorgstilbud går ellers som vanlig. Selv om fellesrommene er stengte av hensyn til smitte, er det full drift og fulle hus på tiltakene. Dette gjelder også lavterskel bo og omsorgstilbud. Behandlingssentrene i Fetsund og Stavanger går for fullt med inntak og behandling.

–  Så ja, vi opplever at vi er sterkt til stede for folk. Vi er operative og tett på brukergruppa også i denne situasjonen, sier Woldsund.

Mye ensomhet

Han registrerer at mange rusavhengige føler seg ensomme nå.

– Vi har blant annet en del gatefotballspillere som lider under smittetiltakene, og som føler på dette, Det er folk som tidligere har vært rusbrukere og som nå jobber med å holde seg rusfrie. De sitter alene i sine leiligheter og prøver så godt de kan å holde seg rusfri. Mange har mistet sine nettverk og sine daglige aktiviteter og blir fort ensomme.

Han forteller at man derfor har telefonkontakt med de fleste, og også arrangerer Walk&Talk grupper hver eneste dag.

– Men selvfølgelig passer vi på at alle holder anbefalt avstand, avslutter Woldsund.

 

Les mer om følgende emner: