-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Den tidligere åpne russcenen i Vågsbunnen er blitt et stille og fredelig kvartal etter at politiet har økt innsatsen i området.
Den tidligere åpne russcenen i Vågsbunnen er blitt et stille og fredelig kvartal etter at politiet har økt innsatsen i området.

Bergen: Russcene til besvær

For bare noen uker siden var Vågsbunnen i Bergen en av Norges og Nord-Europas største russcener. Men så trappet politiet opp innsatsen. I år skal bystyret vedta en handlingsplan mot åpne rusområder.

Fred og ro over Vågsalmenningen. Bare en og annen spaserende haster over allmenningen, mens to kvinner trosser de altfor få plussgradene med en varmende kaffe utenfor Godt Brød.

Det er som en hvilken som helst rolig hverdag hvor som helst i Bergen sentrum.

På et hjørne står en politibil parkert. Den forklarer endringen som har skjedd. Foreløpig er det først og fremst politiet som har økt sin innsats overfor det som har vært byens største russcene.

Men en handlingsplan overfor åpne rusområder skal vedtas i løpet av året.

Et tungt rusmiljø

Frem til for en måned kunne Vågsbunnen enkelte dager oppleves som tatt ut av en amerikansk getto. Særlig i smauet rett bak Korskirken, som brukes av Kirkens Bymisjon.

Der foregikk åpenlys omsetning av narkotika, grupper satt på trappeoppganger og skjøt heroin eller crack. Eller røykte. Noen ravet rundt i villfarelse. Det var slossing, støy, rop og spetakkel til langt på natt. Graffiti og store veggmalerier preget blindgaten.

Byrådet i Bergen, som er sammensatt av Høyre, Senterpartiet og FrP, har lenge jobbet med handlingsplanen overfor åpne rusområder. Planen hadde høringsfrist i august og er lagt frem for bystyret. Målet er behandling og vedtak i løpet av året.

Vågsbunnen skal bli ny

Planen innholder 16 tiltak som byrådet ønsker å iverksette. Det snakkes mye om samhandling og dialog både med andre aktører som opererer i Vågsbunnen, og med nærings- og kulturlivet.

Planen har mange punkter om hva byrådet vil gjøre i området, det være seg kunst i byrommet, som i planen kalles forskjønnelse. Og ellers arrangementer, nabolagsmøter, opprydning og renhold. Ikke bare i Vågsbunnen, men i åpne rusområder generelt.

Få nye tiltak for de rusavhengige

Mindre enn en håndfull av tiltakene handler direkte om de rusmiddelavhengige og hva kommunen ønsker å iverksette for å hjelpe denne gruppen:

Det skal videreføres kommunalt, oppsøkende arbeid, og det skal igangsettes en utredning for å avklare om det skal etableres et mottak- og oppfølgingssenter (MO-senter) i sentrum. Videre skal åpningstidene til MO-sentrene på Gyldenpris og Nesttun utvides, og det skal gjennomføres en evaluering av kommunens samlede mottaks og oppfølgingssentertilbud. 

MO-sentre er lavterskeltilbud og ressurssentre for rusavhengige. 

Tidligere har byrådet varslet at et MO-senter nord for sentrum skal legges ned. Grunnen er at Helse Bergen flytter LAR-behandlingen. I tillegg var to planlagte byggeprosjekt for oppføring av boliger for personer med rus- og psykiske lidelse fjernet da byrådet la frem sitt investeringsbudsjett i oktober.

Vil avvikle åpne rusområder

– Med handlingsplanen ønsker vi å avvikle åpne rusområder i Bergen og forhindre at det oppstår nye. Det overordnede målet er at Bergen skal være en trygg by for alle – trygt for rusmiddelavhengige, for dem som bor i byen og for dem som jobber og driver butikker og kafeer i sentrum.

Det sier sosialbyråd Charlotte Spurkeland (H) til Rus & Samfunn. For henne er det viktigste tiltaket overfor de rusavhengige å opprette et MO-senter i sentrum. Men det ligger fortsatt inn i fremtiden.

Inntil videre er det politiet som har tatt tak i utfordringene i Vågsbunnen.

I første uken av desember økte politiet innsatset i området. Det har ført til at russcene er blitt oppløst.Mange hevder at politiet har jaget de rusavhengige, selv om politiet selv understreker at ingen personer blir bortvist fordi de er rusavhengige. Kritikk har også vært reist mot at dette skjer før nye tiltak og tilbud er etablert for de rusmiddelavhengige.

Boligmangel

– Spørsmålet er alltid i hvilken rekkefølge en skal gjøre ting. Men jeg vil si at vi i Bergen i dag har mange gode lavterskeltilbud, både i regi av kommunen og i regi av ideelle og frivillige organisasjoner, understreker Spurkeland.

Hun trekker frem at MO-senteret på Gyldenpris har sett en stor økning etter at de rusmiddelavhengige ble borte fra Vågsallmenningen. Hun trekker også frem Huset i Bergen som gir et viktig lavterskeltilbud og som kommunen støtter med nesten fem millioner i året.

– Selv om byrådet har foreslått kutt og endringer på grunn av Bergen kommunes økonomiske situasjon, øker vi budsjettet til rusfeltet med 33 millioner kroner til neste år, sier sosialbyråden.

Spurkeland er klar på at en av de største utfordringene er manglel på boliger for bostedsløse. Det vil være helt avgjørende at alle får et trygt sted å bo. Grunnen til at handlingsplanen mot åpne rusmiljøet ikke har et fokus på boliger, er at byrådet jobber med en ny strategi på det boligsosiale feltet. Den skal legges frem i 2025.

Stor sjenanse for nabolaget

For nabolaget, både de som bor der og for næringslivet, har den åpne russcenen i Vågsbunnen vært til stor sjenanse. De har måttet leve med sprøytespisser i gater og blomsterbed, avføring på trapper, knuste vinduer og ødelagt nattefred.

– Det har ikke vært greit å ha en stor salgsarena for narkotika og kriminalitet midt i det historiske sentrum, hvor det har vært altfor enkelt for unge å oppsøke rusmiljøet, sier Spurkeland.

Frem til for ti år siden befant Bergens åpne russcene seg i Nygårdsparken, like sør for sentrum. 24. august 2014 ble parken stengt og rusmiljøet sprengt og jaget av politiet. Istedenfor fant de rusmiddelavhengige veien inn til sentrum og Vågsbunnen. Og der har de stort sett vært inntil begynnelsen av desember i fjor.

Trappet opp aktiviteten

Bakgrunnen for det som nå skjer, er gjenåpningen av Korskirken. Siden 2015 har kirken vært under oppussing. Den har vært stengt og gjerdet inne. Men 8. desember kunne Korskirken åpne igjen.

Det er i forbindelse med gjenåpningen av kirken at politiet trappet opp sin aktivitet i Vågsbunnen. Målet er å være tilstede hele døgnet i en periode. Da skal politiet blant annet stanse synlig salg av narkotika og, stoppe åpenlys drikking av alkohol. De skal be rusavhengige om å bruke et sprøyterom som finnes på byens største MO-senter, og de skal be rusavhengige ikke støye om natten.

I tillegg skal også utenlandske statsborgere anmeldes for alle straffbare forhold. Kun personer som forstyrrer ro og orden blir vist bort, ifølge politiet selv.

Politiet understreker at det ikke har ressurser til å gjennomføre den nåværende tilstedeværelsen på ubestemt tid. Når Vågsbunnen den siste måneden er blitt prioritert, har det vært nødvendig å ta ressurser fra annet politiarbeid. Det store spørsmålet er: Hva vil skje når politiet ikke lenger kommer til å være konstant tilstede?

Uverdig behandling

Rebekka Lossius er psykolog og styremedlem i organisasjonen Tryggere Ruspolitikk. Hun synes at måten Vågsbunnen nå blir håndtert på, er uverdig. Det å jage mennesker vekk, kommer ikke til å gjøre noe med åpne russcener. Slik hun ser det, begynner kommunen og politiet i feil ende.

 – Kanskje de flytter seg fra Vågsbunnen, men det blir jo en gjentakelse av det som skjedde da Nygårdsparken skulle ryddes, sier Lossius til Rus & Samfunn.

 – Og så er det også noe trist med hvordan vi snakker om disse menneskene og om tiltak for å rydde opp i Vågsbunnen. Det er mennesker som skal ryddes bort. Det høres nesten ut som om man skal drive med utrenskning av skadedyr. Måten dette omtales på er veldig uverdig.

 Slik hun ser det, er de åpne russcenene et symptom på behov som ikke blir dekket for de menneskene det gjelder. Hun mener at Bergen kommune først og fremst burde sørge for at bostedsløse har et sted å bo. 60 prosent av de bostedsløse i Norge har en rusavhengighet, og mange av disse har i tillegg alvorlige psykiske lidelser, ifølge henne.

 – Det er ekstremt sårbare mennesker det er snakk om.

 Mange bostedsløse

Lossius legger til at Bergen topper byer i Norge for antall bostedsløse. I følge den siste bostedsløskartleggingen står 428 personer uten bolig i Bergen. Det betyr at Bergen bryter den grunnleggende menneskerettigheten om rett til et trygt sted å bo og en verdig bosituasjon, understreker Lossius. 

– Hvis en skal gjøre noe med de åpne russcenene, må man tilby disse menneskene en trygg bosituasjon. Jeg ser at Bergen planlegger å skaffe flere midlertidige botilbud, men det er langt fra godt nok. Hospits og lignende er hverken trygge eller stabile boliger for mennesker med alvorlige diagnoser.

 Lossius synes at det er trist at det alltid er de mest sårbare pasientene som taper. Hun har forståelse for dem som bor i Vågsbunnen og som har vært plaget av den åpne russcenen. Men deres sinne går i feil retning, mener hun. Situasjonen er et resultat av politisk styring og at politikere ikke klarer å ivareta dem som oppholder seg i Vågsbunnen. Å jage dem vekk vil bare flytte russcenen til et annet sted.

 –  Hva med dem som jages bort?

I et innlegg i Bergens Tidende etterlyser Reidar Staalesen, bystyrerepresentant for Ap, en plan for Vågsbunnen. I innlegget spør han hvordan byrådet vil ivareta dem som jages bort.

 For ham fremstår det som om dagens byråd er mest opptatt av å betrygge beboerne i området, uten å ha en plan for menneskene som er fordrevet. Ifølge Staalesen vil Arbeiderpartiet ikke være med på den utryggheten som han mener enkelte partier har nørt opp under. Det gjelder ikke minst når boliger skal bygges for denne målgruppen.

 – Vi har nå et byråd som langt på vei sier at boligprogrammet ikke er noe de skal satse på. De har lagt inn kutt i budsjettet sitt og legger inn merknader om at det må gjennomføres mest mulige besparelser i boliger som skal hjelpe mennesker som sliter psykisk og med rus, sier Staalesen til Rus & Samfunn.

  –  Det å bygge nye, gode boliger der de blir ivaretatt på en god måte, er en av nøklene til at vi skal bli i stand til å løse denne utfordringen.

Frykter at miljøet bare flytter seg

Staalesen støtter forslaget om å opprette et MO-senter i sentrum. Men han hadde ikke forventet at det skulle komme et kutt på 17 millioner kroner i tilbudet til rusavhengige i budsjettet for neste år – samtidig som man fjerner dem fra Vågsbunnen. En styrking av tilbudene ville ha vært det naturlige. Samtidig hadde han forventet at det faktisk lå midler til å starte opp arbeidet med et MO-senter i Bergen.

 – Hva skjer når politiet ikke lenger patruljerer i Vågsbunnen? spør Staalesen retorisk. 

– Jeg deler den frykten som fagfolk har uttrykt. De er redd for en økning i antall overdoser, og at vi ikke lenger vet hvor de rusavhengige oppholder seg. Miljøet forsvinner jo ikke. Det bare flytter seg.

Les mer om følgende emner: