-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Pasienter i LAR som trenger oppfølging hos psykolog eller andre fagpersoner, skal ikke betale egenandel, fastslår Helsedirektoratet. Illustrasjonsfoto: Mostphotos.
Pasienter i LAR som trenger oppfølging hos psykolog eller andre fagpersoner, skal ikke betale egenandel, fastslår Helsedirektoratet. Illustrasjonsfoto: Mostphotos.

Vil ha slutt på forskjellsbehandlingen av LAR-pasienter

LAR-pasienter skal ikke betale egenandel for psykologtimer, fastslår Helsedirektoratet. Flere sykehus har tatt seg betalt, og praksisen varierer.

I fjor vår fjernet regjeringen regelen som gjorde det mulig for sykehusene å kreve at pasienter i LAR (legemiddelassistert rehabilitering) måtte betale egenandel for oppfølging hos psykolog og andre fagpersoner.  Likevel har flere sykehus fortsatt med å avkreve LAR-pasientene egenandel for slike timer. 

Noen steder er det fritak for egenandel, andre steder ikke. Det er en forskjellsbehandling som Nasjonalt LAR-nettverk har tatt til orde for å få slutt på.

I løpet av de siste årene har flere sykehus innført egenandel på 375 kroner timen for behandling på poliklinikk som pasientene trenger som en del av LAR-oppfølgingen. Det er det flere som ikke har råd til, og som derfor droppet ut av behandlingen. Det var bakgrunnen for at regjeringen presiserte at pasienter i LAR skulle få fullt egenandel-fritak. Men forskriftsendringen var altså ikke nok. 

Slutt på egenandel på Ahus

Et eksempel er Akershus universitetssykehus (Ahus), der LAR-pasientene har vært avkrevd egenandel på lik linje med andre pasienter som får oppfølging innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Her har LAR-behandlere erfart at pasienter dermed må takke nei til slik behandling, fordi de ikke har råd. Det skriver Nasjonalt LAR-Nettverk i et brev til Helsedirektoratet. Ifølge nettverket har behandlerne tatt dette opp i lederlinjen på sykehuset, uten å bli møtt på at LAR er mer enn substitusjonsbehandling.

Også flere andre steder i landet har LAR-pasienter måttet betale for å få timer hos psykolog.

– Vi har et eksempel fra Sørlandet der en psykolog ble sykmeldt. LAR-pasientene ble derfor overført til oppfølging på Distriktspsykiatrisk senter (DPS). Da måtte de plutselig betale egenandel, forteller daglig leder Ronny Bjørnestad i Pro-LAR Nett, et landsdekkende forbund for folk i LAR.

Helsedirektoratet :  Uheldig 

Helsedirektoratet har svart på henvendelsen fra Nasjonalt LAR-Nettverk: 

Hvordan ulike helseforetak organiseres, skal ikke gi grunnlag for å avkreve egenandel for LAR-pasientene, fastslår direktoratet. Heller ikke er det god nok grunn at fagpersonell blir sykmeldt og at pasienter dermed må fortsette den psykososiale oppfølgingen av en annen instans.

Ahus endret praksis

Saara Katariina Rian, konstituert avdelingsleder ved avdeling rus og avhengighet (ARA) på Ahus, svarer at sykehuset nå har endret praksis.

– Det stemmer at ledergruppen i avdeling rus og avhengighet bestemte at LAR-behandling er uten egenandel, med mindre pasienten fikk «vanlig individuell terapi», hvor pasienten betalte egenandel. Det var slik vi tolket LAR-retningslinjen, skriver hun i en e-post.  

– Nylig bestemte vi at all behandling for LAR-pasienter som er til behandling på Ahus er uten egenandel, inkludert individuell terapi. Dette er basert på et avklarende brev fra Helsedirektoratet.

Psykologisk hjelp kan være avgjørende

Direktoratet påpeker at LAR-pasienter ofte har mange psykiske helseutfordringer utover avhengigheten til opioider. Psykologisk hjelp er i mange tilfeller avgjørende for å redusere skader av opioidavhengighet og faren for overdosedødsfall. Og oppfølging er viktig for at pasientene skal få en bedring av sitt mestrings- og funksjonsnivå. 

Videre skriver Helsedirektoratet at det er uheldig at det fortsatt forekommer stor variasjon i hvordan egenandelsregelverket for LAR-pasienter forstås og vurderes i de ulike sykehusene. De påpeker at helsetjenesten har et særskilt ansvar for å gi en helhetlig behandling, ifølge LAR-forskriften.

Fornøyd med svaret

– Helsedirektoratet har gitt et tydelig svar. Det tror jeg ble spikeren i kista for denne urimelige forskjellsbehandlingen, sier Bjørnstad i ProLAR Nett. Han er med i det nasjonale nettverket og har tatt opp forskjellsbehandlingen med Helsedirektoratet, sammen med koordinator i nettverket, Kine Haugen ved Oslo universitetssykehus.

Han har fått flere henvendelser fra behandlere og LAR-pasienter som lurer på hvilke regler som egentlig gjelder.

 Bjørnestad påpeker at det ikke er slik at LAR pasienter trenger kontinuerlig oppfølging av fagpersoner på poliklinikk.

– Men av og til går man inn i en vanskelig fase, og da er det viktig med gratis tilgang på hjelp på spesialistnivå, sier han.

 

Nasjonalt LAR-nettverk

Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er en spesialisthelsetjeneste og en del av tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengighet.

Nasjonalt LAR-nettverk skal fremme at poliklinikker i TSB er faglig oppdatert og driftes slik at pasienter i LAR får behandling som er i tråd med gjeldende behandlingsretningslinjer, etablert kunnskapsgrunnlag og av god faglig kvalitet, uavhengig av hvor i landet pasienten bor.

Nettverket består av representanter fra hvert helseforetak, fra  forskningsmiljøene (SERAF og BAR/NORCATS),  fra  brukerorganisasjonene (RiO, MARborg, FHN og proLARnett) og pårørendeorganisasjonene. Nasjonal kompetansetjeneste TSB og Helsedirektoratet er også med i nettverket.

Les mer om følgende emner: