-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Rus & Samfunn ønsker flere fagartikler. Ønsker du å publisere ny fagkunnskap eller drøfte aktuelle problemstillinger innen faget ditt? Send inn en fagartikkel.
Endrer rusmiddelbruken seg for pasienter som går gjennom behandling for hepatitt C-virus? I Bergen og Stavanger er det gjennomført en studie blant LAR-pasienter som ble virusfri etter behandling. Les om studien her.
FAGARTIKKEL: Stemmer det at norsk ruspolitikk er straffeorientert og inhuman, bakstreversk og foreldet? En nylig publisert internasjonal rangering av ruspolitikken i 30 land gir et annet bilde.
FAGARTIKKEL: Hva bidrar til medborgerskap og selvstendighet i hverdagslivet etter rusbehandling? Hvilken rolle spiller forhold på samfunnsnivå for den enkeltes mulighet til å delta - for den enkeltes "recovery kapital"?
Hvilke opplevelser og erfaringer har arbeidsgivere med å ansette personer med tidligere rusavhengighet? Det ønsket jobbveileder Marit Solheim Henriksen og IPS-veileder Ellen Ånestad Moen å få mer kunnskap om gjennom sin studie. Les deres fagartikkel.
"Vi bør ikke snakke om motivasjon uten å legge til rette for mestring. Da er det fort gjort å påføre mer skyld og skam til en pasientgruppe som ofte bærer på nok skyld og skam fra før", skriver Bjørn Erik Navestad, gruppeterapeut og FAK-konsulent ved Origosenteret.
LAR Helse Stavanger gjennomførte i august og september 2020 en spørreundersøkelse om pasientenes opplevelse av Covid-19 pandemien, egen helse og livssituasjon, og deres opplevelse av behandling og oppfølging under pandemien. Torgeir Gilje Lid, overlege og forskningsleder ved KORFOR, og fem kolleger skriver her om resultatene av undersøkelsen.
Evalueringsverktøyet RSA (Recovery Self-Assessment ) er nå oversatt og testet for norske forhold (RSA-N) av doktorgradsstipendiat Dagny A. Johannessen. Brukerrepresentanter og ansatte på rusfeltet ble inkludert i oversettelsesprosessen, og verktøyet ble testet av 426 ansatte fra 50 ulike døgnbehandlingsenheter med tverrfaglig spesialisert rusbehandling i Norge.
Overveldende traumatiske livshendelser i oppveksten kan ha implikasjoner på atferd i voksen alder. Dette er et viktig anliggende i alle hjelpeprofesjoner som psykiatri, rusbehandling og barnevern.
Hva kjennetegner gode møter mellom bruker og fagperson i lokalt rusarbeid? I denne studien gjorde Mona Michalsen og Carl Christian Bachke tre hovedfunn: (1) Fagpersonenes holdninger og handlinger som uttrykte kjærlighet, håp og tro (KHT) var viktig; (2) Brukeren responderte på KHT-væremåter med å oppdage egne ressurser og tilgjengelige muligheter; (3) Å bruke en nøytral arena til møter mellom brukeren og fagpersonen kan utjevne maktubalansen noe.