-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

— Jeg skjønner at det kan være vanskelig å forstå hvor farlig det er. Mange som tar kokain eller snakker om det, virker jo glade og fornøyde, sier Jonas Kinge Bergland. Foto: Anja Elmine Basma
— Jeg skjønner at det kan være vanskelig å forstå hvor farlig det er. Mange som tar kokain eller snakker om det, virker jo glade og fornøyde, sier Jonas Kinge Bergland. Foto: Anja Elmine Basma

Advarer mot farlig smitteeffekt

Komikeren fikk et stort behov for å være alvorlig. Det skyldtes kokain. – Å bruke kokain er som å leke med en ladet pistol som kan gå av når som helst, sier lege og komiker Jonas Kinge Bergland.

Den siste tidens oppmerksomhet rundt to influensere, et slettet bilde og en liten pose hvitt pulver har ført til mye snakk om kokain. En av dem som fikk et stort behov for å si noe, var Jonas Kinge Bergland. Som komiker finner han måter å ta opp dette i showet sitt, "Dr. Bergland uten grenser".

Men legen i ham ville også ut for å formidle hvor farlig kokain er. Han satte seg ned og forfattet en lang kronikk i Aftenposten, kalt "Det du ikke vil vite om kokain".  

— Hvorfor er det så viktig for deg å få frem hvor farlig kokain er?

— Jeg skjønner at det kan være vanskelig å forstå hvor farlig det er. Mange som tar kokain eller snakker om det, virker jo glade og fornøyde. De ler mye og har det gøy. Det gir en smitteeffekt. Dessuten vil den umiddelbare rusfølelsen du får ved å ta kokain, senke evnen din til kritisk tenking og til å tenke konsekvens.

Ergo fikk han behov for å fortelle om hvor farlig kokain er for hjertet ditt, for psyken din og for potensen din. Og om hvor sterkt avhengighetsskapende kokain er.

— Ser du en alminnelig bagatellisering av kokainbruk i ungdomsmiljøer og utemiljøer?

– Ja det vil jeg si, sier han. Det er som å leke med en ladet pistol som kan gå av når som helst. 

Hører ikke de andre historiene

— Du hører jo ikke historiene om folk som får hjertestans eller hjerteinfarkt. Men det skjer, sier Kinge Bergland. Når man bruker kokain, er det nemlig en rekke ting som foregår i kroppen.

Han forklarer at kokainet virker inn på signalveier i hjertets nervesystem og kan føre til akutt hjertestans. Kokain gir sammentrekning av blodårer og økt hjertefrekvens. 

Dette er en kombinasjon som kan årsake hjerteinfarkt.

— Det er også vanlig å undervurdere hvor vanedannende kokain er, sier Kinge Bergland. Men kokain er blant de mest avhengighetsskapende stoffene man kjenner til. 

Langvarig bruk gir ofte psykiske bivirkninger: Som søvnvansker, depresjon og angst. Og ikke minst nedsatt seksualdrift og impotens hos menn. I tillegg kan selve sniffingen av kokainet over tid skape hull i veggen mellom neseborene. Avrusning er en omfattende og vanskelig prosess. Økonomi, jobb, venner, ekteskap og helse kan lett ryke. Og dersom rusen har ødelagt én eller flere av disse, er det ofte vanskelig å bli rusfri igjen.

— De fleste forslag kan virke srålende   

Jonas Kinge Bergland sier han har et inntrykk av at også cannabisbruk normaliseres og fremstår mer dagligdags nå enn for noen år siden.

— Men den store forskjellen mellom cannabis og kokain er at cannabis er et dempende stoff. Det gjør deg sløv, og gir deg mindre initiativkraft. Kokain har den motsatte effekten. Den øker initiativet ditt; Holder deg våken og demper din kritiske sans. 

— I en slik tilstand fremstår de aller fleste forslag som strålende, sier Kinge Bergland. Det gjør det lettere å si ja til å blande inn enda et rusmiddel.

Vanskeligere å oppdage hos andre

Men hva med den aksepterte alkoholbruken? Er ikke den like farlig og mye mer utbredt?

— Tendensen til ukritisk tenkning og lav impulskontroll er til stede også ved alkoholbruk, men i mindre grad enn ved kokainbruk. Alkoholrus er ikke like umiddelbar som kokainrus. Den er lettere å dosere og beregne. Og selv om alkoholbruk kan være svært skadelig, tar alkoholrelaterte skader ofte lenger tid på å melde seg. Og man har heller ikke den samme risikoen for akutte hjerteproblemer som ved kokain.

Kinge Bregland nevner også en annen forskjell mellom kokain og alkohol: Alkohol er lovlig for voksne. Det medfører at den ødeleggende bruken kan skje mer åpenlyst. Og er lettere å oppdage. 

— Tegn på kokainbruk vil være vanskeligere å oppdage for den som ikke er «med på festen». Men får du inntrykk av at podens pengebruk har gått i taket, kan det være et tegn, sier Kinge Bergland. Kokain er ekstremt dyrt.

Han mener foreldre, lærere og helsepersonell også bør være oppmerksomme på depressive symptomer. Langvarig bruk har en tendens til å gi psykisk uhelse i form av angst og depresjon.
 

Mistenker du at noen du kjenner har et problem med kokain? 

Her får du en liste på symptomer som kan være tegn på kokainmisbruk. Enkeltvis behøver de ikke indikere noe som helst. Men jo flere av dem som er til stede, desto større grunn er det til å mistenke kokainmisbruk.

Symptomer:

  • Forstørrede pupiller. Svetting, skjelving. Økt energinivå, høy puls. Personen er uvanlig
  • pratsom, høylytt og/eller aggressiv
  • Røde øyne. Blør neseblod hyppig, evt. også rennende nese.
  • Endret søvnmønster. Endret atferd: økt rastløshet, nervøsitet og/eller aggressivitet.
  • Utslitthet og nedstemthet kan også forekomme, særlig dersom misbruket har pågått over lengre tid eller dersom rusen er på vei ut av kroppen.
  • Endret sosial omgangskrets. Sterke svingninger i vekt.
  • Intrikate bortforklaringer og løgner, særlig tilknyttet pengebruk og hvor hen har oppholdt seg i tidsrom som ikke er redegjort for.
  • Funn av brukerutstyr og/eller hvitt pulver på personens klær, i hjemmet osv.

Kilde: Rusinfo.no, fakta om kokain

 

HVA ER KOKAIN?

Kokain er et ulovlig rusmiddel i gruppen sentralstimulerende midler. Det vil si at det først og fremst stimulerer hjernen.  Det kan spises og sprøytes inn i en blodåre, men brukes oftest ved sniffing og røyking. Ved sniffing puster man inn pulver av kokain i form av kokainhydroklorid gjennom nesen. Kokainpulveret tas så opp i blodårene gjennom neseslimhinnen.

Kokainet øker nivået av adrenalin, noradrenalin, dopamin og serotonin i kontaktstedene mellom nerveceller innenfor og utenfor sentralnervesystemet. Virkningene er økt våkenhet, økt selvfølelse, nedsatt appetitt, samt rusfølelse med hevet stemningsleie, intens lykkefølelse og kritikkløshet. Økningen gir også sammentrekning av blodårer, rask puls, blodtrykksstigning, temperaturøkning og utvidelse av de små luftrørsgrenene. Derfor vil hjertets oksygenbehov øke.

Komplikasjoner 

Dødsfall som skyldes kokainbruk, forekommer over hele verden. Risikoen ved engangsbruk av kokain er for det første knyttet til rusvirkningene med at man tar flere sjanser, noe som kan føre til ulykker. Ved bruk av kokain kan man også bli mer voldelig. Kokain medfører fare for kramper, hjerneblødning, hjerteinfarkt eller hjerterytmeforstyrrelser hos brukeren. Og kan føre til hjertesvikt.

En annen farlig komplikasjon av kokainoverdose er en utagerende og bisarr adferd der
personen ikke er i stand til å kommunisere med eller forstå omgivelsene. Økt
kroppstemperatur fører ofte til at personen kler av seg. Tilstanden kan ende med døden, og krever derfor at man raskt får medisinsk behandling.

Kokain kan også føre til angst og til psykotiske symptomer. Gjentatt bruk over lengre tid kan muligens føre til langvarige funksjonsforstyrrelser og skader i sentralnervesystemet. 

Det er blitt rapportert om «sug» etter kokain i mange år etter avsluttet kokainbruk.
Bruk av kokain under svangerskap er forbundet med fosterskade. 

Kilde: Store Medisinske Leksikon

 

 

Les mer om følgende emner: