-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler legemiddelassistert rusbehandling (LAR)
Endrer rusmiddelbruken seg for pasienter som går gjennom behandling for hepatitt C-virus? I Bergen og Stavanger er det gjennomført en studie blant LAR-pasienter som ble virusfri etter behandling. Les om studien her.
Lege Stig Asplin ble fratatt sin rett til å forskrive medisin. Han stevnet Statens Helsepersonellnemnd. Nå skal saken endelig opp 27. februar, etter lang tids utsettelse. — Jeg kan på ingen måte godta et stempel som lovbryter og at jeg ikke har drevet forsvarlig behandling av mine pasienter, sier Asplin i dette intervjuet med Rus & Samfunn fra september i fjor.
– Nå kan man ikke lenger avfeie folk som melder om bivirkninger. Det er et krav om at dette skal journalføres og kartlegges grundig. Det er mye mer fokus nå på at folk må bli tatt på alvor, sier proLAR Nett- leder Ronny Bjørnestad om den nye Lar-retningslinja.
– Hovedlinjene står fast, men den endelige Lar-retningslinja er mer praktisk orientert og forhåpentlig enda mer egna som et hjelpemiddel i den kliniske hverdagen, enn høringsutkastet var, sier prosjektleder Christian Ohldieck.
– Man håper å sikre at flere kan få gode resultater i LAR, at det er en større grad av tillit mellom brukerne og helsetjenesten, og at vi benytter det kunnskapsgrunnlaget som er kommet de siste ti årene, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.
— Lar-legene må ta tak i dette! Det er først og fremst de som må jobbe for å få 24-timersmorfin og depot naltrekson inn i Lar-behandlinga i Norge, sier psykiater Torbjørn Tvedten etter å ha lest Rus & Samfunns kartlegging av hvorfor ikke disse medisinene brukes i Lar-behandlinga. Tvedten har selv erfaring med å gå i bresjen for å få inn ny medisin.
Mange vil ha 24-timersmorfin og naltrekson på den norske Lar-menyen. Det er faktisk fullt mulig å få det til, men det hersker litt forvirring om hvordan, og hvem som skal ta grep. Følg Rus & Samfunns jakt på hva dette egentlig handler om.
Prosjektet "Ut av LAR" skal undersøke hvordan det har gått med dem som har ønsket å gå ut av LAR. — Vi ønsker å kartlegge hvilke vilkår som kan gjøre det mulig å lykkes, sier lederen for prosjektet, Sverre Nesvåg ved KORFOR, Helse Stavanger.
— Helseminister Ingvild Kjerkol, denne rapporten må du ta på alvor. At pasientene ikke har tillit til LAR-lege og til fastlegen sin, det er virkelig trist lesing. Her må det gjøres noe med holdningen overfor pasientene i LAR, sa pasient- og brukerombud Anne Lise Kristensen da proLAR Netts brukerundersøkelse ble presentert onsdag.