-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler legemiddelassistert rusbehandling (LAR)
– Den reviderte LAR- retningslinja er tydeligere på brukermedvirkning enn den forrige, men vi synes fortsatt den bærer preg av mistillit til denne pasientgruppa, sier Ronny Bjørnestad, leder i proLAR Nett. Det er det ikke alle høringssvar som er enige i – noen snarere tvert imot.
Økt brukermedvirkning, mer individuell tilpasning og flere LAR-medikamenter er de viktigste nyhetene i utkastet til revidert Nasjonal faglig retningslinje for behandling av opioidavhengighet.
De foreløpige resultatene av brukerundersøkelsen om LAR er entydige: Brukerne opplever i stor grad manglende medvirkning i sin egen behandling. Og 42 prosent har et dårlig eller meget dårlig forhold til sin LAR-lege, mens forholdet til fastlegen oppleves som langt bedre. Resultatene ble lagt frem av Marianne Pierron på et arrangement i regi av proLARNett i Arendal tirsdag.
Etter et svært langvarig arbeid er utkastet til revidert retningslinje for LAR nå sendt ut på høring med frist 5. september. Her kan du lese de 10 anbefalingene i utkastet fra Helsedirektoratet.
Om kort tid sender Helsedirektoratet ut ny retningslinje for LAR på ekstern høring, med en frist på tre måneder. — Det er et omfattende materiale som skal ut, så sett av god tid til å dykke ned i det, oppfordrer prosjektleder Christian Ohldieck. — Vi vil veldig gjerne ha innspill!
Skulle ikke heroinassistert behandling (HAB) vært i gang allerede i Oslo og Bergen? — Det tar tid å få alt på plass, meldes det fra begge byene. Men forberedelsene er godt i gang, og prosjektlederne Camilla Birkevold i Oslo og Christian Ohldieck i Bergen mener de skal være i gang i november/desember.
LAR Helse Stavanger gjennomførte i august og september 2020 en spørreundersøkelse om pasientenes opplevelse av Covid-19 pandemien, egen helse og livssituasjon, og deres opplevelse av behandling og oppfølging under pandemien. Torgeir Gilje Lid, overlege og forskningsleder ved KORFOR, og fem kolleger skriver her om resultatene av undersøkelsen.
I Bergen er hepatitt C på det nærmeste borte blant rusavhengige. — At vi har koblet behandling opp mot LAR-klinikker og MO-sentre, gjør det mye enklere å finne og å sette inn tiltak mot store deler av målgruppen, sier prosjektleder Lars Thore Fadnes.
Ingen av medisinene i LAR er med i vurderingen når det nå skal bygges opp ekstra beredskapslagre av legemidler. — Vi kommer til å vurdere flere legemidler utover høsten, sier Steinar Vik i beredskapsprosjektet. — Skjønner ikke fagfolkene at LAR-medisiner er livreddende, spør Kenneth Arctander Johansen i RIO. — Lite sannsynlig at det vil oppstå mangler på legemidler til LAR som ikke kan dekkes opp med andre tilgjengelig pakninger, sier Anne Markestad, farmasøyt ved Mangelsenteret.