-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler legemiddelassistert rusbehandling (LAR)
Prosjektet "Ut av LAR" skal undersøke hvordan det har gått med dem som har ønsket å gå ut av LAR. — Vi ønsker å kartlegge hvilke vilkår som kan gjøre det mulig å lykkes, sier lederen for prosjektet, Sverre Nesvåg ved KORFOR, Helse Stavanger.
— Helseminister Ingvild Kjerkol, denne rapporten må du ta på alvor. At pasientene ikke har tillit til LAR-lege og til fastlegen sin, det er virkelig trist lesing. Her må det gjøres noe med holdningen overfor pasientene i LAR, sa pasient- og brukerombud Anne Lise Kristensen da proLAR Netts brukerundersøkelse ble presentert onsdag.
– Det er ikke slik at rusavhengige i Norge ikke får hjelp i dag. LAR må ikke kritiseres så mye at pasienter ikke tør søke seg hit, sier Kine Haugen til Aftenposten. Hun er leder for Seksjon ruspoliklinikker ved Oslo universitetssykehus.
– Den reviderte LAR- retningslinja er tydeligere på brukermedvirkning enn den forrige, men vi synes fortsatt den bærer preg av mistillit til denne pasientgruppa, sier Ronny Bjørnestad, leder i proLAR Nett. Det er det ikke alle høringssvar som er enige i – noen snarere tvert imot.
Økt brukermedvirkning, mer individuell tilpasning og flere LAR-medikamenter er de viktigste nyhetene i utkastet til revidert Nasjonal faglig retningslinje for behandling av opioidavhengighet.
De foreløpige resultatene av brukerundersøkelsen om LAR er entydige: Brukerne opplever i stor grad manglende medvirkning i sin egen behandling. Og 42 prosent har et dårlig eller meget dårlig forhold til sin LAR-lege, mens forholdet til fastlegen oppleves som langt bedre. Resultatene ble lagt frem av Marianne Pierron på et arrangement i regi av proLARNett i Arendal tirsdag.
Etter et svært langvarig arbeid er utkastet til revidert retningslinje for LAR nå sendt ut på høring med frist 5. september. Her kan du lese de 10 anbefalingene i utkastet fra Helsedirektoratet.
Om kort tid sender Helsedirektoratet ut ny retningslinje for LAR på ekstern høring, med en frist på tre måneder. — Det er et omfattende materiale som skal ut, så sett av god tid til å dykke ned i det, oppfordrer prosjektleder Christian Ohldieck. — Vi vil veldig gjerne ha innspill!
Skulle ikke heroinassistert behandling (HAB) vært i gang allerede i Oslo og Bergen? — Det tar tid å få alt på plass, meldes det fra begge byene. Men forberedelsene er godt i gang, og prosjektlederne Camilla Birkevold i Oslo og Christian Ohldieck i Bergen mener de skal være i gang i november/desember.