-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler legemiddelassistert rusbehandling (LAR)
LAR Helse Stavanger gjennomførte i august og september 2020 en spørreundersøkelse om pasientenes opplevelse av Covid-19 pandemien, egen helse og livssituasjon, og deres opplevelse av behandling og oppfølging under pandemien. Torgeir Gilje Lid, overlege og forskningsleder ved KORFOR, og fem kolleger skriver her om resultatene av undersøkelsen.
I Bergen er hepatitt C på det nærmeste borte blant rusavhengige. — At vi har koblet behandling opp mot LAR-klinikker og MO-sentre, gjør det mye enklere å finne og å sette inn tiltak mot store deler av målgruppen, sier prosjektleder Lars Thore Fadnes.
Ingen av medisinene i LAR er med i vurderingen når det nå skal bygges opp ekstra beredskapslagre av legemidler. — Vi kommer til å vurdere flere legemidler utover høsten, sier Steinar Vik i beredskapsprosjektet. — Skjønner ikke fagfolkene at LAR-medisiner er livreddende, spør Kenneth Arctander Johansen i RIO. — Lite sannsynlig at det vil oppstå mangler på legemidler til LAR som ikke kan dekkes opp med andre tilgjengelig pakninger, sier Anne Markestad, farmasøyt ved Mangelsenteret.
Endelig. Dette har Kristin Halvorsen villet lenge: 18. mai skal hun legges inn på Drammen sykehus. Kristin skal skifte LAR-medisin – fra Dolcontin til Buvidal. Det kommer nok til å bli noen tøffe dager. Les Kristins dagbok – slik hun opplevde det der og da. Og hva som skjedde etterpå.
Et drøyt år etter at det nye legemiddelet Buvidal ble godkjent for bruk i LAR, forteller St.Olavs hospital om uventende, positive bieffekter.
Stigma – å føle seg stemplet – er en barriere for å oppsøke eller forbli i legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Dette viser en rapport som Folkehelseinstituttet (FHI) har laget på oppdrag av Helsedirektoratet.
Det nye pakkeforløpet for gravide og rus skal bidra til at flere gravide med rusproblemer blir oppdaga og tilbudt hjelp. – Pakkeforløpet må ta tak i alle typer rusproblematikk, og særlig viktig er søkelyset på alkohol, som er det farligste rusmidlet for fosteret, sier Gabrielle Welle-Strand. Oppfølging etter fødsel skulle sikres med eget pakkeforløp. Men pr. nå er det uklart om dette kommer.
– Jeg tror dette er anbefalinger som vil bidra til at kvinnene i LAR og barna deres får verdig og respektfull helsehjelp med så redusert risiko som mulig, sier Christian Ohldieck.
Helsedirektør Bjørn Guldvog og arbeidsgruppa for revidering av retningslinja for gravide i LAR kom til enighet på møtet 28. august. Helsedirektøren kom arbeidsgruppa langt på vei i møte, men ønsker noe større tydelighet på enkelte punkter. Nå skal formuleringene finpusses av faglig leder Christian Ohldieck. Begge parter opplevde møtet som konstruktivt.