-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Jobbspesialist Kristian Slagsvold
Jobbspesialist Kristian Slagsvold

Kristian Slagsvold, jobbspesialist ved Oslo Kommunale Ruspoliklinikk

— I min jobb er det viktigst å bearbeide kandidatenes tap samtidig som vi sammen jobber mot noe så praktisk, og ofte skremmende, som en jobb. Å slutte med rus gir ofte også et tap og en sorg som kan virke lammende. Jeg må derfor pushe dem litt samtidig som jeg hjelper i sorgarbeidet. 

Livet til noen av kandidatene våre kan ofte sammenlignes med en branntomt. Jeg forsøker å hjelpe dem med å plukke opp de brukbare bitene, og sette dem sammen til et nytt lite hus de kan bygge en karriere på. Og et tett samarbeid mellom kandidat, poliklinisk behandler og jobbspesialist er nøkkelen til å bygge et nytt og bedre liv.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

På en typisk arbeidsdag møter jeg en kandidat for å kartlegge hans eller hennes evner, nøkkelkvalifikasjoner og erfaringer. Akkurat som for enhver annen jobbsøker. Vi ser på drømmer og dypdykker i interesser, for å prøve å utvide utvalget av mulige jobber.

De fleste mennesker, både rusfrie og folk med ruserfaring, har begrenset fantasi når det gjelder jobbønsker. Og ofte dårlig kjennskap til hva slags jobber som finnes der ute.

Det vi gjør, er å prøve å finne jobben de ikke visste at de ville ha. Ikke den jobben foreldrene ønsket for dem, eller den jobben kompisene har. En spennende jobb, med noe man har ekte interesse for, har nemlig vist seg å fungere best over tid.

Siden min jobbhverdag i stor grad består av å finne frem jobber, bruker jeg siste halvdel av dagen rundt om i Oslo og omegn. Jeg snakker med hyggelige arbeidsgivere om deres behov og ønsker for sin neste ansatte. Å kjenne kandidatene godt er viktig for at jeg skal være sikker på at jeg har funnet en person som dekker et reelt behov ved arbeidsplassen, og passer i den sosiale konteksten.

Hva burde vært gjort bedre eller annerledes i den jobben du gjør?

Jeg tror vi burde markedsføre oss i andre fora, eller på andre måter enn vi gjør i dag, slik at arbeidsgivere som vil bidra finner oss, ikke bare motsatt. Jeg tror det finnes mange arbeidsgivere der ute som ønsker å hjelpe, gitt riktig kandidat og reelle behov.

Hvorfor har du valgt å jobbe med dette?

Jeg har valgt å jobbe med dette fordi jeg selv har opplevd å være utenfor jobbmarkedet, og vet hvor grenseløst ørkesløst og ensomt det kan føles å skulle skaffe seg jobb alene. Jeg mener alle burde hatt en egen jobbspesialist. Og alle burde hatt en sosionom i til hjelp i møte med myndighetene. Uansett om det gjelder skatt, økonomi, NAV eller annet.

Hva er det viktigste du har lært av å jobbe på rusfeltet?

Det viktigste jeg har lært av å jobbe på rusfeltet er at alle kan få problemer med rus, uansett samfunnslag og ressurser. Utenforskap og isolasjon kan skje de fleste. Vi må se hverandre og forstå hvorfor disse tingene skjer noen. Ikke bare skyve «mennesker» unna og late som om det er «deres problem». Rusmisbruk er «vårt» problem, og må løses, lindres eller i det minste forstås av oss alle, ikke bare et knippe sosialarbeidere. Å åpne opp for en ansatt med hullete CV og noen vinternetter under vesten, ved ditt arbeidssted, kan være en god start.