-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler om og med pårørende
SOMMERSERIE: — Vi forsøker å utfordre ulike fagprofesjoner til å se på familien som helhet. Vi tenker at boka trengs for å gi kunnskap om hvordan det er å være foreldrene. Og hvordan det er å være barna. Og ikke minst hvordan de som møter dem, kan oppdage barna som sliter, sier Turid Wangensteen og Martine Kihle Dalsrud om sin nye bok Når foreldre ruser seg,
«Her blir vi sett, hørt og forstått. Det er det som teller!». Ungdom og pårørende er samstemte når de forteller om MO-Ung i Stavanger.
— Jeg har det bedre og er mye mer avslappa etter at jeg har vært hos henne, sier en 25-åring etter en periode innlagt ved MO-Ung. Og det er psykomotorisk fysioterapeut Kristin Sørstrand Æsøy ved MO-Ung i Stavanger hun skryter av. Med individuell tilnærming til ungdom som sliter med rus og deres pårørende, skjer det noe annet enn når man bare snakker sammen.
— Vi har mange klienter som forteller at det var nettopp nettløsningen som gjorde at de turte å ta kontakt, sier Lars Aarvåg-Amundsen. Han er terapeut i Blå Kors kompasset, som tilbyr digital terapi til unge som har vokst opp med alkohol eller rus i familien.
— Dette er viktig for at vi skal kunne korrigere og justere tjenestetilbudet etter målgruppens behov, sier Stein Arve Strand i KORUS Midt. Helsemyndighetene har bevilget penger til å videreutvikle brukertilfredshetsevalueringa (BTE).
Elises mor gikk fra å være travel leder og omsorgsfull mor til å ligge sløv i senga å drikke. Rusen gikk hardt ut over barna. Nå er Nina Anett Lea (49), edru igjen, og vil videre i livet, mens datteren Elise ennå har behov for å rydde opp. Hvor mye skal Elise våge å si til mamma? Hvor mye ærlighet tåler Ninas edruskap?
I oppveksten ble han banket opp av faren sin. Han så moren bli slått og trakassert. Begge tiet om det som skjedde. Ingen skulle vite at presten drakk og slo. Hvorfor ble ikke Martin Eia-Revheim rusavhengig og voldelig ?
Tre medforskere i END-prosjektet etterlyser kriseteam for etterlatte venner som selv bruker illegale rusmidler. De blir sjelden eller aldri inkludert i sorgarbeidet etter narkotikarelaterte dødsfall. Men denne gruppen har like stort behov for støtte og oppfølging som den nære familien, påpeker medforskerne.
Da det sto på som verst veide hun 150 kg og ruset seg hver dag. Nå er Maria rusfri på åttende året. Og drømmen hennes er å delta i 71° Nord.