-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Dette er en samleside for artikler som omhandler rusforskning
Etter drøyt tre år med høyintensitetstrening som obligatorisk medisin for alle døgnpasienter ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St.Olav, ønsker Korus Midt å spre det glade budskap. Med støtte fra pionerene på feltet har Fagrådet og Rådet for psykisk helse tatt initiativ til å etablere et nasjonalt nettverk for å gi flere pasienter innen psykisk helse og rus tilgang på trening som behandling.
Norske kommuner ønsker å lære av andres erfaringer med å planlegge, bygge og drifte småhus som boliger for personer med alvorlige rus- og psykiske lidelser, såkalte ROP-lidelser. En fersk rapport peker på viktige suksesskriterier. Møt også beboere i filmen "Herre i eget hus".
Årets Føre Var-rapport fra Korus Vest har spesialfokus på covid-19 og hvordan pandemien har slått ut på trender i rusmiljøene. De viktigste funnene er: Økt bruk av og tilgang på kokain, endret bruksmønster av alkohol og fortsatt nedgang i bruken av heroin.
– Rus- og psykisk lidelser (ROP-lidelser) forekommer tre ganger oftere blant folk med innvandrerbakgrunn enn blant andre. Denne pasientgruppen utnytter også dårlig tjenestetilbudet som finnes. Og de faller oftere ut av behandlingen, sier Prabhjot Kour. Gjennom sine forskningsstudier ønsker hun å bidra til at tjenestene for denne pasientgruppen blir bedre.
Nesten 4 av 10 pasienter ved tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) er alkoholikere. Forskere har sett på hvordan disse pasientene skiller seg fra andre ruspasienter med tanke på sosioøkonomiske forhold. De peker særlig på én faktor som behandlingsapparatet bør være oppmerksom på.
Fedmeopererte har en større risiko enn andre for å utvikle alkoholproblemer, mener forskere ved St. Olavs hospital. — Fedmeopererte får større kick av å innta eksakt den samme mengden alkohol som tidligere, sier forsker Magnus Strømmen, som er bekymret over at mange fastleger ikke kjenner til dette.
Hele 42 prosent av alle menn som er innlagt for psykiske lidelser har samtidig risikofylt rusbruk. — Rusmisbrukere er underdiagnostisert i psykiatrien, sier Helle Wessel Andersson, forsker i KoRus Midt. En ny studie har kartlagt hvilke pasienter som er ekstra utsatt for den doble lidelsen.
Ved Tyrilihaugen ble de så inspirert av et forskningsprosjekt om betydningen av kjæledyr for rusavhengige, at de nå gir hundeeiere med rusproblemer mulighet til å komme inn i behandling. Uten at de blir nødt til å plassere vekk hunden til andre.
Hva kjennetegner gode møter mellom bruker og fagperson i lokalt rusarbeid? I denne studien gjorde Mona Michalsen og Carl Christian Bachke tre hovedfunn: (1) Fagpersonenes holdninger og handlinger som uttrykte kjærlighet, håp og tro (KHT) var viktig; (2) Brukeren responderte på KHT-væremåter med å oppdage egne ressurser og tilgjengelige muligheter; (3) Å bruke en nøytral arena til møter mellom brukeren og fagpersonen kan utjevne maktubalansen noe.