-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Samleside for artikler som omhandler ruspolitikk.
Etter påske kommer de avgjørende sju ukene for rusreformen frem til komiteinnstillingen 27. mai. Hva blir de vanskeligste punktene for politikerne å bli enige om? Hvilke spørsmål kan velte hele reformen? Vi ha spurt fire sentrale aktører innen rusfeltet hva de tror om reformens skjebne.
RUSREFORMEN: "Når man står foran store forandringer, oppleves ofte en kamp for det bestående som det tryggeste. Problemet er at en slik kamp sjelden bringer oss framover, og gjør det umulig å rette opp i sosial urettferdighet", skriver Bård Dyrdal, politioverbetjent og leder av LEAP-Scandinavia, i dette brevet til Arbeiderpartiet.
Alle partier gikk inn for brukerrom da politikerne i Trondheim vedtok ny handlingsplan mot overdoser. Penger til drift og forslag på lokaler kommer i løpet av våren.
Om lag 4000 mennesker går natta i møte uten å ha ei seng å sove i. — Det er langt igjen før vi kan si at tilbudene i de fleste kommuner er preget av reelle valgmuligheter og brukermedvirkning, sier Petter Dahle i NAPHA. Konferansen «Et sted å bo» 2. og 3. mars setter søkelys på kommunenes boligsosiale arbeid.
KRONIKK: Det rusutsatt ungdom trenger, mer enn noe annet, er støttende voksne som klarer å opprette trygge relasjoner basert på gjensidig tillit og respekt, og som tåler både motgang og medgang. De som mener rusreformen er en gavepakke til gjengene, er naive og kunnskapsløse, skriver barnevernspedagog Live Sevaldson i denne kronikken.
Nå er regjeringens forslag til rusreform her. Oppmøteplikt i rådgivningsenhet i kommunene, gebyr hvis man ikke møter opp og lavere straffri mengde stoff til eget bruk, er de viktigste endringene i forhold til forslaget fra Rusreformutvalget.
Om kort tid kommer regjeringens rusreform. Blir det lovlig å dyrke cannabis hjemme? Kan man fylle lommene med stoff og ikke risikere noen ting? En av de store misforståelsene, bevisst og ubevisst, er å snakke som om rusreformen betyr at narkotika blir lovlig i Norge. Det blir det ikke.
— Det er en rørende naiv oppfatning om at i helsevesenet er alle snille, nå når rusreformen gjør at brukerne skal få hjelp fremfor straff, sier kriminolog Nicolay B. Johansen. Han har ledet arbeidet i Skyggeutvalget, som ble etablert for å fremme brukerstemmene i arbeidet med en rusreform. Utvalgets rapport er nå klar. — Vi ser en systematisk stigmatisering av rusavhengige, også i helsevesenet, sier Johansen.
Hva er det viktigste som har skjedd på rusfeltet i 2020? Rus & Samfunn har spurt ledere for seks organisasjoner innen rusfeltet. Og vi har spurt: Hva vil organisasjonen du leder prioritere å jobbe med i 2021?