-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
På Vinmonopolet har tilbudet av gode alkoholfrie drikker nærmest eksplodert de siste årene, mens restaurantene og utelivet henger etter. Nå skal de få drahjelp av den nye nettsiden Alkoholfrinorge.no.
– Nå er det så mange gode tilbud på den alkoholfrie fronten at ingen lenger har noen unnskyldning for ikke å servere eller tilby alkoholfritt, sier leder i Fellesskap - Menneskeverd - Rusfrihet (FMR), Magne Richardsen.
På Alkoholfrikonferansen i Oslo torsdag lanserer FMR nettsiden Alkoholfrinorge.no, en guide til en alkoholfri livsstil.
Nettsiden er utviklet med midler fra Helsedirektoratet og er et samarbeid mellom FMR og appen Afritt. Men de ønsker å invitere med seg alle som har et engasjement for å fremme en mer alkoholfri kulturutvikling, både i organisasjonslivet og kommersielt.
– Vi ønsker å samle alle gode krefter i en slags "coalition of the willing", sier Richardsen.
For både forbrukere og næringsliv
Nettsiden har i stor grad et forbrukerperspektiv. Her kan du finne artikler, utforske restauranter med fullverdige alkoholfrie alternativer, prøve kreative mocktail-oppskrifter og høre podkaster om «Sober Lifestyle og Damp Living».
Siden vil også inneholde presentasjoner av produkter som kan bidra til alkoholfritt med kommersielt tilsnitt, og en app der du kan legge inn en alkoholfri anmeldelse av det utestedet du akkurat har besøkt. Etter hvert vil du kanskje også finne en spalte med profesjonelle anmeldelser av alkoholfrie drikker som en motvekt til avisenes vinspalter.
Nettsiden ønsker også å synliggjøre at det i Norge blir stadig flere aktører som lager gode alkoholfrie drikker av norske råvarer.
Vil fremme alkoholfri-bølgen
– Det er en alkoholfribølge nå som vi ønsker å fremme, sier Richardsen.
– Mange unge er opptatt av prestasjon og helse, og de har skjønt at dette ikke lar seg godt kombinere med alkohol. Han påpeker også at det er mange som ellers drikker ganske mye, men som i perioder ønsker alkoholfritt. De lar seg ikke så lett avspise med mineralvann.
– Vi ønsker å bidra til en alkoholfri motkultur til alkoholkulturen, og håper å få med alle som vil bidra til en alkoholfri kultur. Men poenget vårt er ikke at alle skal bli avholds. Vi er mer opptatt av å bidra til at folk drikker litt mindre.
Richardsen forteller videre at det hvert år vil bli delt ut en pris for beste alkoholfrie opplevelse. Vinneren ble kåret på konferansen torsdag.
...Og vinneren er: Døgnvill Burger, Vulkan!!
– Dette er veldig hyggelig! Jeg har i grunnen aldri tenkt over at vi er så veldig gode på dette, sier en blid Tarje Haakstad som har vært daglig for Døgnvillgruppen i 12 år.
Han forteller at de har jobbet med dette i mange år. Da kona var gravid for 10 år siden ,var de i England. Der fikk hun en alkoholfri drink som var veldig god, og han dro straks hjem og lagde en mocktail-meny til restaurantene sine.
– Mocktailen skal se bra ut, smake godt og passe til maten eller eventuelt stemningen. Vi har også en meny med alkoholfri øl. Og vi ønsker i størst mulig grad å bruke lokale produkter.
Han ser at stadig flere velger alkoholfritt – at markedet blir større. Og nå finnes det masse kjempegode alternativer til brus og den litt dårlige alkoholfrie vinen.
Gjennomtenkt utvalg
Han forteller videre at omhuen i utvalg av produkter ikke bare gjelder alkoholfrie drikker.
– Dette gjennomsyrer hele tenkningen i Døgnvillrestaurantene. Alt vi har skal være gjennomtenkt og bra, og vi skal kjenne produsenten. Vil folk ha kaffe eller te, skal det være produkter vi kan stå for. Det skal være utvalgte kaffebønner og tesorter.
Vinen skal passe til maten og vi skal gå god for den. Det gjelder også de alkoholfrie drikkene. Hver rett skal ha alkoholfrie alternativer som passer.
Magne Richardsen understreker at prisen i år har utgangspunkt i et ganske så tilfeldig utvalg i Oslo sentrum, så her kan det være mye bra de ikke har kommet over.
Han anbefaler derfor alle å gå inn på nettstedet alkoholfrinorge.no som ble lansert i dag, der man etter hvert selv kan gå inn og anmelde det alkoholfrie tilbudet på eget favorittsted. Sånn kan alle bidra til en bedre alkoholfri opplevelse på by’n, oppfordrer han.
Juryens begrunnelse:
«Vinneren av beste alkoholfrie totalopplevelse er Døgnvill Burger Vulkan. Spisestedet har et bredt og kvalitativt utvalg av alkoholfrie drikker, både øl, mocktails og kombucha som er synlig i utstilling og i menyen. Det å bestille alkoholfritt oppleves uproblematisk, kunnskapen og anbefalingene sitter løst og serviceinnstillingen er på topp. Fin opplevelse.»
Alkoholfrinorge.no:
Disse temaene kommer på menyen på det nye nettstedet Alkoholfrinorge.no:
Alkoholfritt i media
Kilde: FMR: Fellesskap - Menneskeverd - Rusfrihet (tidligere Forbundet mot rusgift)