-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Det har vært åtte uker med protester, klager og stadig nye utspill fra Helse Sør-Øst. Nå er sentrale deler av konkurransen om nye avtaler på rusfeltet avlyst.
Helse Sør-Øst besluttet torsdag ettermiddag å avlyse deler av konkurransen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
Konkurransen blir avlyst for delytelsene som gjelder behandling med varighet på 3, 6 og 9 måneder, samt ROP-lidelser (samtidig rusavhengighet og psykisk lidelse).
Nå er målet er at nye avtaler skal inngås høsten 2025 og tre i kraft fra januar 2026. Dermed får flere private aktører fortsette driften etter dagens avtaler hele neste år.
Protester og demonstrasjoner
Det var i oktober at belsutningen fra Helse Sør-Øst ble kunngjort om hvilke private aktører som fikk tilbud om ny avtale innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
Men hele 14 behandlingssteder fikk ikke fornyet driftsavtalen sin. Det første til demonstrasjoner og protester, som Rus & Samfunn tidligere har skrevet flere artikler om.
Det kom flere klager på avgjørelsen. Helse Sør-Øst innrømmet en feil i prosessen.
Først ønsket Helse Sør-Øst å gjenåpne konkurransen. Men flere av klagerne påpekte at gjenåpning ikke er mulig, fordi tilbyderne gjennom prosessen har fått for detaljerte opplysninger om innholdet i hverandres tilbud.
Deretter meldte Helse Sør-Øst 12. november at konkurransen var stilt "i bero".
Avlyser flere delytelser
Nå har Helse Sør-Øst kommet til at de avlyser konkurransen for de deler av anskaffelsen som er berørt av feilen. Det sier administrerende direktør Terje Rootwelt i en pressemelding som ble sendt ut på torsdag.
Begrunnelsen for dette er at innkomne klager viser at gjenåpning likevel ikke er mulig, skriver han.
De delene av anskaffelsen som ikke er berørt, vil ikke bli konkurranseutsatt på nytt. Det betyr at noen av aktørene som ble tildelt avtale i oktober, får tilbud om å inngå avtale med Helse Sør-Øst RHF nå. (se faktaramme lenger ned)
Det er ingen tvil om at denne prosessen har vært vanskelig for pasienter og ansatte ved private institusjoner.
For de områdene hvor konkurransen er avlyst, vil dagens avtaleparter få tilbud om videre drift ut 2025.
– Det er viktig for oss å gi pasienter, pårørende og ansatte forutsigbarhet i tiden som kommer. Det er ingen tvil om at denne prosessen har vært vanskelig for pasienter og ansatte ved private institusjoner, sier Rootwelt.
Han innrømmer at prosessen har vært vanskelig for Helse Sør-Øst RHF også.
Tar med 200 ekstra-millioner
For snart to uker siden ble det også kjent at regjeringen vil bevilge ytterligere 200 millioner kroner til rusbehandling i Helse Sør-Øst. Pengene skal blant annet gå til å styrke langtids døgnbehandling.
– Når konkurransen nå delvis avlyses, er det naturlig å ha ekstrabevilgningen med oss når vi skal lyse ut deler av konkurransen på nytt, sier Rootwelt.
Han håper at ny anskaffelse kan kunngjøres i løpet av våren, og at Helse Sør-Øst RHF kan inngå nye avtaler i løpet av høsten 2025. Målet er at disse skal tre i kraft fra nyttår 2026.
– Disse avtalene vil være tuftet på kvalitet og behovene for fremtidig rusbehandling i Helse Sør-Øst, sier Rootwelt.
Nye avtaler skal "tuftes på kvalitet"
Psykiater på Manifestsenteret, Siv Kjelsås Kvinge, sier hun virkelig håper Rootwelt mener dette.
– Da skal Helse Sør-Øst ha honnør for å ta tilbakemeldingene som har kommet inn, alvorlig. Men det har vært en eneste stor berg- og dalnane, dette, og vi synes alt burde bli avlyst, sier hun.
Hun har tidligere gått ut og sagt hun er sjokkkert over de lave bemanningskravene for alvorlig syke pasienter innen rus og psykiatri, de såkalte ROP-pasientene. De trenger mye hjelp og bistand. Men kriteriene for bemanning er satt likt for disse pasientene og andre ruspasienter. Nå blir de 39 plassene for ROP-pasienter lagt ut i en ny konkurranse.
Håper på nye kvalifikasjonskrav
I konkurransen som nå delvis er avlyst har Helse Sør-Øst vektlagt pris med 60 prosent og kvalitet med 40 prosent.
– Vi håper Helse Sør-Øst nå lager kvalifikasjonkrav mer i tråd med hva ruspasientene har behov for. En vekting av kvalitet på 60 prosent og økonomi på 40 prosent ville ført til et bedre utfall for ruspasientene, tror Kvinge på Manifestsenteret.
– Skritt i riktig retning
Daglig leder i Tyrili, Jonas Finnby, sier beslutningen om avlysning er et viktig skritt i riktig retning mot å kunne tilby pasientene den kvaliteten de fortjener.
– For rusfeltet betyr det at vi unngår en gjenåpning av konkurransen, med priskrig mellom aktører som vet det meste om hverandre som nærliggende konsekvens, påpeker han i en pressemelding..
– For Tyrili betyr torsdagens nyhet at Frankmotunet, tyrilisentrene i Lillehammer, Oslo og Skien og Tyrili Arena Arendal får en ny mulighet i en kommende konkurranse som forhåpentlig har et helt annet fokus på kvalitet.
Blå Kors: – Vil vurdere begrunnelsen
Før torsdagens avlysning kom nyheten om at Blå Kors gikk til rettslige skritt for å stoppe gjenåpningen, såkalt midlertidig forføyning. De mener gjenåpningen må settes til side, slik at den opprinnelige tildelingen blir stående.
Divisjonsdirektør Anita Ellefsen sier til Rus & Samfiunn at de vil bruke tid til å vurdere Helse Sør-Østs begrunnelse for avlysningen.
– Akkurat nå kan jeg ikke si mer enn det, sier hun.
For enkelte delytelser har HSØ ikke avlyst konkurransen, men lar derimot den opprinnelige tildelingen fra oktober bli stående.
Det gjelder disse avtalene:
Døgnbehandling for unge voksne med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse
Stiftelsen Fekjær, Hedalen, 12 døgnplasser
Døgnbehandling inntil tre måneder i kombinasjon med poliklinisk behandling:
Stiftelsen Kirkens Bymisjon, A-Senteret, 26 døgnplasser, 7 000 konsultasjoner
Blå Kors Behandling AS, Oslo, 26 døgnplasser, 6 700 konsultasjoner
Tyrilistiftelsen, Arena Oslo, 24 døgnplasser, 6 168 konsultasjoner
Blå Kors Behandling AS, Skien, 35 døgnplasser, 9 000 konsultasjoner
Døgnbehandling, frivillig innleggelse av gravide pasienter og pasienter med små barn (inntil ni måneder)
Blå Kors Behandling AS, Skien, 20 døgnplasser