-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Representanter for de åtte behandlingsstedene som sammen går til sak: Stiftelsene Tyrili, Manifestsenteret,Trasoppklinikken, Renåvangen, Kvinnekollektivet Arken, Incognito klinikk, Samtun og Frelsesarmeen. Foto: Anders Bisgaard/Tyrili
Representanter for de åtte behandlingsstedene som sammen går til sak: Stiftelsene Tyrili, Manifestsenteret,Trasoppklinikken, Renåvangen, Kvinnekollektivet Arken, Incognito klinikk, Samtun og Frelsesarmeen. Foto: Anders Bisgaard/Tyrili

Går til sak mot Helse Sør-Øst

Åtte behandlingssteder går sammen til sak mot Helse Sør-Øst. Uklarheter i konkurransegrunnlaget om nye avtaler ble avgjørende for tildelingen på rusfeltet i fjor høst, mener de.

Oppdatering mandag 17. mars: Rettssaken som de åtte institusjonene har anlagt mot Helse Sør-Øst, er berammet ved Østre Innlandet tingrett (Hamar) 24-25 april. Avgjørelsen vil trolig foreligge en til to uker senere. 

– Uklarheten har virket inn på utformingen av tilbudene og dermed på resultatet av konkurransen. Helse Sør-Øst har derfor plikt til å avlyse konkurransen, sier advokat Morten Goller i advokatfirmaet Wiersholm i en pressemelding. Han fører saken på vegne av de åtte tilbyderne.

I tillegg har evalueringen av de ulike tilbudene – etter tilbydernes syn– ikke vært i tråd med tildelingskriteriene Helse Sør-Øst satte opp for konkurransen.

– Vi ser frem til å få belyst anbudsprosessen fra flere vinkler og gjennom flere aktører enn det som så langt er blitt gjort, sier Morten Goller.

De åtte tilbyderne som går til sak mot Helse Sør-Øst, er:

  • Tyrilistiftelsen
  • Stiftelsen Manifestsenteret
  • Samtun
  • Frelsesarmeen
  • Stiftelsen Trasoppklinikken
  • Stiftelsen Renåvangen
  • Stiftelsen Kvinnekollektivet Arken
  • Stiftelsen Incognito klinikk

To andre aktører i TSB, Blå Kors og Mestringshusene, gikk i februar til sak mot Helse Sør-Øst i tilknytning til den samme anbudsprosessen.

Helse Sør-Øst tapte saken, og valgte å ikke anke. Helseforetaket varslet 27. februar at de ønsket å inngå avtaler med tilbyderne som opprinnelig fikk tildeling den 21. oktober i fjor, og satte fristen for å klage – karensfristen – til 11. mars.

Nå foreligger altså svaret fra de andre aktørene. De åtte tilbyderne begjærer nå midlertidig forføyning for å forhindre at avtalene undertegnes før saken er tilstrekkelig belyst og det foreligger en ny, rettskraftig dom. Det blir en ny runde i retten.

Helse Sør-Øst: Adgangen til å inngå kontrakt stanset

Helse Sør-Øst RHF har mottatt begjæringen om midlertidig forføyning. Adgangen til å inngå kontrakt i anskaffelsen er således stanset, får Rus & Samfunn opplyst. Helse Sør-Øst vil nå vurdere innholdet og hvordan denne saken skal håndteres videre. 

Dette er siste omdreining i en lang og kaotisk anbudsprosess innen tverrfaglig, spesialisert rusbehandling (TSB) i Helse Sør-Øst.

Her er et tilbakeblikk på hva som har skjedd:

Oktober 2024: For snart fem måneder siden offentliggjorde Helse Sør-Øst  resultatet av anbudsprosessen. 21. oktober i fjor ble det klart at 14 behandlingssteder ikke nådde opp i konkurransen og mistet sine avtaler fra 2025. Det skapte voldomme protester på rusfeltet.

7. november gikk flere tusen i fakkeltog fra Oslo S til Stortinget  og protesterte mot raseringen av rusfeltet.

Flere klaget

Det kom flere klager på avgjørelsen. Og Helse Sør-Øst innrømmet en feil i prosessen.Et alvorlig brudd på anskaffelsesregelverket ble opp først oppdaget under klagebehandlingen.

Noen tilbydere hadde fått gitt tilbud på flere delytelser, samtidig som de har tatt forbehold om at de kun kan levere på noen av delytelsene. Helse Sør-Øst sa at de hadde planer om å sende en melding til samtlige tilbydere om at det var anledning til å ta et slikt forbehold. Men denne meldingen ble ved en feil ikke sendt. 

– Vi ser at tilbyderne ved dette ikke har fått de samme mulighetene. Det er svært beklagelig, sa administrerende direktør i Helse Sør-Øst Terje Rootwelt i en pressemelding. 

Ville først gjenåpne

Først ønsket Helse Sør-Øst å gjenåpne konkurransen. Men flere av klagerne påpekte at  gjenåpning ikke var mulig, fordi tilbyderne gjennom prosessen har fått for detaljerte opplysninger om innholdet i hverandres tilbud. Deretter meldte Helse Sør-Øst 12. november at konkurransen var stilt  "i bero".

 Avlyste konkurransen

To uker før jul, 12. desember, kom Helse Sør-Øst frem til at de ville avlyse konkurransen for de deler av anskaffelsen som var berørt av feilen. Innkomne klager viste at gjenåpning likevel ikke er mulig, skrev administrerende direktør Terje Rootwelt i en pressemelding . 

De delene av anskaffelsen som ikke var berørt, ble ikke konkurranseutsatt på nytt. Derfor fikk noen av aktørene som ble tildelt avtale i oktober, tilbud om å inngå avtale. Kontraktene ble skrevet under på selveste julaften.

Blå Kors gikk til retten 

Blå Kors sendte en begjæring til Østre Innlandet tingrett om midlertidig forføyning for å få domstolen til å forby Helse Sør-Øst å avlyse deler av anbudet.

Blå Kors var den store vinneren av  anbudsprosessen i fjor høst, med avtale om 100 flere døgnplasser og over 4000 flere polikliniske behandlinger årlig. Anbudet omfattet totalt seks lokasjoner med 226 døgnplasser og 15.700 polikliniske behandlinger årlig.

13.-14. februar var det rettssak på Hamar. 

24. februar falt dommen: Blå Kors vant fram med sin midlertidige forføyning overfor Helse Sør-Øst. Det gjorde også Mestringshusene, som trådte inn i saken som  tredjepart.

I kjennelsen fremgår det at Mestringshuset har fått medhold i at deres forbehold ikke var i strid med konkurransegrunnlaget. Blå Kors Behandling har på sin side fått medhold i at avlysningsbeslutningen var ulovlig.

Helse Sør-Øst ville ikke anke

27. februar gikk Helse Sør-Øst ut med pressemelding om at de har besluttet å ikke anke dommen fra Østre Innlandet tingrett,

– Vi har fått en grundig vurdering av retten, og tar kjennelsen til etterretning. Nå er det viktig å skape forutsigbarhet og ro for pasienter og samarbeidspartnere, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst Terje Rootwelt på HSØs nettside.

De vil tildele kontrakter innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling i samsvar med den opprinnelige beslutningen fra høsten 2024

De åtte tilbyderne begjærer nå midlertidig forføyning for å forhindre at avtalene undertegnes før saken er tilstrekkelig belyst og det foreligger en ny, rettskraftig dom.

200 millioner i ny anskaffelsesprosess

Helse Sør-Øst er tildelt 200 millioner kroner for å styrke TSB-området. Midlene skal, så langt det er mulig innen anskaffelsesregelverket, brukes til å øke kapasiteten hos de ideelle behandlingstilbudene og for lengre behandlingsopphold. 
Det skal settes i gang en anskaffelsesprosess med sikte på å få inngått nye avtaler i henhold til dette oppdraget, opplyser Helse Sør-Øst.

Les mer om følgende emner: