-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Representanter for de åtte saksøkerne som vant i rettssaken mot Helse Sør-Øst på Elverum. Forfatteren av dette innlegget forventer at Helse Sør-Øst også denne gang aksepterer rettens kjennelse, og ikke anker. Foto: Anders Bisgaard.
Representanter for de åtte saksøkerne som vant i rettssaken mot Helse Sør-Øst på Elverum. Forfatteren av dette innlegget forventer at Helse Sør-Øst også denne gang aksepterer rettens kjennelse, og ikke anker. Foto: Anders Bisgaard.

Etter rettssakene om anbudet i Helse Sør-Øst: Nå trenger vi politisk handlekraft

Vi i bruker- og pårørendeorganisasjonene er klare for å bidra med å sikre reell brukermedvirkning i neste del av sagaen om tverrfaglig, spesialisert rusbehandling i Helse Sør-Øst. Det skriver Toril Sætra i dette debattinnlegget.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentenes regning.

Toril Sætra er regionleder i A-larm, Innlandet

Volvo vs. Rolls-Royce.I rettssaken på Elverum nylig ble det tegnet et slikt bilde av innkjøpene i anskaffelsen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) fra Helse Sør-Øst RHF (HSØ). «Vi trenger ikke kjøpe Rolls-Royce når vi kan kjøpe en Volvo», uttalte advokaten til HSØ.

Er det greit at Norges største helseforetak antyder at mennesker som har behov for hjelp, og som er rettighetsvurdert til langtidsdøgnbehandling skal få det som hentydes til som en OK bruktbil av et behandlingstilbud?

Nylig gikk åtte behandlingssteder til sak mot Helse Sør-Øst. Det er rettssak nr 2 i forbindelse med anbudsprosessen. Etter å ha observert nok en rettsrunde mot HSØ, er det fullt forståelig at de fleste som ikke har "nerda" på dette, har mistet både oversikt, innsikt og piffen forlengst, og endt opp i resignasjon. Det er ikke noe rart når ikke engang HSØ har full oversikt på hva de driver med om dagen. 

De fleste på feltet har lenge ønsket en avklaring og ro rundt hele anskaffelsesprosessen, slik at arbeidet med å sikre trygge og forutsigbare behandlingstilbud kan lande. Men etter min mening var dette likevel en ny rettsrunde som viste seg å være nødvendig for å belyse begge sider.

Varsler med faglig tyngde vitnet i retten

Det har kommet tre interne varsler i forbindelse med anbudsprosessen. En av varslerne vitnet første dag i retten. Hans faglige tyngde, kompetanse og  brede erfaring gjør at tilliten til HSØ svekkes ytterligere, om det er mulig, når fagsjef forTSB i HSØ, Frode Bie, kommer inn i rettslokalet helt på tampen av dagen.

Frode Bies rettferdighetssans og integritet er sterkt til stede, og etter mitt syn står det utrolig stor respekt av hans vitneutsagn. Jeg tror ikke jeg var alene om å få et umiddelbart behov for å klappe etter at han var ferdig.

Han sier i vitneutsagn i retten at han er en av de tre som har varslet. Han forklarer at han har meldt bekymring om flere forhold. På bakgrunn av leders håndtering av bekymringene, har dette ført til at det har blitt varslet om flere hendelser og avgjørelser fra arbeidsgiver side. Takk, Frode!

Om tildelingen innen TSB har HSØ klart å ombestemme seg flere ganger enn det strengt talt burde vært mulig å få lov til

16. mai kom kjennelsen som gir medhold til de åtte institusjonene. HSØ tapte på grunn av uklarheter i konkurransegrunnlaget. Retten hadde et glimt av humor ved avslutningen og håpet å komme med sitt bidrag i sagaen om denne anbudsprosessen før 17.mai, og jammen gjorde de det i siste liten.

Jeg sitter likevel igjen med et spørsmål. Hvor mange ganger skal det være lov å skifte mening før det får synlige konsekvenser, og at noen må stå til ansvar? Om tildelingen innen TSB har HSØ klart å ombestemme seg flere ganger enn det strengt talt burde vært mulig å få lov til.

Med denne respekten for retten fra sist gang, forventer jeg at den nye kjennelsen vil bli rettskraftig uten anke.

Jeg håper likevel ikke at administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt, ombestemmer seg fra forrige gang han uttalte seg om en rettskjennelse fra tilbydere. 27.februar skriver han på HSØs egen nettside:

«Vi har fått en grundig vurdering av retten, og tar kjennelsen til etterretning. Nå er det viktig å skape forutsigbarhet og ro for pasienter og samarbeidspartnere.»  I samme innlegg skriver HSØ at de vil følge rettens kjennelse og vil derfor ikke anke saken.

Med denne respekten for retten fra sist gang, forventer jeg at den nye kjennelsen vil bli rettskraftig uten anke.

Nå trenger vi politisk handlingskraft!

Frem til nå har HSØ arbeidet etter anbudskriteriene fra tidligere helseminister Kjerkol. Det er nok mange med meg som ser frem til at dommen blir rettskraftig, slik at helseministeren vår, Jan Christian Vestre, endelig kan komme med sine egne anbudskriterier til en ny utlysning. Jeg er sikker på at han vil instruere på en slik måte at kriteriene vil bevare et mangfold i behandlingstilbudet.

Vi i bruker- og pårørendeorganisasjonene er klare for å bidra med å sikre reell brukermedvirkning i neste del av sagaen om langtidsbehandling innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

Les mer om følgende emner: