-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Men Vestre ønsker ikke å gripe inn i tildelingene Helse Sør-Øst har gjort til ideelle og kommersielle aktører på rusfeltet.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) inviterte åtte paraply-, bruker- og pårørendeorganisasjoner innen rusfeltet til møte onsdag. Han ville lytte til organisasjonenes bekymring rundt anskaffelsene i Helse Sør-Øst. Fredag demonstrerte flere hundre i gatene mot at 14 behandlingssteder ikke får fornyet sin avtale og står i fare for å bli lagt ned.
– Organisasjonene ga uttrykk for at de er bekymret forkvalitet og kapasitet i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Særlig når det gjelder for få døgnplasser og for kort behandlingslengde. Det er innspill vi vil ta med oss videre, sier Vestre til Rus & Samfunn etter møtet.
Men han ønsker ikke å gripe inn i Helse Sør-Østs tildelinger.
– Helse Sør-Øst har ansvaret
– Det er helseforetakene som skal gjennomføre anskaffelsene, og det er Helse Sør-Øst som har ansvar for denne konkrete anskaffelsen. Helse- og omsorgsdepartementet har ansvar for at Helse Sør-Øst har rammene de trenger for å levere tjenester i tråd med behovet i sitt opptaksområde, understreker han. – Jeg tar naturligvis bekymringene fra rusorganisasjonene på alvor og vil ha dialog med Helse Sør-Øst om dette etter onsdagens møte.
Han legger til:
– Helse Sør-Øst sier at minst like mange pasienter som i dag skal få tilbud om behandling i private institusjoner og at kvaliteten skal opp. Jeg må forholde meg til dette, samtidig som jeg er opptatt av å høre rusorganisasjonenes vurdering av situasjonen, sier Vestre.
Anskaffelser gjort ifølge regelverket
Helseministeren påpeker at anskaffelsene er gjennomført i henhold til anskaffelsesregelverket og at det er bred enighet om hvordan dette skal foregå.
– Da kan ikke politikere komme etterpå og forfordele hvilke aktører som skal få tildeling og ikke.
– Det er mange faglige spørsmål som det skal tas stilling til i en slik prosess, hva som er god behandlingskvalitet, riktig behandlingslengde for den enkelte og hvilken kompetanse som er den riktige. Det kan fagfolkene vurdere bedre enn oss politikere. Samtidig har jeg et ansvar for å sikre at alle i Norge som trenger hjelp, får dette.
Vestre viser til at regjeringen akkurat har lagt frem en ambisiøs forebyggings- og behandlingsreform.
– Den skal styrke rusbehandlingstilbudet i Norge, ikke svekke det. De overordnede rammebetingelsene er vårt ansvar, og det vil jeg naturligvis følge opp i alle relevante sammenhenger.
– Strenge krav til kvalitet
– Flere involverte mener det er lagt for stor vekt på pris i forhold til kvalitet i vurderingen av tilbyderne?
– Helse Sør-Øst opplyser om at de har tatt utgangspunkt i rundt 30 kvalitetskrav som alle tilbyderne må oppfylle for å bli vurdert. Det er så lagt 40 prosent vekt på kvalitet og 60 prosent på pris, men strenge krav til kvalitet gjelder altså for alle.Igjen, dette er vurderinger som Helse Sør-Øst har gjort og må svare på.
Vestre påpeker at sykehusene har egne tjenester innenfor TSB.
– Det er helseforetakene som har ansvaret for å se den samlede kapasiteten under ett og sørge for en riktig dimensjonering av tilbudet, med høy kvalitet og lave ventetider.
Håper på lengre overgangsordning
Leder i Rusfeltets hovedorganisasjon, Jan Gunnar Skoftedalen, deltok på møtet. Han sier helseministeren virker positiv, engasjert og opptatt av å finne løsninger.
– Mitt hovedbudskap på møtet var at anskaffelsesprosessen i regi av Helse Sør-Øst har vært dårlig fra dag én. Det har vært gjort mange feil underveis, det meste har gått galt, sier Skoftedalen.
Han sier organisasjonene på møtet var opptatt av en tilleggsanskaffelse og av å forlenge overgangsordningen for institusjonene som mister avtalene sine.
– Helse Sør- Øst har satt grensen ved 31. mars. Vi håper overgangsordningen kan vare frem til sommeren, slik at så få pasienter som mulig må avslutte sin behandling før tiden.
– Alle organisasjonene håper også det kan komme såkalte tilleggsanskaffelser som kan gjøre opp for de drøyt hundre færre behandlingsplassene som er resultatet av tildelingene nå . Det dreier seg om ytterligere bevilgninger på 350 millioner.
De åtte organisasjonene som deltok på møtet var Actis, Preventio, RIO, Foreningen for human ruspolitikk (FHR), Barn av rusmisbrukere (BAR), proLAR Nett, Rusfeltets hovedorganisasjon og A-larm.