-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Erfaringskonsulentene i Ålesund kommune, fra v: Espen Myrvåg, Kai Knutsen, Line Bruvoll og Berit Aasestrand. – Vår styrke er at vi er flere som jobber sammen, sier Knutsen.
Erfaringskonsulentene i Ålesund kommune, fra v: Espen Myrvåg, Kai Knutsen, Line Bruvoll og Berit Aasestrand. – Vår styrke er at vi er flere som jobber sammen, sier Knutsen.

De har dyrekjøpte erfaringer i bagasjen. Nå hjelper de andre.

I Ålesund er fire erfaringskonsulenter en viktig del av oppfølgingstjenesten for rusbrukere. To jobber i rusmiljøet, og to med pårørende. Men i høst mister en av dem jobben.

De to barndomsvennene begynte tidlig å ruse seg sammen. Nå jobber begge som erfaringskonsulenter i Ålesund, i et team på fire.

Men kommunen må kutte, og en av stillingene skal bort. Les mer om det lenger ned i saken.

– Vi tar runder gjennom sentrum av byen for å fange opp hva som rører seg i rusmiljøet. Vi har definerte oppgaver, blant annet tilbud om likepersonsamtaler. Da tar vi utgangspunkt i våre egne erfaringer med rus, forteller Espen Myrvåg.

 Allerede i 12-13 årsalderen fikk han smaken på rus.

– Jeg var utprøvende og spenningssøkende. Da jeg var 20, flyttet jeg til Oslo og begynte med heroin og benzopreparater, forteller Myrvåg.

Nå har han vært rusfri i over ti år,

Kollegaen og barndomsvennen Kai Knutsen har vært rusfri siden 2010, etter mange år med opiater og heroin. Han er i LAR og mener han ikke vil klare å være nykter uten. Han har fått diagnosen ADHD og tar medisiner for det.

Ruserfaringer kan føre til jobb

– Vi er håpsbærere og brobyggere inn til tjenestene. En viktig oppgave er å gi informasjon om tjenestene og kommunens behandlingstilbud. Erfaringene våre som rusaktive viser at det er noe i den andre enden. Og at erfaringer er en kompetanse som kan føre til ordinær jobb, sier Myrvåg.

Ikke alle blir rusfrie. Da kan skadereduserende tiltak fra andre fagteam bidra til en bedre hverdag. Erfaringskonsulentene er organisert inn i kommunens øvrige rustjenester, og er likestilt med de andre ansatte. De kan gi råd og veiledning til personalet.

– Vår styrke er at vi er flere som jobber sammen, og at vi har klart definerte arbeidsbeskrivelser. Har jeg hatt en vanskelig erfaring med en bruker, kan jeg snakke med Espen. Det er gull verdt at vi av og til kan møte brukere sammen, sier Kai Knutsen.

– Det kan være tunge uker. Til tider er det sterkt, nært og vondt. Vi har taushetsplik,t og det er viktig. Brukerne stoler på oss, sier Espen Myrvåg.

– Tillit er alfa og omega, nikker Knutsen.

– Det er viktig for oss at vi er et lett tilgjengelige. Brukere kan sende en melding eller ringe oss. Vi kan ta en samtale uten å vite hverken navn eller personnummer, forteller han.

Vil gjerne ha flere

– Det vi har fått til med våre erfaringskonsulenter, er kjempeviktig. Det sier avdelingsleder for Rus og psykisk helse, Anne Marie Aasen i Ålesund kommune.

Da Rus & Samfunn møtte Aasen og erfaringskonsulentene i sommer, var prosessen med stillingskutt ennå ikke avklart.

Avdelingslederen ser fordelen med å ha personer ute i rusmiljøet. For brukerne er det ofte lettere å snakke med noen som har en egenbasert forståelse av å være uten bolig, ha våknet på glattcelle og alt et liv i aktiv rus fører til.

– Vi ser den viktige jobben de gjør, og vil gjerne ha flere, sier Aasen.

Hun ønsker seg en ung erfaringskonsulent som kan jobbe målrettet mot de yngste.

– Må være trygge i rollen

Aasen var med på å bygge opp og videreutvikle tilbudet med erfaringsbasert kunnskap inn i tjenesten. Den første erfaringskonsulenten, Kai Knutsen, ble ansatt  i 2016.

Hun tror noen av suksessfaktorene er tydelige roller.

– Vi brukte et halvt år på å jobbe med selve rolleforståelsen og innholdet i tjenesten. Det var den egenbaserte kunnskapen vi var på jakt etter. Vi jobbet grundig med å finne ut hva vi ønsket at erfaringskonsulenter skulle jobbe med. Det var viktig for oss at de skulle være trygge i rollen. Uklare rolleavklaringer smitter over på brukerne, sier hun.

Erfaringskonsulenter for pårørende

De så fort at det var behov for flere erfaringskonsulente som skulle jobbe med pårørende. Det søkte de om tilskudd til.

Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet har lenge satset på brukermedvirkning. Det var enkelt å få prosjektmidler.

– Pårørende til rusbrukere er en gruppe det er vanskelig å nå ut til. Vi ansatte to i 50 prosent stillinger, og fikk senere midler til å utvide stillingene, forteller Aasen.

Å satse på erfaringskonsulenter som jobber mot de pårørende, er spesielt for Ålesund kommune. Line Bruvoll og Berit Aasestrand fikk jobbene.

– Vi har klart å få til en egen stillingskode for erfaringskonsulentene i kommunen. De er avlønnet som assistenter. Det er ikke vanlig andre steder, forteller avdelingslederen.

Mor til rusbruker

Aasestrand er mor til en rusbruker, og fikk i sin tid god hjelp fra en erfaringskonsulent.

– Det viktigste var at jeg fikk snudd hodet og satt tankene i et annet perspektiv. Jeg forstod at jeg ikke kunne forandre sykdommen, og lærte å sette grenser. I dag er jeg ikke medavhengig. Jeg har det bedre uten å ha skuldrene opp under hodet, sier hun.

Pårørende til rusbrukere er ikke lette å identifisere. Siden oppstarten har de sakte, men sikkert fått kontakt med flere.

– Vi jobber hele tiden med informasjon, og tilbudet vårt er blitt bedre kjent. Vi har en egen Facebook-side, vi står på stand, har en brosjyre og sender fastlegene brev, forteller Bruvoll.

– Det viktigste var at jeg fikk snudd hodet og satt tankene i et annet perspektiv

Aasen sier at årsrapportene er viktige. - De gir vi til politikere, slik at helse- og sosialutvalg får god informasjon.

Refleksjon og veiledning

En gang i uken møtes Aasen og alle fire erfaringskonsulenter til veiledning og refleksjon. 

– Vi tar opp konkrete problemstillinger knyttet til jobben. Det fungerer godt, forteller Aasen.

Aasen er opptatt av at egenerfaringene brukes riktig, slik at de ikke setter seg selv eller andre i en sårbar situasjon.

Konsulentene i Ålesund kommune har ordinær arbeidstid. De er ansatt på lik linje med andre ansatte og har de samme rettighetene.

– Det er viktig for oss at de har fulle stillinger. Vi har sett eksempler på erfaringskonsulenter i halve stillinger som ender opp med å jobbe frivillig i tillegg, uten lønn. Slik vil ikke vi ha det, understreker Aasen.

For nasjonale pasientforløp for psykisk helse og rus er økt brukermedvirkning og brukertilfredshet et klart mål. Hvert annet år gjennomføres målinger av brukertilfredshet.

– Vi får gode tilbakemeldinger og treffer målgruppen. Det er nyttig og sier noe om hva de som benytter tjenestene trenger, sier Aasen.

– Erfaringskompetanse er gull verdt, en stemme som kan formidle håp.

Ålesund er ingen stor by. Den rusaktive gruppen består nokså stabilt av cirka 120 personer. De fleste bruker tjenestene. Noen bruker bare erfaringskonsulentene.

– Erfaringskompetanse er gull verdt, en stemme som kan formidle håp. Men vi trenger også fagpersoner. Det ene fungerer ikke uten det andre, sier Knutsen.

Han påpeker at de merker endringer når det gjelder kjønn og alder. – Flere under 30 år og flere jenter kontakter oss. Tidligere var jentene vanskeligere å nå. De har en annen posisjon i rusmiljøet, sier Knutsen.

Nå har de sett en økning av unge voksne som havner på skråplanet og begynner med stoff. 

Myrvåg påpeker at miljøet forandrer seg, og da må de også endre seg. –  Statistisk er det i dag flere overdoser med piller enn med heroin. I dag kan man sitte på gutterommet og lage hva som helst. De var annerledes da vi gikk på kjøret.

En av de fire må gå

Etter at Rus & Samfunn møtte de fire erfaringskonsulentene i Ålesund, kom det er dårlige nyheter for teamet:

En av de fire mister jobben i høst.

Ålesund kommune er økonomisk presset, og skal kutte tilbud og stillinger. Dermed er et godt fungerende tilbud vingeklippet.

– Det er synd, men vi må tilpasse tjenestetilbudet til de økonomiske rammene vi har til rådighet. Alt har en konsekvens. Hadde vi foreslått å redusere andre kostnader, ville det også fått konsekvenser, sier kommunalsjef Synnøve Vasstrand Synnes i Ålesund kommune.

For å nærme seg budsjettbalanse, var det en lang liste med saker oppe til behandling i kommunestyret i juni.

Ikke lovpålagt

– Erfaringskonsulenter er ikke en lovpålagt funksjon. Derfor ble det foreslått å kutte alle fire stillingene. Kommunestyret vedtok til slutt å redusere med én erfaringskonsulent. Vi må først og fremst konsentrere oss om det som er lovpålagt, understreker Vasstrand Synnes.

– Jeg skulle ønske vi kunne opprettholde dette tilbudet og andre forebyggende funksjoner. Men vi bruker mer penger enn de økonomiske rammene tilsier, og må redusere der vi kan, sier kommunalsjefen.

Erfaringssentrum: Erfaringskonsulenter utsatt 

Erfaringssentrum er interesseorganisasjonen for erfaringskonsulenter i Norge. Generalsekretær Mirabel Nguyen sier det er synd at erfaringskonsulent-stillinger kuttes, og at kommunen bruker argumentet om at det ikke er en lovpålagt funksjon.

–  Det gjelder også mange andre stillinger innenfor forebyggende tilbud i kommunene, sier hun.

Hun påpeker at teamet er Ålesund kommunens eneste tilbud med erfaringskonsulenter.

– Ut fra det jeg vet, er det også er et av de rimeligere forebyggende tilbudene som fungerer svært bra, sier hun

–  En tredjedel av norske kommuner sliter økonomisk, noe som kan føre til kutt i ikke-lovpålagte tjenester. Jeg tror de kommunene som vinner i det økonomiske besparingsracet, er de som tenker både forebygging og medvirkning som investering for å kunne utvikle effektive tiltak som er relevante for innbyggerne over tid.

Unik posisjon

Nguyen påpeker at erfaringskonsulenter står i  en helt unik posisjon når det kommer til brukermedvirkning og tjenesteutvikling.

–  Siden rollen er fortsatt ny i norsk sammenheng, er erfaringskonsulenter ofte ansatt i prosjektstillinger, pilot- og utviklingsprosjekter. Når dette ikke implementeres i ordinære tjenester, eller når prosjektet ikke videreføres, vil stillingene avvikles, sier hun.

Men hun påpeker at myndighetene på den andre siden har hatt en stor satsning på å få mer erfaringskonsulenter inn i tjenestene de siste årene.

–  Det ansattes flere  i faste stillinger og i ordinær drift. Erfaringskonsulenter er viktige og vil fortsette å være det fremover. Men det er fortsatt en del uklart knyttet til rollen og grenseoppgangen opp mot andre yrkesgrupper.

 

 

Les mer om følgende emner: