-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

— I en del pasientsaker gjør Monica et avgjørende arbeid, sier seksjonsleder Arild Krogh Nøstdal, her sammen med erfaringskonsulent Monica Vederhus Krabbestig. Nordfjord Psykiatrisenter ønsker flere erfaringskonsulenter.
— I en del pasientsaker gjør Monica et avgjørende arbeid, sier seksjonsleder Arild Krogh Nøstdal, her sammen med erfaringskonsulent Monica Vederhus Krabbestig. Nordfjord Psykiatrisenter ønsker flere erfaringskonsulenter.

Monica er erfaringskonsulent: — En kompetanse vi ønsker mer av

Ved Nordfjord Psykiatrisenter seksjon rus er de ikke i tvil om at det har vært en suksess å ansette en erfaringskonsulent. Monica Vederhus Krabbestig synes hun har drømmejobben.

— Jeg får utfordre hele meg og får brukt all min kunnskap fra 18 år med rus. Det viktigste er å skape lys når alt virker håpløst, sier Monica Vederhus Krabbestig om jobben som erfaringskonsulent.

Hun begynte med alkohol i 14-15 årsalderen. Da hun noen år senere ble introdusert for hardere stoffer var det ikke vanskelig å falle utpå.

— Amfetamin var kjærlighet fra første øyeblikk. Nå har jeg fått diagnosen ADHD, og jeg forstår at rus var en måte å behandle meg selv på. Det kjenner jeg igjen hos mange av pasientene. Jeg kan gi råd, men vet at endring begynner i en selv. Ingen blir rusfri ved at andre forteller dem det, sier erfaringskonsulenten.

For Krabbestig kom vendepunktet etter et stygt fall i en trapp.

— Da var det nok. Rusen hadde tatt fra meg barna, selvrespekten, alt. Nå kunne jeg i tillegg risikere å bli lenket til en rullestol. Det var som om alt falt på plass. Jeg skjønte at dersom jeg begynte å ruse meg igjen, ville livet være over, forteller hun.

Jobben med å bli rusfri gjorde hun alene. Hun husker ikke sug og abstinenser, men kunne av og til kjenne på en sorg over det som var, livet hun hadde hatt.

— Det vanskeligste var å finne et rusfritt nettverk. Jeg følte meg utrygg og visste ikke om jeg ville bli godtatt.

Gjennom ruskonsulenten fikk hun kjennskap til Rusettervernet i Sogn og Fjordane, en frivillig organisasjon for mennesker med rusproblematikk og pårørende.

— Hun hanket meg inn, og det var veldig bra. I dag er jeg nestleder i organisasjonen, og leder i Måløy rusettervern. Vi har selvhjelpsgrupper og har åpent hver onsdag. Noen har vært rusfrie en måned, andre i årevis. Vi snakker om hvordan vi best mulig kan leve rusfrie liv, forteller hun.

Tryggere i møte med pasientene

Etter to og et halvt år i jobben ved seksjon rus, blir hun gradvis tryggere på seg selv i møte med pasientene. I juni fullførte hun KBT fagskole. Det ble noen nervepirrende måneder. Alt foregikk på nett.

— Det var utfordrende, men det gikk bra. Jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb. Det vanskeligste er når det ikke går bra med en pasient. Da føler jeg meg utilstrekkelig. Vi må innse at vi ikke klarer å hjelpe alle, medgir hun.

Pasientene vet hva hun har vært gjennom. Får hun spørsmål svarer hun gjerne. Å være mor med rusproblemer er et tema som ofte dukker opp.

— Jeg vet hvor vanskelig det er for en mor å være rusavhengig. Det er forbundet med stigmatisering og skam. Samfunnet ser mer ned på en mor som ruser seg, enn en far, sier hun.

16 år gammel ble hun mor for første gang, og tre år senere ble hun mor igjen. Da barna ble tatt fra henne skjøt rusmisbruket fart. I dag har hun god kontakt med begge barna.

I fjor ble det ansatt ytterligere en erfaringskonsulent ved NPS. Hun har full stilling delt mellom seksjon døgn og FACT-teamet.

— Vi samarbeider og samkjører felles aktiviteter. Totalt er vi syv erfaringskonsulenter i Sogn og Fjordane. Vi møtes to ganger i året for utveksling av erfaringer og faglig påfyll, forteller Krabbestig.

En suksess

— Å ansette Monica har vært en suksess, Jeg er veldig glad for å ha henne i det faglige teamet, og hun er godt integrert. Jeg er glad vi fikk opprettet stillingen, men ser vi trenger mer enn 50 prosent. Vi har ambisjoner om å øke stillingsprosenten så snart det er mulig. Budsjett i helseforetakene er en evig diskusjon, sier leder ved seksjon rus ved Nordfjord Psykiatrisenter (NPS), Arild Krogh Nøstdal.

For å få en best mulig stillingsbeskrivelse har de brukt tid. I prosessen har Nøstdal og de to erfaringskonsulentene ved NPS arbeidet sammen.

— Den er nå vedtatt og lagt i kvalitetshåndboka. Det har vært komplisert, fordi det er en kompetanse vi ikke har hatt ved NPS tidligere. Vi måtte tenke nytt og framover. Erfaringskonsulenten er en minoritet i personalgruppen. Derfor er det viktig å tydeliggjøre rolle og oppgaver slik at kompetansen benyttes best mulig, sier Nøstdal.

I Helse Førde har de en mal for stillingsinstruks der ansvar og myndighet tydeliggjøres. Instruksen skal være tilgjengelig og representere erfaringskunnskapen i det tverrfaglige teamet.

— Stillingen er en viktig kompetanse som skal fremme pasientperspektivet og medvirkning i tjenesten. Vi har sett på hvordan vi best kan sikre erfaringskonsulentens innflytelse over de store tingene som skjer ved NPS. Vi har også landet på at erfaringskonsulenten skal bruke mye av sin tid til direkte pasientrettet arbeid, ikke sitte på et kontor og vente på å bli konsultert. sier Nøstdal.

Til å begynne med var erfaringskonsulenten fritatt fra å delta i inngripende tiltak, som urinprøver og ransaking. Dette for å unngå å ødelegge relasjoner. Men i prosessen med den endelige stillingsinstruksen endte de opp med at erfaringskonsulenten ikke uten videre fritas.

— Det er ikke nødvendigvis et problem i alle situasjoner. Vi har lagt inn at unntak kan legges inn i tilfeller der det kan føre til skade for relasjonen mellom erfaringskonsulent og pasient, sier Nøstdal.

Brukermedvirkning

Idésmia, et trepartssamarbeid om tjenesteutvikling mellom pasienter, medarbeidere og ledelse, ble opprettet ved seksjon rus i 2013. I Helse Førde ble denne arbeidsmetoden først etablert ved Rus døgn Tronvik, og det ble lagt til rette for en prosess med kunnskapsoverføring til seksjon rus.  Krabbestig er nå en av tre ansvarlige som alltid deltar.

— Idésmia gir Monica handlingsrom dersom pasienter tar opp temaer som gjelder endringer i tjenestene, sier Nøstdal.

— Det fungerer godt og er et flott konsept med brukermedvirkning på høyt nivå. Vi har hatt mange gode diskusjoner som har ført til endringer, forteller Krabbestig.

En av mange endringer som er gjort via idésmia, er utvidelse av antall døgn for brukerstyrte innleggelser.

— Det ble tydelig at fem døgn var for lite. Nå er det utvidet til inntil 10 døgn, forteller Nøstdal.

Andre endringer har vært nytt og modernisert pasientkjøkken, oppstart av pårørendegruppe, gapahuk og investeringer til trimrom. Generelt har dette samarbeidet om tjenesteutvikling hatt mye å bety for organisasjonskulturen ved seksjon rus

— Monica har også sin naturlige plass i ressursgruppe for miljøterapi. Gruppa følger opp det vedtatte faglige dokumentet, og gjør evalueringer og endringer. Vi vil ha åpne dører og tydeliggjøre roller og oppgave. Hun skal være der de viktige tingene blir bestemt, sier Nøstdal.

Vil sikre pasientperspektivet

— Monica er godt mottatt i personalgruppa, og bidrar positivt. Jeg opplever at hun er sidestilt med andre medarbeidere og blir brukt aktivt i tverrfaglig team. I en del pasientsaker gjør Monica et viktig og avgjørende arbeid, sier Nøstdal.

Det varierer i hvor stor grad pasientene ønsker å involvere henne. Hvert år i januar har ledelsen en bred gjennomgang av året som har gått for å se på hva de lykkes med, og hva som går galt.

— Vi ser på avviksmeldinger og klagesaker for å sikre at vi ikke humper videre. Vi ser på hva vi kan lære. Monica er involvert i denne gjennomgangen. Hun har også uttalerett til forslag til handlingsplan, kompetanseplan, prosedyre og skriftlig pasientinformasjon. Det er viktig at erfaringskonsulenten har mulighet til å komme tidlig inn med sitt perspektiv. Vi vil sikre at pasientperspektivet er med, sier Nøstdal.

Seksjon rus har en korttidsmodell med innleggelser i fire til seks uker. Det jobbes intensivt med fullverdig døgnbehandling. Noen får kommunal oppfølging etterpå, andre får poliklinisk hjelp i spesialisthelsetjenesten eller begge deler.

— Vi jobber hele tiden for at pasientene skal oppleve at de får nyttige helsetjenester. Våre kjerneverdier er respekt, omsorg, likeverd og medvirkning, sier Nøstdal.

Ønsker flere erfaringskonsulenter

Det begynte med en halv stilling til seksjon rus i 2022. Deretter ble det opprettet en halv stilling knyttet til FACT-teamet. Denne stillingen ble utvidet med ytterligere femti prosent knyttet til seksjon døgn. Leder ved NPS, Trond Aarre, vil gjerne ha flere erfaringskonsulenter.

— Vår appetitt på erfaringskompetanse har økt. Det er et viktig hjelpemiddel i en mer brukerorientert tjeneste. Ansatte med erfaringer fra behandlingsapparatet er nødvendig. Vi andre kan ha egenerfaringer, men ikke erfaringer med hjelpeapparatet, sier Aarre.  

Han mener det har vært og er lærerikt for de andre ansatte.

— Erfaringskonsulentene minner oss om at realkompetanse er like viktig som formell kompetanse, understreker han.

Som arbeidsgiver vil Aarre gjerne ha mange med ulike brukererfaringer som kan representere feltet. Men i en bransje preget av stadige kutt, er det ikke alltid like lett å få det til.

Fakta om Nordfjord Psykiatrisenter

Nordfjord psykiatrisenter (NPS) er et distriktspsykiatrisk senter under Helse Førde. NPS tilbyr spesialistbehandling innen psykisk helsevern og rus. Senteret er delt inn i tre seksjoner; NPS Døgn, NPS Dag og NPS Rus. I tillegg har et FACT-team ambulant akuttfunksjon.

Seksjon rus har plass til 10 pasienter. Syv senger til planlagte innleggelser som i snitt varer fire til seks uker, to senger til brukerstyrte innleggelser og en seng reservert akutte alkoholproblemer.

Les mer om følgende emner: