-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Dette er en seier. Jeg er kjempeglad, sier lege Stig Asplin, som håper dommen vil føre til endringer. Foto: Tori Flaatten Halvorsen.
Dette er en seier. Jeg er kjempeglad, sier lege Stig Asplin, som håper dommen vil føre til endringer. Foto: Tori Flaatten Halvorsen.

Lege Stig Asplin vant ankesaken mot Staten

Lagmannsretten har kommet til at vedtaket om å frata lege Stig Asplin forskrivningsretten for A- og B-preparater er ugyldig. – Dette er en seier. Jeg er kjempeglad! sier Stig Asplin i en kommentar til dommen. Han håper dette vil føre til endringer for pasientene.

Det er falt dom i ankesaken som lege Stig Asplin reiste mot Staten.Vedtaket om å frata Asplin forskrivningsretten for A og B-preparater er ugyldig, fastslår Borgarting lagmannsrett. Dermed vant Asplin på det viktigste punktet i ankesaken. 

– Dette er en seier. Jeg er kjempeglad! sier Stig Asplin i en kommentar til dommen.

– Jeg håper dette vil føre til endringer, det er det viktigste for meg.

Han legger til: –  Det er ikke bare meg denne saken handler om, men tusenvis av stoffavhengige pasienter som ønsker behandling, men ikke får det. For noen pasienter fikk Helsepersonellnemndas avgjørelse fatale konsekvenser.

Lagmannsretten delt

Lagmannsretten var delt i dommen. Mindretallet, en av tre lagdommere, kom frem til at vedtaket om å tilbakekalle rekvireringsretten er gyldig. (Mer om det lenger ned i saken.)

Det var i 2021 at Asplin ble fratatt mulighetene til å skrive ut A- og B-praparater, benzodiazepiner i kombinasjon med substitusjonslegemiddel, for rusavhengige pasienter. Han tapte saken i tingretten i 2023, men anket til Borgarting lagmannsrett.

Selv om han fikk forskrivningnsretten tilbake i april i fjor, gikk Asplin videre med ankesaken av prinsipielle grunner. Han vil ha vedtaket erklært ugyldig om at han drev uforsvarlig behandling.

Asplin hadde mer enn 100 rusavhengige som pasienter, og de aller fleste var i LAR-systemet (legemiddelassistert rehabilitering).

Han har imidlertid for de pasientene denne saken gjelder, respektert deres ønsker og deres manglende samtykke til LAR-behandling, står det i dommen.

Gått foran og banet vei

Videre står det i dommen:

«Flertallet legger til grunn at ny kunnskap tilsier at Asplins valg av medikamenter og kombinasjonen av disse, herunder doseringen, har vært god for pasientene og følges nå stort sett opp av andre leger. I forhold til type medikamenter og kombinasjonen av disse, har lavterskeltilbudene, Asplin og noen få andre leger gått foran og banet vei for mer variasjon i medisineringen til denne pasientgruppen, noe også de nye LAR-retningslinjene åpner for.»

Regelbrudd ikke tilstrekkelig

Selv om en samlet lagmannsrett mener at Asplin har gitt behandling i strid med formelle kompetanseregler i rekvireringsforskriften og LAR-forskriften, er ikke dette  avgjørende for lagmannsrettens vurdering av forsvarlighet. At vilkåret om uforsvarlig rekvirering er oppfylt, innebærer at rekvireringsretten «kan» tilbakekalles.  Flertallet ved to av tre lagdommere har altså kommet til at regelbruddene ikke var tilstrekkelig grunnlag for å tilbakekalle Asplins rekvireringsrett.

Retten påpeker at det tilligger spesialisthelsetjenesten å beslutte substitusjonsbehandling/LAR-behandling. Det fremgår  både av rekvireringsforskriften og LAR-forskriften.

Det har likevel utviklet seg en praksis hvor man aksepterer at substitusjonsbehandling igangsettes av lavterskeltilbudene som Gatehospitalet, Eika-klinikken og 24SJU, men da med hjemmel i nødrett.

Dette hjemmelsspørsmålet burde etter flertallets syn ha vært vurdert og avklart av lovgiver/ Helse- og omsorgsdepartementet  på en mer betryggende måte, står det i dommen.

Asplin har også hatt et utstrakt tverrfaglig samarbeid med Gatehospitalet og 24SJU, LAR for pasient 6, sosialkontorer og rusinstitusjoner. Selv om verken Gatehospitalet eller 24SJU er en del av spesialisthelsetjenesten, er dette helsepersonell med høy faglig kompetanse. Asplin har således ikke operert helt på egenhånd uten faglig kollegastøtte, heter det.

Samsvarer med god LAR-praksis i dag

Flertallet legger også betydelig vekt på forklaringen fra Kine Haugen, som er seksjonsleder og sjef for LAR-behandlingen ved Oslo Universitetssykehus. Hun ga blant annet uttrykk for at den behandlingen Asplin ga de aktuelle pasientene, langt på vei samsvarer med det som i dag er god praksis ved LAR-behandlingen.

Nemnda har kritisert Asplin for journalføringen. Selv om journalføringen er mangelfull, og det ofte er vanskelig å se hvilke vurderinger som er gjort, er det et moment at Asplin har fulgt pasientene sine tett, mener lagmannsrettens flertall.

Mindretallet: Alvorlig for pasientsikkerheten

Mindretallet, en av de tre lagdommerne, finner ikke grunnlag til å oppheve vedtaket ut fra en overprøving av "kan-skjønnet", og kom til at vedtaket om å tilbakekalle rekvireringsretten er gyldig.

Mindretallet  legger særlig vekt på at utleveringsordningene av medisiner som Asplin har praktisert for flere pasienter over tid, har vært i strid med både dagjeldende og senere retningslinjer.

Særlig alvorlig er det at det ikke har blitt gjort justeringer i utleveringsordningene av medisiner til tross for hendelser med overforbruk, overdose og tap av medisiner, påpeker mindretallet.

«Dette er ikke brudd på «formalregler», men på retningslinjer av direkte betydning for pasientsikkerheten», heter det.

Får ikke erstatning

Asplin fikk ikke medhold i spørsmålet om Statens erstatningsansvar.

Et vilkår for erstatningsansvar er at Helsepersonellnemndas vedtak var uforsvarlig. Lagmannsretten har kommet til at nemnda korrekt har lagt til grunn at vilkårene for tilbakekall av rekvisisjonsretten var oppfylt. Selv om flertallet er uenig i nemndas skjønn, kan det da ikke legges til grunn at nemndas myndighetsutøvelse var uforsvarlig, står det i dommen. 

Fordi Asplin ikke har vunnet saken fullt ut, har han ikke krav på å få erstattet sine sakskostnader. Men etter flertallets syn har Asplin fått medhold av betydning, og tungtveiende grunner tilsier at han delvis tilkjennes saksomkostninger med et beløp på 700.000 kroner.

Gratulerer på det hjerteligste!

–  Dette var en veldig god nyhet. Jeg, og mange med meg, gratulerer Stig Asplin på det hjerteligste!

Det sier leder Arild Knutsen i  Foreningen for human ruspolitikk (FHR) i en kommentar til dommen.

Det har vært vondt å se hvordan legene er blitt behandlet som følge av å gi ytterst nødvendig, livreddende behandling for noen av samfunnets aller vanskeligst stilte.

–  Dette er blant sakene som engasjerer mest på rusfeltet, med god grunn. Og nå har vi fått støtte for at Sverre Eikas og Stig Asplins praksis har vært forsvarlig, sier han..

–  Det har vært vondt å se hvordan legene har blitt behandlet som følge av å gi ytterst nødvendig livreddende behandling for noen av samfunnets aller vanskeligst stilte.

Nå håper vi dette får politiske konsekvenser og at tilsynsmyndighetene involverer brukerorganisasjonene på rusfeltet i sine råd og utvalg. Praksisen bør gjennomgås nøye,. Det er et delikat emne, men dette bør aldri få skje igjen. 

Les også disse sakene fra Rus & Samfunnn om Stig Asplin:

Lege Stig Asplin bør få oppreisning, og LAR-behandlingen må endres

Fått tilbake forskrivningsretten, men dropper ikke ankesaken

Jeg kan på ingen måte godta et stempel som lovbryter 

 

 

Les mer om følgende emner: