-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

I april 2020 ble Mailinn lagt inn etter å ha blitt kjørt med ambulanse til sykehuset. Der fikk hun påvist multiorgansvikt, og ble etter hvert lagt i kunstig koma.
I april 2020 ble Mailinn lagt inn etter å ha blitt kjørt med ambulanse til sykehuset. Der fikk hun påvist multiorgansvikt, og ble etter hvert lagt i kunstig koma.

28-åringen var døden nær. Hun hadde et enormt alkoholforbruk.

I flere år drakk Mailinn Mellingen Hamre 18 halvlitere med øl daglig, noen ganger dobbelt så mye. Så kollapset kroppen.

Drikkingen ga enorme helsemessige konsekvenser for den unge kvinnen i 20-årene. Hun ble diagnostisert med multiorgansvikt. Det betyr at flere av de indre organene hennes sviktet. I tillegg hadde hun Guillan-Barré syndrom, som fører til nerveskader og lammelser.

 I dag lever hun et aktivt liv. — Det har vært en fantastisk reise tilbake til livet, sier hun.

— At det skulle gå så langt, og få så alvorlige konsekvenser, var et sjokk for meg også. Samtidig gjorde dette at oppholdet på sykehuset ble veldig intensivt. Jeg forsto at dersom jeg skulle overleve, hadde jeg ikke noe annet valg enn å endre kurs, forteller bergenskvinnen. Nå er hun 32 år og har vært tørrlagt i fire år.

— Hver eneste dag tenker jeg på hvor heldig jeg er. Jeg tar ikke livet for gitt et eneste sekund av dagen. Jeg har veldig mye å være takknemlig for.

Begynte tidlig å drikke

Mailinn vokste opp på Radøy utenfor Bergen, sammen med sin mor og sine to brødre. Hun var bare 12 år den første gangen hun smakte alkohol, og et par år senere begynte hun å drikke og feste i helgene.

— I bygda der jeg vokste opp, var det folk i alle aldre på hjemmefestene. Det var ikke så nøye om du var fylt 18, forteller hun.

Mailinn beskriver seg selv som utadvendt og ambisiøs. Hun har alltid stilt høye krav til seg selv og fikk gode karakterer på skolen. Målet hennes var å bli lege.

Samtidig slet hun med dårlig selvtillit, og utviklet etter hvert angst.

— Jeg var veldig stresset med tanke på fremtiden. Så merket jeg at når jeg drakk på fest, så roet hodet mitt seg. Jeg likte den følelsen av å kunne gi litt mer blaffen, sier 32-åringen.

Og etter hvert begynte hun å tenke at det var en enkel løsning å ta seg noen øl på ukedagene også. Da var hun 18 år, og slik utviklet alkoholproblemet hennes seg. Mailinn tenkte at «unge jenter blir vel ikke alkoholikere».

— Det var bare en unnskyldning for meg selv, slik at jeg kunne fortsette å drikke. Når jeg tenker tilbake på dette, innser jeg hvor lite opplyst jeg var.

Ble fort veldig dårlig

Etter hvert ble det vanskeligere å skjule alkoholbruken for andre. Mailinn forteller at det var veldig skummelt hvor fort det gikk, og hvor fort hun ble dårlig. Om lag tre år etter at hun begynte å drikke, ble hun ikke lenger full.

— Da var toleransen så enorm at jeg ikke fikk den virkningen jeg var på jakt etter. Så da var det kun «vedlikehold», og det ble jo mer og mer, sier hun.

Utseendet hennes forandret seg relativt raskt, på grunn av at hun gikk mye opp i vekt.

Spesielt ansiktet hennes endret seg mye, forteller Mailinn.

Som å være besatt av en demon

Alkoholen hadde etter hvert fått et jerngrep om den unge jenta. Mailinn sammenlikner det med å være besatt av en demon.

— For det var slik det føltes. Hvis noen truet alkoholismen min og prøvde å stoppe meg fra å drikke, så skjøv jeg dem bort. Demonen gjorde akkurat som den ville, og ba dem om å holde kjeft, sier hun.

I 2014 innkalte familien til et hastemøte for å ta opp problemet med Mailinn, som da var 22 år. Etter dette forstod de endelig at dette ikke var noe hun valgte frivillig. Det var en stor lettelse for Mailinn.

Etter hvert søkte hun hjelp, og fikk en psykolog som betydde mye for henne. Fastlegen søkte henne inn på Avdeling for rusmedisin i 2014.

Drakk enorme mengder

Likevel greide hun ikke å slutte. Den verste perioden var fra 2013 til 2020, forteller Mailinn. Hver dag drakk hun minst 18 halvlitere med øl hver dag, noen ganger så mye som 36 halvlitere. Hun drakk også mye sprit i perioder, men det gikk mest i øl.

Mengden hun drakk tilsvarer nærmere 10.000 kalorier hver dag, og derfor gikk hun fort opp i vekt. Toleransen ble stadig høyere. Selv når promillen ble målt til 3,9, var det vanskelig å se at hun hadde drukket. Og en gang ble den målt til hele 4,2 på legevakten.

Helsepersonellet stilte seg hver gang spørsmålet om hvordan dette var mulig. Andre ville sannsynligvis ha vært bevisstløse om de hadde hatt så høy promille.

Veide 165 kilo

— Hvordan følte du deg i denne perioden?

— Det var grusomt. Til tider ville jeg bare dø. Men jeg ønsket ikke at familien min skulle sørge. Og jeg ville ikke dra fra dem. Jeg ønsket bare å gå tilbake til mitt gamle liv. Så jeg tryglet hele tiden om en ny sjanse. Men jeg trodde ikke jeg skulle få det. Kroppen min begynte å forfalle, og det siste året spydde jeg blod. Det var helt jævlig, sier hun.

Hver høst gikk hun til lege for å sjekke leveren. Og det ble stadig mer deprimerende nyheter. I 2019 sa legene at nå var det faktisk ikke mer å gjøre.

— Nå sees ikke vi til neste år, sa de. Og jeg visste at de hadde rett. Så det var virkelig et mirakel at jeg overlevde, sier Mailinn ettertenksomt.

På et tidspunkt veide hun så mye som 165 kilo. Hun var da 28 år. Da ble hun veid i sengen på sykehuset – for hun hadde problemer med å stå og gå, og kunne ikke gå opp på vekten lenger.

Måtte ringe brannvesenet

Mailinn husker tilbake til en dag i 2020. Hjemmehjelpen var kommet for å se etter henne. Mailinn var for tung til å komme seg på toalettet. De ble nødt til å ringe brannvesenet – og fem brannkonstabler måtte flytte på henne.

— Da hadde jeg virkelig nådd bunnen. Det var helt forferdelig, erkjenner Mailinn.

Det endte med at hun kollapset og ble kjørt med ambulanse til sykehuset. Rett etter dette ble hun diagnostisert med multiorgansvikt og Guillain-Barré syndrom. Hun hadde også alkoholisk hepatitt, skade på leveren som skyldes for høyt alkoholforbruk over lang tid.

— At det skulle gå så langt, reddet på en måte livet mitt, sier Mailinn – som forsto at nå kunne hun aldri drikke igjen. Hun hadde ikke noe annet valg.

Lagt i kunstig koma

Mailinn ble værende på sykehuset og ble lagt i kunstig koma. Det var ingen som visste om hun kom til å overleve.

— Multiorgansvikt er en svært alvorlig tilstand, med høy dødelighet. Tilstanden krever avansert overvåking og behandling ved intensivavdeling, sier Anders Storesund, overlege ved lungeavdelingen på Haukeland sykehus.

Dette er en tilstand hvor funksjonen til to eller flere organer – for eksempel hjertet, lunger og nyrer, svikter på grunn av akutt sykdom. Dette kan skje ved for eksempel alvorlig infeksjon, traume eller kirurgi. Tilstanden er reversibel. 

Han var involvert i behandlingen av Mailinn Mellingen Hamre etter at hun ble overflyttet fra intensivavdelingen.

Kronisk alkoholmisbruk kan påvirke alle kroppens organer, med kronisk nedsatt funksjon. Dette gir en økt risiko for akutt forverring av organfunksjon – og utvikling av multiorgansvikt dersom man blir akutt syk, slik som Mailinn ble.

– Selv om hun ikke hadde drukket over veldig mange år, så var alkoholmengden per dag høy. I tillegg varierer alkoholtoleransen fra person til person, sier Storesund.

Lam fra halsen og ned

Da hun ble vekket opp fra koma igjen etter to måneder, var hun lam fra halsen og ned. Siden ble hun sendt til Nordås Rehabiliteringsklinikk. Der gjorde hun etter hvert store fremskritt.

— Vet du hva? Nordås er himmelen. Det er den beste plassen på jord. Jeg kan virkelig ikke få sagt det nok, sier 32-åringen.

Med en gang de satte henne i rullestolen på rommet hennes, begynte hun å føle på det: At dette ville bli et vendepunkt, og at det kom til å gå bra. — Jeg ble mer og mer klar i hodet, og tenkte: «Er dette sant? Har jeg virkelig fått denne sjansen?».

Jeg innså at jeg var lam, jeg var kjempestor og jeg var skallet. Men altså, jeg brydde meg ikke. Det eneste jeg brydde meg om, var at jeg faktisk var edru.

Enormt takknemlig

Beina til Mailinn hadde sviktet før hun ble lagt i koma. Og hun hadde fryktet at hun ikke ville klare å reise seg opp på egen hånd. Sakte, men sikkert trente hun seg opp – og klarte etter hvert å gå 200 skritt.

Fortsatt sliter hun med senskader, og hun trenger tid til å bygge seg opp igjen. Men i dag, fire år senere, lever hun et aktivt liv. Utholdenhet og balanse kommer gradvis tilbake.

Når man ser bilder av Mailinn fra før og nå, er det nesten ikke til å tro at det er samme jenta.

— Jeg har lært vanvittig mye om meg selv i løpet av de siste fire årene. Det har vært en fantastisk reise tilbake til livet, sier Mailinn.

Det er likevel viktig for Mailinn å vise hvem hun har vært. Når hun kikker på eldre bilder, blir hun så stolt over jenta på bildene.

— For det er tross alt hun som gjorde jobben. Nå har jeg det jo mye lettere. Men hun, med den vekten og de utfordringene – det var så tungt å starte. Men jeg er så takknemlig for at hun gjorde det. For at hun ikke ga opp for oss, sier Mailinn.

Hun har nå vært avholds i fire år – og hun har ikke vært fristet til å drikke en eneste gang.

— Et helt annet liv

Det kunne ha gått så fryktelig galt, men så endte det med å bli en solskinnshistorie.

— Det føles som et helt annet liv. Og det er det jo også, sier 32-åringen om fortiden.

Helsemessig er det en enorm bedring – og legene er veldig fornøyde, ifølge Mailinn. Hun har tatt mange prøver, og har fått beskjed om at leveren er på normale nivåer i dag.

— Det er helt utrolig. Jeg slutter aldri å bli overrasket over menneskekroppen, sier hun takknemlig.

Mye energi

Dagens versjon av Mailinn har tydelig mye energi. Hun snakker fort og med mye innlevelse. Hun er på et godt sted i livet og føler på en mental styrke, forteller hun.

— Jeg er så langt unna den personen jeg var før jeg ble alkoholiker. Jeg har ikke lenger angst, og er ikke usikker lenger. Ja, vi kan si det slik at jeg er kurert, sier hun med et smil.

— Hva tenker du i dag, når du ser tilbake på alt du har vært gjennom?

— Når jeg ser på bilder av meg fra alkoholiker-tiden, så føler jeg jo hva hun følte. Jeg skulle ønske jeg kunne si til henne: «Her er jeg, vi klarte det». Nå har jeg fått en ny sjanse, og den skal jeg virkelig gjøre meg fortjent til, sier hun.

Deler historien, holder foredrag

Mailinn er opptatt av å dele kunnskap, og å gjøre det hun kan for å hjelpe andre. Hun har holdt flere foredrag om sin reise, blant annet på Haukeland sykehus. På Instagram har hun delt biter av sin historie, og noen av videoene hennes har gått viralt. Dette har ført til at bergenskvinnen har vært live-gjest hos en amerikansk talkshow-vert, og flere millioner amerikanere har sett innslaget.

Overlege Storesund sier at situasjon var unik i den forstand at legene sjelden har innlagt så unge pasienter med så tungt alkoholmisbruk som hun ser ut til å ha hatt.

- For øvrig ble hennes tilstand behandlet på standard måte. Da hun kom til oss, hadde hun vært lenge innlagt på sykehus, og var ikke plaget med alkoholabstinens, sier overlegen.

Han legger til at de er glade for å se at Mailinn har kommet seg så fint i etterkant.

Rulleskøyter og stolpejakt

Mailinn håper å kunne inspirere og motivere andre. Kanskje er det noen som tenker: «Hvis hun kan klare det, så kan jeg også klare det», påpeker hun. Hun har et stort ønske om å jobbe innen rusfeltet, og er derfor i arbeidstrening på en rehabiliteringsklinikk.

— Livet i dag er helt fantastisk, forteller 32-åringen. Etter å ha gått gjennom det hun har, kjenner hun på små gleder på en helt annen måte.

— Jeg tar ikke lenger ting for gitt. Bare det å kunne våkne om morgenen uten å tenke på alkohol, det føles så utrolig godt. Og for meg er dette ingen selvfølge, sier hun.

Ellers er hun opptatt av å ta tilbake de tingene hun ikke kunne nyte da hun var i aktiv rus. Hun er veldig glad i å reise, og å tilbringe tiden sammen med familie og venner. For øvrig trener hun med fysioterapeut, og setter seg stadig nye mål.

— Jeg går mye på tur, og er ivrig deltaker på Stolpejakten. Det hadde vært utrolig gøy å klare alle stolpene, men de øker jo antallet hvert år, sier hun. Så lyser hun opp i et stort smil:

— Og jeg har begynt å stå på rulleskøyter igjen! Det har vært en stor lidenskap hele livet, og endelig har jeg kunnet begynne med det igjen.

Unik heiagjeng

Mailinn har forstått at hun er veldig heldig med nettverket sitt. For det er faktisk ikke alle forunt å ha et solid nettverk av gode støttespillere når man går gjennom en livskrise.

— Familien min og vennene mine ga meg aldri opp. Mine nærmeste venner er de samme i dag som den gangen, og de har vært med meg gjennom alt. Jeg hadde ikke vært her i dag, om det ikke hadde vært for dem, sier 32-åringen, som blir tydelig rørt når hun snakker om dette.

Hun takker moren og de to brødrene sine for uvurderlig støtte hele veien. Bestevenninnen Adelheid og kompisen Knut har også betydd veldig mye.

— Jeg er utrolig takknemlig for at de ikke ga opp i den vanskeligste perioden. Dette har virkelig bevist for meg hvor sterkt vennskap vi har, sier hun.

En av hennes andre nærmeste venner heter Camille. Da hun og kjæresten kjøpte seg hus, bygget de like godt en leilighet i kjelleren til Mailinn.

32-åringen er for øvrig tante til fire – og dét er en rolle som betyr veldig mye for henne. Et av målene til Mailinn er at hun vil være en fantastisk tante. Hun har kommet frem til at hun ikke ønsker seg egne barn.

— Men jeg har lyst på en partner etter hvert, selvfølgelig. Og vedkommende må gjerne ha egne barn, sier Mailinn.