-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Frank Erik Jacobsen og Anne Grethe Jakobsen er både frivillige, deltidsansatte og deltagere med ruserfaring i Enter Fritid. Her har de nettopp hatt en flott kajakktur. Foto: Frank Erik Jacobsen
Frank Erik Jacobsen og Anne Grethe Jakobsen er både frivillige, deltidsansatte og deltagere med ruserfaring i Enter Fritid. Her har de nettopp hatt en flott kajakktur. Foto: Frank Erik Jacobsen

De er ikke bare blitt rusfrie, de har fått helt nye liv

Frank Erik Jacobsen og Anne Grethe Jakobsen har begge ruset seg i mange år. Etter behandlingen har aktiviteter i regi av Enter Fritid betydd mye for begge. Nå veileder og hjelper de andre.

– Livet mitt er endret. Ikke bare er jeg blitt edru. Menneskene og miljøet har også ført til at jeg er blitt den jeg egentlig er, sier Frank.

Våren for fire år siden var Frank i tre måneders intensiv dagbehandling ved avdeling for rus og avhengighetsbehandling (ARA) ved Sørlandets sykehus. Det var da han fikk kontakt med Kirkens Bymisjons tilbud, Enter Fritid.

– Før var jeg aktiv med idrett, spesielt fotball. Nå var jeg blitt overvektig. For en som har vært i god form, var det på tide å ta tak. Jeg var veldig motivert og begynte å sykle, forteller Frank.

Til første sykkeltur var han ikke mentalt helt på plass, og selvtilliten var minimal.

– Jeg var ikke interessert i småprat. Derfor passet jeg på å komme i siste liten, medgir han.

Siden har det ballet på seg med diverse aktiviteter. Han kjenner at fysisk aktivitet er bra for den mentale helsen. Det skjer mye positivt i hjernen.

– Tur er mitt nye dop

Anne Grethe Jakobsen kom også i kontakt med Enter Fritid da hun var i døgnbehandling i ARA.

– Da jeg ble utskrevet, begynte jeg i full jobb. Jeg tenkte at jeg var frisk og ikke trengte Enter Fritid. Det gikk ikke så bra, forteller Anne Grethe.

Etter tre år med tilbakefall bar det inn til ARA igjen. Hun hadde ruset seg på det meste, og var radmager. Denne gangen gikk hun grundigere til verks, og hun begynte i Enter Fritid igjen. Yoga ble startskuddet. Så tok det av med friluftsliv.

– Tur er mitt nye dop. Uansett vær og vind kommer jeg meg ut. Trening, turer i skogen og naturen er magisk, og med yoga får jeg ro i sjelen, sier hun.

Hun har syklet til Hovden to ganger, en distanse på 21 mil, og mener sykling er effektiv medisin mot ADHD.

Unikt og tilgjengelig

De som vil begynne i Enter Fritid, kan ta kontakt for inntakssamtale. Samarbeidspartnere er blant annet Jegersberg gård, ARA og Blå Kors.

Det kommer også deltagere fra eksterne behandlingsinstitusjoner andre steder i landet.

– Jeg ser vanvittig store forandringer fra folk kommer til inntakssamtale og de neste månedene. Mange er i dårlig fysisk form. Fra å være usikre får de en ny identitet. De mestrer mer, tar utdanning og kommer i jobb. Mange blir ressurspersoner i fellesskapet, sier miljøterapeut og koordinator i Kirkens Bymisjon, Eiril Skomedal.

Alt er brukerstyrt. Forslag til nye aktiviteter kommer fra deltakere og frivillige.

– Får Frank eller en av de andre deltakerne en idé, kan jeg legge til rette og følge opp. Vi har en lukket gruppe på Facebook der deltakere må melde seg på. Det er for å sikre at folk kommer, sier Eiril.

Tilbudet er bredt med 20 ulike aktiviteter og totalt 800 arrangementer årlig. Det er egenandel på noen av aktivitetene. Har noen dårlig råd, ordner det seg.

200 deltagere, 20 ulike aktiviteter

De er kun to ansatte og har over 200 deltagere. I hver aktivitet har de en ressursgruppe på mellom to og fem personer som enten har rusbakgrunn eller bare ønsker å bidra frivillig.

– Ofte er vi ansatte med. Uten disse ressurspersonene kunne vi ikke fulgt opp et så bredt tilbud, sier Eiril.

Frank begynte som deltager i sykkelgruppen. Nå er han ressursperson i fem grupper: Kajakk, jakt, sykkel, friluftsliv og barn- og familie. Han er i tillegg i arbeidspraksis hos Enter Fritid. Alle tre mener Enter Fritid er landets beste fritidstilbud for folk med rusbakgrunn.

– Mange tar kontakt og er inspirert av tilbudet vårt. Nylig åpnet vi opp for folk som også har soningserfaring. Suksessfaktoren kan være at de fleste aktiviteten er på ettermiddag og i helg. Mange deltakere sier at det er da det kan være vanskelig å holde seg rusfri, sier Eiril.

Frank er enig. – Ja, det er de farligste timene, spesielt helgene. Det gjør tilbudet unikt.

Ildsjelene får tilbud om kurs

– De som blir ildsjeler, får tilbud om å utvide kompetansen med kurs. De kan bli instruktører i for eksempel kajakk, klatring eller nærturleder i DNT, forteller Eiril.

Kultur er også en viktig del av tilbudet, med blant annet kor, kino, teater, konserter og jentegruppe. Det ligger ikke for alle å ri, sykle, padle eller klatre.

– For et år siden startet vi et tilbud for barn og familier. Barn i alderen 0 til 25 år kan delta med familiene sine. Vi har vært i svømmehallen, i dyreparken og vi har sett Ronja Røverdatter på teateret, forteller Frank.

I tillegg til de faste aktivitetene er det flere andre spesielle arrangementer, som årlig sykkeltur på 21 mil til Hovden i regi av Kristiansands Cykleklubb.

– Vi begynner med spinning to ganger i uken på høsten og sykkelmaraton en gang i måneden. I april øker vi til tre ganger i uken. Da sykler vi ute, forteller Frank.

Bortimot 900 deltar årlig i sykkelrittet, hvorav 12-15 fra Enter Fritid. Både Anne Grethe og Frank har deltatt flere ganger.

– Viktig at det er helt rusfritt

– Enter Fritid er et unikt ettervern. Alt vi får være med på her, betyr mye. For meg er det blitt en livsstil. Bymisjonen er mitt andre hjem. Det nye livet mitt er her. For meg er det viktig at Enter Fritid er helt rusfritt, sier Anne Grethe.

I dag er både hun og Frank frivillige, deltidsansatte og deltagere med ruserfaring.

– Vi har mange roller. I aktivitet er vi først og fremst syklister, padlere eller klatrere, uansett hvilken bakgrunn vi har, sier Frank.

Anne Grethe har fem voksne barn. Tre av dem er deltagere i Enter Fritid.

– Vi vet hva det handler om

– Jeg har prøvd alt og har hatt et liv på flukt fra barnevernet. Jeg aksepterer fortiden min og skammer meg ikke. Nå møter jeg folk som en ressurs istedenfor en byrde. Barna mine sier de er stolte av meg. Det har vært en prosess for oss alle, sier hun.

– Du er en fantastisk rollemodell, Anne Grethe, sier Eiril. – Mange ser på deg og tenker at når du har klart det, kan andre også få det til.

– Vi vet hva det handler om, og vet hvilke utfordringer vi har hatt. Uten rusen ville vi ikke hatt den erfaringen, sier Anne Grethe.

Ute av behandling for noen år siden måtte hun avtjene samfunnsstraff. Da hun hadde sonet ferdig, måtte hun finne på noe.

– Det var under pandemien, og jeg skulle for første gang bo alene. Jeg hadde skrevet dagbok siden 2014. Nå gikk jeg i gang med en bok. Det resulterte i Timeglasset, som ble publisert i 2023. Mye dukket opp underveis, det ble som terapi for meg, forteller hun.

Relasjoner betyr mye

Frank forteller at han jobbet mye før og trodde han ble lykkeligere av materielle ting. Nå ser han at relasjoner betyr mye mer.

– For meg var behandling sjelegransking. Forholdet til andre har endret seg. Jeg er blitt overrasket over hva som bor i folk. Ingen er det du bare ser, sier han, og fortsetter:

– Jeg kan ikke fikse fortiden, men jeg kan gjøre noe med dagen i dag. Enter Fritid er en viktig del av livet mitt. Jeg har fått venner og treffer mennesker med alle mulige bakgrunner.

Anne Grethe har hatt arbeidstrening i bymisjonens kafé, og har nå en liten stilling. Snart skal hun hospitere på ARA som observatør. Det gleder hun seg til.

Holder møter for nye deltagere

Enter Fritid har regelmessige informasjonsmøter på ARA og andre behandlingsinstitusjoner i nærområdet. Frank og Eiril har vanligvis møtene sammen.

– Frank er en uvurderlig nøkkel mot nye deltagere, sier Eiril.

– Jeg er opptatt av å være ærlig om svakhetene mine, som å ta en telefon, åpne et brev. Ja, det er ting jeg helst vil utsette, medgir Frank.

– Med din brukererfaring og ditt gode vesen er du et forbilde for mange. Du tar utfordringer, og det ser de rundt deg, sier Eiril.

Eiril har bakgrunn som sykepleier og familieterapeut. Hun trives veldig godt og er takknemlig for varmen og alle klemmene.

– Jeg har jobbet 25 år på sykehus. Der var det et tydelig hierarki. Her går vi i like klær, vi er likestilte og får så mye tilbake. Jeg ser at det er terapi å sitte rundt bålet, være på havet i kajakken eller på tur.

Praten går, og man er en del av et trygt og godt fellesskap, sier hun

Det er et jevnt tilsig av deltagere og flere kommer seg ut i det ordinære livet. Mange fortsetter likevel å benytte seg av tilbudene. Ved tilbakefall må de ta en pause. Døren står åpen, og alle får en eller flere sjanser til å bli med igjen.

ARA: En trygg arena

Rusterapeut Elisabeth Bakken Haugeberg ved enhet for gruppebehandling i ARA erfarer at Enter Fritid er en trygg og god arena for rehabilitering.

– Vi har 12-trinnsbasert behandling og benytter oss aktivt av fellesskapene NA (Anonyme Narkomane) og AA ( Anonyme Alkoholikere). I forlengelsen av det, tror vi veldig på det å høre til i et fellesskap av likesinnede. Derfor reklamerer vi offensivt for blant annet Bymisjonen og Enter Fritid, sier hun.

Av og til tar hun med seg hele gruppa til Bymisjonen. De spiser lunsj, får informasjon og de som vil kan melde seg inn.

Mange som er i behandling her hos oss, har bare rusvenner i omgangskretsen

– Enter Fritid har et variert og fint program som ikke bare favner de som er glade i fotball. De har jakt, fiske, jentegrupper, ridning og mye mer. Jeg tror det sosiale aspektet er viktigst. De har det hyggelig og får holde på med noe meningsfullt sammen med mennesker de kan knytte vennskap med. Mange som er i behandling her hos oss, har bare rusvenner i omgangskretsen. De trenger nye og positive venner.

ARA tilbyr behandling for personer med rus- og avhengighetsproblematikk, inkludert spilleavhengighet. I tillegg til Kikens Bymisjon har Blå Kors, andre frivillige organisasjoner og kommunen mange lavterskeltilbud for målgruppen.

– Vi er privilegerte som holder til i Kristiansand. Vi har også pasienter fra andre steder i Agder. Da er det nesten vondt å snakke om alle tilbudene vi har her, sier hun. – Jeg opplever at det er mer begrenset andre steder.

 

Dette er Enter Fritid:

Enter Fritid er et fritidstilbud i regi av Kirkens Bymisjon i Kristiansand.

Målgruppen er mennesker i rusrehabilitering og/eller med soningserfaring.

Aktivitetene er delt inn i kultur, friluft og trening.

Deltagere, frivillige og ansatte driver aktivitetene sammen. Tilbudet er rusfritt.

Det er lignende tilbud i andre byer, men i mindre målestokk enn i Kristiansand.

Les mer om følgende emner: