-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Kristoffer kom til Tyrili i desember. Nå har han fått  golf som en ny interesse.  — Jeg spiller fordi det er gøy. Det er selvfølgelig mye sinnemestring i det, men for meg er det noe jeg gjør fordi jeg synes det er kult. Det er et høydepunkt når vi skal dra hit om fredagene.
Kristoffer kom til Tyrili i desember. Nå har han fått golf som en ny interesse. — Jeg spiller fordi det er gøy. Det er selvfølgelig mye sinnemestring i det, men for meg er det noe jeg gjør fordi jeg synes det er kult. Det er et høydepunkt når vi skal dra hit om fredagene.

Gode og dårlige slag, gode og dårlige dager. Som livet.

— Golf som terapi er veldig bra for akkurat det som går på temperament. Du får trent deg ganske mye på tålmodighet og slikt, sier Kristoffer. Han er i rusbehandling ved Tyrili og spiller golf på Losby hver fredag.

Hver fredag kommer en gjeng fra rusbehandling ved Tyrili spaserende med golfkøllene sine for å trene golf på Losby. Det er behandling, moro og en inngangsbillett til et liv uten rus.

Kristoffer er en av de som er med på golfgruppa til Tyrili. Samtidig som golf er et verktøy for behandlerne, er det også en viktig inngangsbillett til et nytt og rusfritt liv fordeltakerne.

— For meg er golf en ny interesse som gir meg glede i hverdagen. Det er viktig for veien videre også, for å holde meg rusfri, men jeg tenker egentlig ikke så mye på golf som terapi. Jeg spiller jo fordi det er gøy. Det er selvfølgelig mye sinnemestring i det, men for meg er det noe jeg gjør fordi jeg synes det er kult. Det er et høydepunkt når vi skal dra hit om fredagene, sier han.

Jeg tenker egentlig ikke så mye på golf som terapi. Jeg spiller jo fordi det er gøy

Kristoffer kom til Tyrili i desember. Rusbehandlingen der går over to år. Når den er over skal han ut igjen. Leve et liv. Og hvilket liv skal han da ut til? Hvorfor skal han orke å holde seg rusfri?

— Mye av rusbehandlingen på Tyrili handler om å fylle tiden med noe. Hvis man ruser seg og driver med krim, da er jo hele livet fylt med det. Uten nye nettverk, kompiser og noen grunner til å leve, er det lett å søke seg tilbake til det som tidligere var kjent og trygt. Det har ofte vært rusen. Gjennom nye bekjentskaper, gode relasjoner og samhandling blir rusen og krimen mindre og mindre viktig, forteller Rune Hoff, som jobber ved Tyrili-avdelingen på Kampen.

— Det vi ser på to timer her av hvordan gutta våre håndterer ting, det bruker vi fire uker på å se i behandlingsrommet i Oslo. Golf synliggjør så utrolig raskt hva det er man får til, hva man sliter med, og hvor man trenger innspill og hjelp. Det går rett og slett på hvordan man oppfører seg. Det er fullt på Losby i dag, og da kan man ikke rope ukvemsord eller være helt idiot. Man må håndtere sitt eget sinne og kroppsspråk på en annen måte. Det er ting vi tar med inn i terapisamtaler med behandlingsteamet, forteller Hoff.

Agenda for å kjenne på egenverdet

Denne fredagen har Rune Hoff med seg syv - åtte av gutta på drivingrangen til Losby Golfklubb, der head pro David Lloyd stiller opp og underviser.

— Det er helt topp å trene denne gjengen. De hører etter hva jeg sier til dem, er interesserte, ivrige og fokuserte. Og det er helt fantastisk å se forandringen i mennesket og den utviklingen de har innen golf, sier treneren.

Mange av pasientene har lav selvtillit og lav selvfølelse når de kommer til Tyrili. Det er mye skam i bildet. Også der spiller golfen en viktig rolle ved å tilby den enkelte en arena for å møte helt “vanlige folk”, og samtidig kjenne på at de har en verdi i seg selv. Golferne på Tyrili drar ofte til golfbanen på egenhånd. De møter medlemmer i klubben og spiller uten å nødvendigvis være sammen med de som jobber i Tyrili. Golfbanen er en arena der de føler seg vel.

— Da Tyrili valgte å satse på golf var det fordi golf på mange måter er som livet. Det er gode og dårlige slag, og det er gode og dårlige dager. Du må håndtere det på et vis, selv om du mister konsentrasjonen, mister tålmodigheten, blir sinna og frustrert og helst vil gi opp.

— Alle disse følelsene vi kjenner på ganske ofte her i livet - de har guttene og jentene vi jobber med lite erfaring med å kjenne på. Det er da rusen ofte har kommet. De orker ikke kjenne på motgangen og motstanden. Det å erfare at det faktisk går helt fint å ikke få til noe med en gang er viktig. Golf får frem alle følelsene vi har inni oss, og pasientene lærer å håndtere dette på en ny måte, sier Hoff.

Golf er på mange måter som livet. Det er gode og dårlige slag, og det er gode og dårlige dager.

Inngangsbillett til et rusfritt liv

Rusbehandling byr på frustrasjon - men også mange gode historier. Hoff sliter med å trekke frem en enkelthistorie. Men bergenseren som kom til Tyrili i 2010 har gjort inntrykk.

— Han hadde vært inn og ut av fengsel og aldri stolt på noen. Han hadde mistet datteren sin og livet var helsvart. Da han kom til oss på Kampen begynte han her i golfgruppa på Losby og fikk ordentlig tenning på golf. Samfunnsstraffen som hang over ham, ble avtjent her. Han kjørte rangebil og plukket baller. I tillegg jobbet han to dager i uka frivillig, og ble raskt en del av et annet nettverk. Han fikk grunner til å leve.

Rune Hoff fikk nylig en snap fra han. Da var han på en golfbane i Bergen. Han har vært rusfri i åtte - ni år. Nå spiller han golf to ganger i uka sammen med bikkja si og har fått seg kjæreste. Livet har blitt godt å leve.

— Det er kanskje en av de tyngste pasientene vi har jobbet med. Nå kjenner han at livet er alright. Det er så mange av disse historiene, og det er helt nydelig å få være en del av det.

Golf som terapi slutter ikke med oppholdet på Tyrili. Mange av dem som har vært med i golfgruppa på Tyrili ønsker å ta med den nye hobbyen sin inn i et nytt og rusfritt liv når de skal ut og stå på helt egne ben. Golf som Terapi hjelper dem i gang. Ildsjelen Olav Marcussen, som står bak Golf som Terapi, kontakter klubbene, skaffer dem medlemskap og sørger for at de blir ønsket velkommen i klubben.

— Seniorene ute i klubbene er fantastiske og passer på at det nye medlemmet føler seg hjemme i klubben sammen med de andre medlemmene, sier Marcussen.

TYRILI OG GOLF SOM TERAPI

  • Seks av Tyrils behandlingssteder har golfgruppe. Det ene behandlingsstedet som ikke samarbeider med Golf som Terapi (GsT) har rett og slett ikke noen golfbane i nærheten.
  • GsT har samarbeidet med Tyrili siden 2007. I løpet av disse årene har rundt 750 tidligere rusavhengige blitt introdusert for sporten. Mange har fortsatt å spille etter at de er ferdig med rusbehandlingen på Tyrili.

Les mer om følgende emner: