-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
En rolig type. Jonas Finnby vet ikke helt hva som venter i den nye jobben som leder for hele Tyrili, men han er trygg på at han kan bidra. — Jeg har jobbet mye med mennesker i akutte livskriser, sier han.
I mars ble det klart at Jonas Finnby (40) har fått jobben som daglig leder for Tyrilistiftelsen. Nå er han ordentlig i gang i den nye jobben. Han regner med en intens høst. Rus & Samfunn møtte ham i juni, rett før han startet.
— Jeg gleder meg veldig til å bli kjent med menneskene, stedene og kulturen som jeg har hørt så mye fint om. Dette er drømmejobben, og jeg ble veldig glad da den ble min. Jeg ser også frem til å få et større innblikk i de prosessene som pågår, og å kunne danne meg et bilde av organisasjonen styrker og utfordringer i tiden som kommer, sier Finnby.
Ansvar for ni behandlingssteder
Tyrili er en ideell stiftelse, og det er stiftelsens styre som ansetter ny leder. I sin nye jobb vil Finnby få han ansvaret for ni behandlingssteder lokalisert over hele landet.
— Det blir mye reising i høst, for å besøke de ulike enhetene og bli kjent. Jeg har allerede hatt dialog med styreleder og deltatt på en ledersamling og møtt mange av stiftelsens ledere, så jeg møter ikke bare nye fjes når jeg tiltrer. Min ambisjon er å bli kjent med kulturen og alle menneskene, både ansatte og pasienter, forteller Finnby.
— Et fagfelt jeg kjenner godt
Han kommer fra stillingen som enhetsleder for enhet øst i Frelsesarmeen Barne- og familievern, hvor han har vært ansvarlig for åtte institusjoner.
— Det har vært spennende år, og nå er jeg klar for noe nytt. Jeg opplever å gå til et fagfelt jeg kjenner godt, og som har vært en stor del av livet mitt og nå gleder jeg meg til å jobbe med rusfeltet på et mer overordnet og strategisk nivå.
Hjemme har Finnby to gutter, Markus og Samuel, som er 10 og 12 år, og samboer Anne-Mette Utby.
Praksis på rusmottaket
Jonas Finnby startet med samfunnsøkonomistudier ved NTNU, men hoppet av etter et halvt år. Han kjente han på en trang til å jobbe mer med mennesker.
— Stefaren min var psykolog og oppfordret meg til å søke jobb på Lier Sykehus. Jeg startet i akuttpsykiatrien der i 2002, forteller han.
Etter noen år begynte han også å ta vakter på akuttpsykiatrisk avdeling Ullevål, og han startet også med sykepleierutdannelse som var ferdig i 2010. Etter dette ble det fast sykepleierjobb på rusakuttmottaket på Ullevål, og etter hvert lederjobb samme sted.
40-åringen har også vært leder på Ahus, ARA Nedre Romerike poliklinikk og enhetsleder i Frelsesarmeen Barne- og Familievern, Enhet Øst.
— Jeg har også tatt bachelor i management med fordypning i helseledelse ved BI og master i Styring og ledelse ved Oslo Met etter fullført sykepleie, forteller han.
Det siste stedet Finnby hadde praksisplass, var på rusmottaket i Storgata, og han var med da det skulle slås sammen med avdeling for alkohol og illegale rusmidler på Aker sykehus – og bli med til det nye rusakuttmottaket der i 2010.
— Det var en spennende jobb, og jeg fikk etter hvert fast stilling. Som sykepleier likte jeg å være der for mennesker som ønsker og evner å gjøre en endring i livet sitt. Jeg har jobbet mye med mennesker i akutte livskriser, og det er meningsfullt, sier han.
Å håndtere livskriser
Det å kunne håndtere andres utfordringer i livet, er appellerende for den nye Tyrililederen.
— Det å ikke vite helt hva som venter på jobb, men å vite at jeg kan bidra, er fint. Det å vite at jeg har mulighet til å roe ned situasjonen. Jeg har blitt fortalt at jeg har en personlighet som passer godt til en slik jobb, og det stemmer jo at jeg likte det godt. Jeg tror det er fordi jeg både er rolig og genuint interessert i andre mennesker. Det er spennende og givende å jobbe på rusfeltet. Jeg liker å jobbe med mennesker i livskriser og nød.
jeg ønsket heller å jobbe med menneske enn på kontor, men så har jeg endt opp på kontor likevel
Jonas Finnby føler han har havnet på riktig hylle karrieremessig.
— I utgangspunktet ønsket jeg heller å jobbe med mennesker, enn på kontor, men så har jeg endt opp på kontor likevel. Men i lederjobbene jeg har hatt, har det likevel vært mange menneskemøter. Det skjer jo ting i alles liv og man kommer tett på folk i en sånn rolle.
Vært med på mange endringer
I Frelsesarmeen har han de siste seks årene jobbet med barn og ungdom, i samarbeid med Bufetat. Han har vært med på organisatoriske endringer og har erfaring med endringsledelse. Det vil komme godt med i den nye lederjobben.
— Vi står midt i en anbudsprosess nå, og det er noe av det som vil prege den første tiden i jobben, i tillegg til å bli kjent med alle folkene og avdelingene. Etter hvert skal jeg også se på langtidsstrategien. De blir en spennende og hektisk høst, tror han.
Finnby er opptatt av viktigheten av å se hele mennesket. Rus og psykiatri er ikke isolerte utfordringer. Alt henger sammen med alt, både psykisk og fysisk helse. Derfor mener han det er så viktig å jobbe tverrfaglig og komplementert.
Vi skal bidra til å videreutvikle morgendagens rusbehandling
— Jeg har troen på tiltakskjeden, altså at en behandler på poliklinikken kjenner pasienten over tid. At man vet når det er tilstrekkelig med poliklinisk behandling, og når man må søke døgnbehandling og følge pasienten der.
Han mener det også er viktig å planlegge en god avrusning i forkant og god oppfølging i etterkant, samt samarbeide med kommunen.
— Med bakgrunn i denne tankegangen ønsker jeg, sammen med pasienter og medarbeidere, å legge til rette for at Tyrili er en markant samfunnsaktør i årene som kommer. Vi skal bidra til å utvikle morgendagens rusbehandling og være en tydelig pådriver for utvikling på fagfeltet som setter pasienten i sentrum.