-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Fra venstre: Ingrid Gøranson, generalsekretær i Tryggere ungdom, Emil Belgau, styreleder Tryggere Ungdom, Dagfinn Hessen Paust, fagansvarlig i Tryggere Ruspolitikk og Ina Roll Spinnangr, daglig leder Tryggere ruspolitikk.
Fra venstre: Ingrid Gøranson, generalsekretær i Tryggere ungdom, Emil Belgau, styreleder Tryggere Ungdom, Dagfinn Hessen Paust, fagansvarlig i Tryggere Ruspolitikk og Ina Roll Spinnangr, daglig leder Tryggere ruspolitikk.

Vil Arbeiderpartiet få rusfeltet ut av hengemyren?

Nå som både Arbeiderpartiet og Høyre er fristilt fra sine reaksjonære regjeringspartnere frem til valget, kan det inviteres til et bredt stortingsforlik som i hvert fall tar et stort skritt i solidarisk og kunnskapsbasert retning, skriver forfatterne av dette innlegget.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentenes regning. 

Om forfatterne: Ina Roll Spinnangr er daglig leder i Tryggere ruspolitikk, Emil Belgau er styreleder i Tryggere Ungdom, Ingrid Gøranson er generalsekretær i Tryggere ungdom og Dagfinn Hessen Paust er fagansvarlig i Tryggere Ruspolitikk.
 

 

Det er nå syv år siden Arbeiderpartiet, Høyre, SV og Venstre på Stortinget gikk inn for å flytte reaksjonene mot ulovlig rus fra justis til helse. To NOU-er og to regjeringskriser senere er det likevel ikke flertall for å la forskning trumfe følelser i spørsmålet om avkriminalisering. Vi må imidlertid ikke la det beste bli det godes fiende i ruspolitikken, da mye også kan utrettes med en nedkriminalisering – hvis Arbeiderpartiet vil.

Bred enighet om en mer human linje

Stortinget ba i 2021 regjeringen om å utrede senking av strafferammen for de minst alvorlige ruslovbruddene, fra fengsel og bot til bot alene. Arbeiderpartiet burde da i det minste klare å få de andre partiene med på dette, og sikre at rusmiddelbrukere ikke må tåle uforholdsmessig inngripende tvangsmidler eller urimelig tyngende bøter ved helt bagatellmessige lovbrudd.

Det burde også være en smal sak å vedta at avhengige og mindreårige brukere normalt møtes med andre reaksjoner enn straff, helst utenfor det strafferettslige sporet. Å lovfeste straffritak for ruslovbrudd som blir oppdaget fordi nødetatene bes om hjelp, enten det er snakk om bruk eller simpelt salg, er også lavthengende politisk frukt.

Ikke all straff må strafferegistreres

Regjeringens uttalte mål om å redusere stigma tilsier også redusert bruk av strafferegistrering.

D​​​​​​et er absurd at straff for bruk av andre rusmidler automatisk skal medføre en kriminell identitet.

Når smugling av 100 liter øl ikke strafferegistreres i dag så lenge man vedtar forenklet forelegg, er det absurd at straff for bruk av andre rusmidler automatisk skal medføre en kriminell identitet. Minst 40 prosent av nordmenn mellom 25 og 35 år har tross alt brukt et ulovlig stoff, og nordmenn flest mener nå at cannabisbruk ikke burde straffes overhodet. En “rusreform” som ikke anerkjenner dette, vil være utdatert allerede før den vedtas.

AP bør ikke befeste usolidarisk politikk

Arbeiderpartiet må ta inn over seg at straff for rus rammer sosialt skjevt. Denne skjevheten er vanskelig å rette opp i, da politiet ikke vil kunne storme overklassens villafester med det første. Det som derimot er mulig, er å lette byrden for dem straffen rammer.

Forhåpentlig er Arbeiderpartiet nå klare til å vedta den nye og bedre rusreformen de lovet velgerne

Nå som både Arbeiderpartiet og Høyre er fristilt fra sine reaksjonære regjeringspartnere frem til valget, kan det inviteres til et bredt stortingsforlik som i hvert fall tar et stort skritt i solidarisk og kunnskapsbasert retning. Forhåpentlig er Arbeiderpartiet nå klare til å vedta den nye og bedre rusreformen de lovet velgerne. Jo flere elementer som sparkes videre til neste regjering, desto mer vil deres troverdighet forbli svekket.
 

Les mer om følgende emner: