-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: Tove Andersson
Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: Tove Andersson

"Bakom ett hörn står döden på lur"

Hans-Erik Dyvik Husby (15.juni 1972-19.november 2021)

Jag är en tvivelaktig figur
Duger ej mycket till
Bakom ett hörn står döden på lur
Han tar mig när han vill

(utdrag fra "Somliga går med trasiga skor», Cornelis Vreeswijk)

Det var under artistnavnet Hank von Helvete, som vokalist i Turboneger, hans karismatiske og oppsiktsvekkende scenepersonlighet ble kjent. Hank var en mangesidig person med et stort hjerte for de svakere i samfunnet – og en plaget sjel.

Hans-Erik gikk sine barnesko på Gravdal i Vestvågøy kommune og bodde noen år på Moskenes. I 2020 deltok Husby på en foredragsturné i Nordland med Kirkens Bymisjon. Der fikk han et overraskende møte med mannen som hjalp ham til en ny sjanse, politimannen Espen Fagervoll i Nordland politidistrikt. Fagervoll og en kollega fikk Hans-Erik med på å flytte fra rusmiljøet i Bodø til besteforeldrene i Lofoten.

Talsmann for de svake og utstøtte

I flere intervjuer var musikeren åpen om sine rusproblemer og sin tilværelse som LAR-pasient, først på metadon, siden på subutex. Han var svært kritisk til det han mente var lite fleksibilitet i LAR.

I 2012 utga forfatteren Håvard Rem boka «Hank», der han ikke la noe imellom.

Sammen reiste de på turné med en koffert med bøker, sang viser, salmer, leste poesi og skjemtet.

Før han satte fra seg skoene for siste gang, var han synlig i offentligheten, dommer i Idol, kokkelerte i Masterchef, var talsmann for de svake og utstøtte, brukte sin skarpe penn, deltok i Grand Prix og sang i musikaler og operaer.

Men han har også kjempet mot rusavhengighet, hatt en lang kamp mot kiloene, vært involvert i scientologi og blitt slått konkurs.

Hovedroller

Han var kjent langt utover landets grenser, et multitalent som i tillegg til å være en stor stemme, også var forfatter, foredragsholder og skuespiller på film og teater.

Hans-Erik Dyvik Husbys reise som Turboneger-vokalisten «Hank von Helvete» til teaterscenen med rollen som Jesus i «Jesus Christ Superstar» og videre til rollen som Cornelis i filmen om trubaduren og rebellen, er en virkeliggjøring av rockemyten.

Han gjorde hovedrollen i den svenske suksessfilmen om Cornelis Vreeswijk så troverdig at det var en fryd å se. Cornelis, hollenderen som fornyet visesangen og levde som en rebell i Sverige, kom i myk innpakning under Hans-Erik Dyvik Husbys tolkning. Senere kom det fine albumet «I ljuset av Cornelis».

Gud fader som i himmelen bor
Blundar och sover sött
Vem bryr sig om ett par trasiga skor
När man är gammal och trött?

(utdrag av Somliga går med trasiga skor – Cornelis Vreeswijk)

Han tolket Vreeswijks sanger på plate og turnerte i Norge og Sverige for fulle hus i etterkant av filmen. Blant annet opptrådde han med Jack Vreeswijk med farens sang «Somliga går med trasiga skor».  Han har også oversatt Johnny Cash til norsk og turnert landets kulturhus, besøkt fengsler og gitt tekstene ny aktualitet.

 Tidligere i november hjalp han til med å sette fokuset på menns psykiske helse og selvmord.

Hans-Erik Dyvik Husbys reise tok slutt den 19. november 2021.