-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Rus & Samfunn ønsker flere fagartikler. Ønsker du å publisere ny fagkunnskap eller drøfte aktuelle problemstillinger innen faget ditt? Send inn en fagartikkel.
FAG: Ved årsskiftet er det to år siden prøveprosjektet med heroinassistert behandling startet. Hvilke endringer i det narkotikapolitiske landskapet fra 1960-tallet og fram til i dag gjorde HAB mulig? I en ny forskningsartikkel viser Rune Ellefsen ved RusForsk hvilke omveltninger i synet på narkotikaproblemet som måtte til før stortingsflertallet kunne si ja til HAB.
Ikke alle klarer å bli rusfrie etter gjennomført døgnbehandling. Opplevelse av mestring, gode relasjoner og livskvalitet er likevel mål som er innen rekkevidde for mange, skriver to Tyrili-ansatte og en tidligere forsker ved Tyrili i denne fagartikkelen.
Hvordan kan fysisk trening påvirke recoveryprosessen til mennesker i rusbehandling? Funnene fra studier viser til positive gevinster, men er det helt fritt for bivirkninger?
Medborgerskap er et relevant perspektiv for LAR, særlig i lys av ambisjonene i den nye retningslinjen, skriver fire forskere ved SERAF i denne fagartikkelen.
Endrer rusmiddelbruken seg for pasienter som går gjennom behandling for hepatitt C-virus? I Bergen og Stavanger er det gjennomført en studie blant LAR-pasienter som ble virusfri etter behandling. Les om studien her.
FAGARTIKKEL: Stemmer det at norsk ruspolitikk er straffeorientert og inhuman, bakstreversk og foreldet? En nylig publisert internasjonal rangering av ruspolitikken i 30 land gir et annet bilde.
FAGARTIKKEL: Hva bidrar til medborgerskap og selvstendighet i hverdagslivet etter rusbehandling? Hvilken rolle spiller forhold på samfunnsnivå for den enkeltes mulighet til å delta - for den enkeltes "recovery kapital"?
Hvilke opplevelser og erfaringer har arbeidsgivere med å ansette personer med tidligere rusavhengighet? Det ønsket jobbveileder Marit Solheim Henriksen og IPS-veileder Ellen Ånestad Moen å få mer kunnskap om gjennom sin studie. Les deres fagartikkel.
"Vi bør ikke snakke om motivasjon uten å legge til rette for mestring. Da er det fort gjort å påføre mer skyld og skam til en pasientgruppe som ofte bærer på nok skyld og skam fra før", skriver Bjørn Erik Navestad, gruppeterapeut og FAK-konsulent ved Origosenteret.