-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
— Det er en rørende naiv oppfatning om at i helsevesenet er alle snille, nå når rusreformen gjør at brukerne skal få hjelp fremfor straff, sier kriminolog Nicolay B. Johansen. Han har ledet arbeidet i Skyggeutvalget, som ble etablert for å fremme brukerstemmene i arbeidet med en rusreform. Utvalgets rapport er nå klar. — Vi ser en systematisk stigmatisering av rusavhengige, også i helsevesenet, sier Johansen.
Erfaringer fra andre land viser det samme: rusmisbrukere er ikke spesielt hardt rammet av koronapandemien, slik man hadde fryktet. Nå skal forskere finne ut hvorfor.
Hva er det viktigste som har skjedd på rusfeltet i 2020? Rus & Samfunn har spurt ledere for seks organisasjoner innen rusfeltet. Og vi har spurt: Hva vil organisasjonen du leder prioritere å jobbe med i 2021?
Spillavhengighet og koronanedstengt samfunn har vært en dårlig match. 2020 har vært året for tilbakefall og sannsynligvis for avhengighetsdebut. Brukerorganisasjoner blir nedringt og behandlingsapparatet forventer en bølge av pasienter i 2021.
En positiv utvikling på flere områder innen rusfeltet, men ingen målbar bedring av levekår og bosituasjon. Stor variasjon mellom kommunene og fortsatt behov for videre satsing. Slik oppsummerer Fafo status for regjeringens femårige opptrappingsplan i sin nye rapport.
Alle har rusbakgrunn, noen har sittet inne. Sammen gjør de yoga for å hente styrke, dempe angst og tilgi seg sjøl for dårlige valg. På ti år er yoga blitt et landsdekkende tilbud i og utenfor fengsel. — Yoga har gitt meg kontroll over kropp og sinn. Det umulige er blitt mulig, sier Linn Iversen, yogalærer med rusbakgrunn. Seks av ti deltakere i yogatilbudet «Back in the ring» klarer å slutte med rus.
Det blir store endringer og færre tilbud til rusavhengige og andre vanskeligstilte i førjulstiden og i selve julen i år. Men alle de frivillige organisasjonene prøver å stenge minst mulig - og heller tenke alternative tiltak. Her kan du lese hva koronapandemien gjør med juleaktivitetene til Frelsesarmeen, Blå Kors og Kirkens Bymisjon.
— Styrken til ambulante tjenester er at det får mange pasienter i behandling som ellers ikke hadde blitt fanget opp. Gjennom tjenestene som ambulant seksjon tilbyr, har en større muligheter til å holde på pasienter sammenliknet med vanlig poliklinisk behandling. Psykologspesialist Benedicte Ekman Rønneberg er leder for ambulant seksjon ved Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen. Der jobber de med å realisere stadig nye ambulante tjenester.
- Jeg er blitt glad i meg sjøl og har ikke noe å skamme meg over lenger. Jeg har en fortid og den skal jeg bære med rak rygg. Karl-Bertil Nordland er den rusa tyven som stjal verdifull kunst fra et galleri og endte opp som bestevenn med kunstneren. Det uvanlige vennskapet ble til dokumentarfilmen «Kunsteren og tyven». Og det ble til hans nye liv som nykter, kjæreste og bonuspappa. Med Harley, jobbsamarbeid med Blå Kors og snart med en bachelor fra Idrettshøgskolen.