-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
Om lag 4000 mennesker går natta i møte uten å ha ei seng å sove i. — Det er langt igjen før vi kan si at tilbudene i de fleste kommuner er preget av reelle valgmuligheter og brukermedvirkning, sier Petter Dahle i NAPHA. Konferansen «Et sted å bo» 2. og 3. mars setter søkelys på kommunenes boligsosiale arbeid.
Nesten 4 av 10 pasienter ved tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) er alkoholikere. Forskere har sett på hvordan disse pasientene skiller seg fra andre ruspasienter med tanke på sosioøkonomiske forhold. De peker særlig på én faktor som behandlingsapparatet bør være oppmerksom på.
Nå er regjeringens forslag til rusreform her. Oppmøteplikt i rådgivningsenhet i kommunene, gebyr hvis man ikke møter opp og lavere straffri mengde stoff til eget bruk, er de viktigste endringene i forhold til forslaget fra Rusreformutvalget.
Om kort tid kommer regjeringens rusreform. Blir det lovlig å dyrke cannabis hjemme? Kan man fylle lommene med stoff og ikke risikere noen ting? En av de store misforståelsene, bevisst og ubevisst, er å snakke som om rusreformen betyr at narkotika blir lovlig i Norge. Det blir det ikke.
— Det gambles med folks liv og helse når det ikke gis et bredt tilbud av substitusjonsmedisin til rusavhengige for å forebygge smitte. FHN-leder Arild Knutsen krever at Helsedirektoratet gir kommunene grønt lys til å kunne tilby riktig erstatningsmedisin. — At avhengige har tilgang på riktig medisin, er forutsetningen for at de skal kunne følge smittevernrådene.
Hvordan møter hjelpeapparatet unge jenter i rusmiljøet? Jenter som tyr til vold og begår kriminalitet, bryter med våre forestillinger på to plan: hvordan vi mener en kriminell skal se ut og hvordan ei jente skal oppføre seg. En kartlegging Uteseksjonen i Trondheim har gjort, viser at hjelpeapparatet har betydelige problemer med å oppdage hvilke jenter som har utfordringer i livene sine.
Ved en tilfeldighet oppdaget Preben Mulvik at isbading ga ham en bedre følelse enn det han hadde oppnådd gjennom mange år med medisinbruk mot angst og depresjoner. Nå hjelper han andre med å overvinne skrekken for det iskalde vannet.
Fedmeopererte har en større risiko enn andre for å utvikle alkoholproblemer, mener forskere ved St. Olavs hospital. — Fedmeopererte får større kick av å innta eksakt den samme mengden alkohol som tidligere, sier forsker Magnus Strømmen, som er bekymret over at mange fastleger ikke kjenner til dette.
I Bergen er hepatitt C på det nærmeste borte blant rusavhengige. — At vi har koblet behandling opp mot LAR-klinikker og MO-sentre, gjør det mye enklere å finne og å sette inn tiltak mot store deler av målgruppen, sier prosjektleder Lars Thore Fadnes.