-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

Tom André Faye (f.v.) og Lars Granmar gjør klart til kveldens skift på Natthuset.
Tom André Faye (f.v.) og Lars Granmar gjør klart til kveldens skift på Natthuset.

Et natthus for dem uten tak over hodet

— Jeg er så utrolig glad for å kunne komme innomhus. De som driver Natthuset er bare skjønne. "Rita" er en av mange som benytter seg av det nye tilbudet for rusavhengige som står uten overnatting i Bergen. Bostedsløse kan møte opp om kvelden og få seg en seng for natten – inntil alle plasser er tatt i bruk.

Bergen har fått en helt ny akuttovernatting for bostedsløse rusavhengige. Natthuset åpnet den siste dagen i februar. Siden har det hver natt vær stor pågang. Ofte må de som driver Natthuset avvise de sist ankomne rett og slett fordi det fort fylles opp. Behovet har vært og er fortsatt stort i Bergen – selv etter åpningen av Natthuset.

— Jeg er så utrolig glad for å kunne komme innomhus. Det har vært kaldt og stusselig, og da er det godt å kunne sove under en varm dyne, uttaler «Rita». Hun ønsker ikke å stå frem med sitt rette navn. «Rita» forteller at hun står i kø for en kommunal bolig.

— Jeg bor ofte hos venner, men når jeg er kvinne, så vet du hva det betyr. Nå bruker jeg Natthuset ofte, og det er deilig å slippe unna å måtte betale med tjeneste overfor mine såkalte venner. De som driver Natthuset er bare skjønne, så flotte.

Brukerstyrt

Natthuset er noe så unikt som et brukerstyrt tilbud for mennesker med rusproblemer som trenger akutt overnatting. Det skal ikke finnes noe tilsvarende i Norden. Det er Huset Bergen, det brukerstyrte aktivitetshuset i byen som har hatt stor suksess, som står bak driften av Natthuset.

Medarbeiderne er blitt rekruttert blant frivillige og ansatte i Huset Bergen. Leder for Natthuset er Bjørn Ringdal. Han er erfaringskonsulent og kjenner rusmiljøet i Bergen.

— Jeg ser på Natthuset som en absolutt nødvendig tilbud, og jeg håper inderlig at det kommer til å bli en suksess – og at vi får fortsette utover den kontrakten vi har nå.

Det er Bergen kommune som har stilt lokaler og midler til rådighet for Natthuset. Kontrakten med Huset Bergen løper foreløpig ut året. Ringdal mener det er en styrke at tilbudet er brukerstyrt. Han peker på at gjengen som nå driver Natthuset, og som har brukererfaring, naturlig nok får en spesiell relasjon til brukere.

— Vi har vært gjennom det samme, vi kjenner koden i miljøet, og brukerne vet at vi vet hvordan det er å være på kjøret. Det blir derfor en kontakt eller en relasjon veldig fort.

Hektisk oppstart

Natthuset skal drive i det Ringdal kaller begge ender. Det skal dels ta vare på dem som ikke har bolig. I det ligger det også at man prøver å sluse dem inn i andre tiltak gjennom for eksempel Huset Bergen. I den andre enden tilbys arbeidstrening til dem som nettopp er blitt rusfrie og som vil kunne ta vakter ved Natthuset i varierende stillingsgrad.

— Vi hjelper folk videre på den måten òg, sier Ringdal.

Dagene før åpningen av Natthuset, var en dugnadsgjeng av frivillige fra Huset Bergen i sving for å få alt ferdig. Alt skjedde veldig fort etter at kommunen innledet dialogen med Huset. Dagen før åpningen for overnattende var det offisiell åpningen med de nyansatte i Natthuset og en representant for kommune. Det nye akuttmottaket ble feiret med bløtkake og brus.

Marianne Cook Pierron, leder for Huset Bergen, gikk gjennom rutinene med gjengen som skal drive Natthuset. Det ble mye snakk om arbeidsinstruks, låsing, sikkerhet og bruk av den spesielle appen som både varsler og styrer sikkerhetssystemet. Til tider var det ganske hektisk, ikke minst når de nyansatte skulle forstå forskjellen mellom skallsikring og fullsikring – og hvordan få det hele til å fungere på appen. Og så skulle arbeidskontrakter inngås med dem som heretter skal drive Natthuset.

Samarbeid

Pierron kunne nok ha trengt åtte armer – som en bleksprut. Det var tusen spørsmål fra alle kanter, samtidig som kontrakter måtte skrives, de nyansatte måtte vises rundt på fasilitetene, testing av låsesystemer – og så feiring med kake innimellom det hele.

— Har du vært med på en åpning av et tiltak sånn som her? Her sitter jeg på gulvet og spiser kake.

Spørsmålet fra Pierron var rettet til Kari Hjellum, rådgiver i etat for sosiale tjenester i Bergen kommune. Hjellum måtte medgi at det hadde hun ikke.

Ifølge henne er kommunen glad for samarbeidet med Huset Bergen. Kommunen har et veldig stort behov for overnattingsplasser, hadde lokaler fra før, men kunne ikke drifte det selv. Bergen var i kontakt med flere organisasjoner for drifting av den nye akuttovernattingen – og endte altså opp med Huset Bergen.

— Vi hadde lyst å prøve det ut – og vi har tillitt til at det skal gå bra. Det er jo en ny modell, og vi er veldig glad for at Huset Bergen har snudd seg så raskt rundt for å få det hele på plass, sier Hjellum. Hun legger til at det var gjort et grundig forarbeid før det ble besluttet å inngå en avtale.

Det er jo en ny modell, og vi er veldig glad for at Huset Bergen har snudd seg så raskt rundt for å få det hele på plass

Et tilbud som trengs

Hjellum understreker at det har vært en veldig åpen og grei dialog mellom kommunen og Huset Bergen. Kommunen har veldig tro på denne tilnærmingen, at det kan fungere godt med en brukerstyrt drift. Et viktig poeng har også vært brobygging og samarbeid generelt med Huset Bergen.

For inneværende år har Bergen kommune lagt inn 7,5 millioner kroner til Natthuset. Deretter må det gjøres en ny vurdering om fortsatt drift, forteller Hjellum. Det legges opp til en tett dialog videre, blant annet med en arbeidsgruppe som følger og evaluerer driften.

Lasse Buljo er en av de nyansatte som Rus & Samfunn møter på åpningen av Natthuset. Han har stor tro på den nye akuttovernattingen nettopp fordi det er brukerstyrt. Det vil bidra til å skape tillitt. Som Ringdal påpekte, trekker også Buljo frem at de som drifter Natthuset alle har vært der (det vil si vært rusavhengige).

Han inngår ikke i en fast turnus, men håper å få jobbe rundt 10 netter i måneden.

— Jeg er veldig spent, og jeg tro det kommer til å bli bra dette her. Det trengs.

En nattevakt

En måned senere, etter at driften er godt i gang, besøker Rus & Samfunn Natthuset igjen. Da er det Linn Charlotte Moss som har såkalt enervakt, det vil si har ansvar for nattens skift. Hun forteller at det har gitt henne mye personlig å få komme på Natthuset og hjelpe mennesker i krise. 

— Siden jeg har vært der selv, forstår jeg dem så godt.  Det er noe med det som skjer mellom mennesker – og det vi holder på med her.

Siden jeg har vært der selv, forstår jeg dem så godt.

En av de største utfordringene hennes er at Natthuset ikke har nok plasser – at mennesker som trenger tak over hodet, må vises tilbake til gaten. Også den håpløsheten hun ser når hun er på vakt, kan være tung. Som hun sier, har en lyst til at det skal være noe mer for dem.

— Det vi gir er jo veldig mye, men jeg skulle ønske at det var litt mer for dem, sier Moss.

— På den annnen side er det utrolig givende å se den gleden som vi opplever blant dem som få overnatte her, og ikke minst alle de gode tilbakemeldingene vi får fra brukerne, disse fantastiske menneskene, disse gjestene som kommer her. De er som oftest veldig glad.

Opptil ti personer

Vaktene er veldig forskjellige fra en natt til en annen. Noen ganger vil folk sitte og prate med de ansatte på kontoret. Andre ganger er det nesten som om det ikke er folk på rommene. Men det er nesten alltid fullt.

De som jobber nattevakt ser inn til de overnattende to ganger i løpet av natten, og det gås helse- og brannrunder. De som trenger vask av klær, får hjelp til det. De som trenger brukerutstyr, får det. Ellers deles det ut mat og drikke.

— Ellers har vi det hyggelig her på vaktrommet, forteller Moss.

Natthuset har seks rom, men det er mulig for par å dele noen av rommene, slik at det maksimalt er plass til ti personer hver natt. Inntaket skjer mellom kl. 22.00 og midnatt, mens utsjekk er kl. 9 neste morgen. Lokalen til Natthuset har tidligere vært aldershjem og sist overnattingstilbud for fattige tilreisende til byen.

Denne kvelden deler Tom André Faye og Lars Granmar skiftet med Moss. Som for Moss ønsker begge at de skulle kunne gjøre mer.

— Natthuset løser ikke et problem. Når de slipper ut om morgen, er de like bostedsløse, påpeker Faye.

Fullsatt

Granmar legger til at så å si alle som har vært innom Natthuset har oppført seg bra. Det har ikke vært noe tull, ingen aggresjon, det er bare så mye takknemlighet fra de overnattende. – Det har bare gått vanvittig fint, sier han.

Tre kvarter etter inntaket åpnet er det neste fullt på Natthuset. Det ringer på ytterdøren, og Faye åpner. En kvinne står utenfor og spør om det fortsatt er plass.

— Det er det. Velkommen skal du være. Vil du ha en matpakke – yoghurt? Hvis du vil dusje, husk å lukke døren til badet. De forbaskede brannalarmene slår så raskt ut.

Kvinnen får et rom – og sånn fortsette kvelden på Natthuset til alt er fullt.

Vil du lese mer om Huset og Natthuset i Bergen?

Her er hjemmesiden deres.

Les mer om følgende emner: