-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du kronikker og leserinnlegg. Har du noe på hjertet? Ikke nøl med å sende inn motinnlegg eller en meningsytring om det du synes er viktig på rusfeltet. Rus & Samfunn ønsker å være en arena for rusdebatt.
Helse Sør-Øst-direktørens påstand om at det kun er det offentlige som har utviklet nye tjenester de siste årene, blir gjentatt av helseministeren. Det er alvorlig, skriver Ulf Jansen i dette debattinnlegget. Han er tidligere leder av Tyrilistiftelsen.
– Pasienter på de berørte institusjoner vil nå oppleve usikkerhet og angst med påfølgende økt risiko for både avbrekk, tilbakefall og i verste fall overdoser og selvskading. Det skriver Stig B. Grydeland i denne kronikken. Han har tidligere vært direktør for eksterne helsetjenester i Helse Sør-Øst.
– Når du som leder i Rusfeltets hovedorganisasjon velger å bruke stemmen til å argumentere for alkoholservering på rusfeltets møteplasser, både overasker det og gjør meg litt trist. Det skriver Tommy Sjåfjell i et tilsvar til Jan Gunnar Skoftedalen i debatten om alkoholservering.
En debatt om alkoholbruk er viktig og jeg mener vi skal ta den, også i rusfeltet, skriver Jan Gunnar Skoftedalen. – Debatten må være kunnskapsbasert og ikke basert på et forsøk på å gi ledere i TSB skamfølelse.
Bør rusfeltets sosiale møteplasser på kveldstid være alkoholfrie? Nei, mener seks av ti ledere i tverrfaglig, spesialisert rusbehandling. De vil ha alkoholservering. Det provoserer kronikkforfatter Tommy Sjåfjell.
Det er på tide å tenke på fordeler og ulemper ved legalisert og regulert salg av cannabis, skriver Svein Sætre i dette leserinnlegget.
KRONIKK: – Møter med deler av forvaltningen som befinner seg for langt fra brukere, fagpersoner og tjenester i rus- og psykisk helsefeltet, har vært skremmende. Det skriver Tommy Sjåfjell og Rita Sørly.
KRONIKK: Jeg trodde at jeg var behandlingsresistent. Nå har jeg vært rusfri i snart sju år. Men jeg glemmer aldri den tunge prosessen. Man må forstå hvor sårbare mennesker er som sliter med både rus og psykiatri og skjønne hvor krevende det er for den enkelte å stå i tunge prosesser, skriver Mickael Sommerseth.
KRONIKK: Hvorfor skal pasienter på rusfeltet inn i «ettervern» etter behandling mens andre pasienter mottar oppfølging og rehabilitering? Har brukere, fagpersoner og politikere en lik forståelse av hva et godt ettervern er, og hva betyr det når politikere sier de skal styrke ettervernet og integrert ettervern?