-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du kronikker og leserinnlegg. Har du noe på hjertet? Ikke nøl med å sende inn motinnlegg eller en meningsytring om det du synes er viktig på rusfeltet. Rus & Samfunn ønsker å være en arena for rusdebatt.
— Det er gledelig at det kan bli slutt på de overgrep som i årtier har funnet sted mot brukere, skriver Roar Mikalsen i Arod i denne kronikken. Men han skriver: — Er Riksadvokatens avklaring egnet til å få slutt på en ukultur? Er rettsstatens garantier sikret? Mye tyder på at svaret er nei—og at Riksadvokaten er kjent med dette.
POLITIETS PRAKSIS: Vi i politiet har i mange år foretatt ulovlige telefon- og husransakinger hos folk som ikke har gjort annet galt enn å velge rusmidler som er mindre skadelige enn alkohol, skriver politioverbetjent Bård Dyrdal i dette innlegget.
RUSREFORMEN: "Når man står foran store forandringer, oppleves ofte en kamp for det bestående som det tryggeste. Problemet er at en slik kamp sjelden bringer oss framover, og gjør det umulig å rette opp i sosial urettferdighet", skriver Bård Dyrdal, politioverbetjent og leder av LEAP-Scandinavia, i dette brevet til Arbeiderpartiet.
KRONIKK: Det rusutsatt ungdom trenger, mer enn noe annet, er støttende voksne som klarer å opprette trygge relasjoner basert på gjensidig tillit og respekt, og som tåler både motgang og medgang. De som mener rusreformen er en gavepakke til gjengene, er naive og kunnskapsløse, skriver barnevernspedagog Live Sevaldson i denne kronikken.
"Ungdom som utvikler rusproblem, bærer ofte med seg en bagasje av tillitsbrudd, relasjonsproblemer og utenforskap. Jeg håper at rusreformen vil føre til at vi, i stedet for straff, begynner å møte dem med det de trenger; lyttende ører, klokskap, omsorg og kjærlighet", skriver Otto Stormyr i dette innlegget.
Rusreformutvalgets rapport er langt mer ødeleggende for forbudslinjen enn politikerne så komme. Ikke bare dokumenterer den hvordan moralsk panikk har preget utviklingen; den viser at menneskerettslige hensyn er involvert, og flere organisasjoner ber nå politikerne om å ta konsekvensene av utvalgets konklusjoner. Det betyr at prosessen løftes inn på grunnlovssporet og at staten forholder seg til folkerettslige forpliktelser.
KRONIKK: Drop-out er definert som en nasjonal kvalitetsindikator. Det er i utgangspunktet bra, men det har også noen uheldige følger.
KRONIKK: Skam, dårlig moral og varierende motivasjon har ofte vært forklaringer på at pasienter med rus- og avhengighetsproblemer ikke har møtt opp eller gjennomfører behandling I dag har vi kunnskapsbelegg for å si «ikke skyld på pasienten!».
DEBATT: Jeg er bekymret. En ny faglig retningslinje for tidlig oppdagelse og hjelp til utsatte barn og unge er ute på høring. I høringsutkastet er graviditetsperioden ikke med. Så tidlig hjelp som mulig må også omfatte svangerskapet.