-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
— Jeg kjente fort at Medvandrerne var et trygt felleskap jeg ville bli en del av. Jeg har ikke mestret livet før. Å ha kontakt med andre som har noen av de samme utfordringene betyr mye, sier Øystein Pedersen. Med hunden Kira er han med og leder an når Medvandrerne Rogaland er på lørdagstur.
Hun har jobbet i rusfeltet helt siden 1995. Når Torhild Kielland nå skifter beitet, er det fortsatt rusfeltet som skal stå i sentrum, men i en mer akademisk setting. Etter ni år i RHO er det særlig en ting hun trekker frem: Arbeidet med å samle bruker- og pårørendeorganisasjoner i et nettverk. Privat er det løping med metal på øret og en lokal showgruppe som skaper kontrast til et alvorstungt rusfelt.
Kun en av ti LAR-pasienter har individuell plan, viser SERAFs nye statusrapport for LAR 2023. Rapporten omhandler mer enn 7000 pasienter. Til tross for at psykisk helse er et satsingsområde, og at det bl.a. rapporteres om en høy andel med alvorlige angstsymptomer, var det kun 14 prosent av LAR-pasientene som mottok behandling for psykiske helseproblemer i løpet av 2023.
I slutten av mai fyller det brukerstyrte værestedet i Oslo, Huset, ett år. — Vi har rom for flere, sier fungerende daglig leder, Chris Kohlbacher, etter 12 måneders drift. Han ønsker seg lengre åpningstider og etterhvert større lokaler.
— Jeg er så utrolig glad for å kunne komme innomhus. De som driver Natthuset er bare skjønne. "Rita" er en av mange som benytter seg av det nye tilbudet for rusavhengige som står uten overnatting i Bergen. Bostedsløse kan møte opp om kvelden og få seg en seng for natten – inntil alle plasser er tatt i bruk.
Fagdagen «Et bedre liv» kan gi tidligere rusavhengige god hjelp når de skal tilbake ut i samfunnet, viser ny studie. På 140 fagdager til nå, har pasienter fått ta del i andres erfaringer med overgangen fra institusjon til lokalsamfunn.
Kan Rushåndhevingsutvalget komme med svar på det mange har tvilt på: Er det i det hele tatt mulig med en rettslig avgrensing av begrepet rusavhengig? Etter et utall møter for å hente inn innspill og kompetanse, er Rushåndhevingsutvalget i innspurten med sitt arbeid. — Planen er å levere i løpet av juni, sier utvalgssekretær Jens Johannes Andenæs.
De tilbyr helsehjelp, mat, klær og omsorg. FunkisHuset i Sandnes utgjør en stor forskjell for mange som sliter med rus. — Jeg er utrolig takknemlig. Takket være FunkisHuset er mange menneskeliv spart, sier «Henrik». I mai feirer FunkisHuset sine 20 år.
— Vi har fortsatt ikke helt tatt innover oss at rusavhengige har akkurat de samme menneskerettighetene som alle andre i samfunnet. Oppmerksomheten vi har fått er viktig for vårt arbeid og vår gjennomslagskraft, og gir en sterk motivasjon, sier Adele Matheson Mestad, direktør i Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) om tildelingen av Pris for godt ruspolitisk arbeid til NIM.