-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
I nasjonal handlingsplan mot spilleproblemer står det svart på hvitt "Lavterskeltilbudet «Fjernbasert behandling for spilleavhengige» skal videreføres". Etter 15 års drift av tilbudet har Sykehuset Innlandet meldt fra om at de ikke lenger ønsker å drifte tilbudet. Hvem melder seg for å overta når Helsedirektoratet nå lyser ut midler til driften?
Komikeren fikk et stort behov for å være alvorlig. Det skyldtes kokain. – Å bruke kokain er som å leke med en ladet pistol som kan gå av når som helst, sier lege og komiker Jonas Kinge Bergland.
Skadereduksjon er et ikke-ord. Og skal rusmiddelbrukere virkelig ha menneskerettigheter? John Melhus gjør seg klar for en uke med endeløse diskusjoner om ruspolitikk mellom land med totalt forskjellige verdier. Han er FHN's mann i Wien når FN' narkotikakommisjon møtes 13. - 17. mars. Men er det noen vits i å delta der? —Å ja, det begynner å bli håp nå, sier Melhus og smiler.
Helse. Menneskerettigheter. Forebygging. Skadereduksjon. Sivilt samfunn. Dette er fem av de sentrale stikkordene når norske myndigheter skal drive sitt påvirkningsarbeid i FN's narkotikakommisjon i Wien fra 13. - 17. mars. — Et allerede anstrengt forhandlingsklima blir jo forverret av krigen i Ukraina, sier Torbjørn K. Brekke. Fagdirektøren i HOD er en av veteranene fra de årlige forhandlingene i Wien.
Oslogutten Espen er en av et tosifret antall ungdommer som de siste månedene er blitt lagt inn på Ullevål sykehus med nerveskader etter å ha brukt lystgass som rusmiddel. – Jeg kunne ha blitt sittende i rullestol resten av livet, sier han. Lystgass er på kort tid blitt et vanlig rusmiddel blant ungdommer. Både Politiet og sykehusene er bekymret.
— Det har alltid vært vanskelig med bolig på rusfeltet, og det kommer til å bli vanskeligere, sier Trondheims varaordfører Mona Berger (SV). Samtidig som Stortinget nylig vedtok en ny lov om kommunalt ansvar på det boligsosiale feltet, står det verre til enn noen gang med boliger for rusavhengige i Trondheim.
Lege Stig Asplin ble fratatt sin rett til å forskrive medisin. Han stevnet Statens Helsepersonellnemnd. Nå skal saken endelig opp 27. februar, etter lang tids utsettelse. — Jeg kan på ingen måte godta et stempel som lovbryter og at jeg ikke har drevet forsvarlig behandling av mine pasienter, sier Asplin i dette intervjuet med Rus & Samfunn fra september i fjor.
– Vi forsøker å utfordre ulike fagprofesjoner til å se på familien som helhet. Vi tenker at boka trengs for å gi kunnskap om hvordan det er å være foreldrene. Og hvordan det er å være barna. Og ikke minst hvordan de som møter dem, kan oppdage barna som sliter, sier Turid Wangensteen og Martine Kihle Dalsrud om sin nye bok Når foreldre ruser seg,
— Dette er viktig for at vi skal kunne korrigere og justere tjenestetilbudet etter målgruppens behov, sier Stein Arve Strand i KORUS Midt. Helsemyndighetene har bevilget penger til å videreutvikle brukertilfredshetsevalueringa (BTE).