-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
Vil behandlingstilbudet til ruspasienter blir dårligere når godkjenningsordningen til Helfo avvikles i 2023? Eller er det en hensiktsmessig tilpasning av kapasiteten? Debatten har i sommer rast i Vestland fylke. Det som er sikkert er at fremtiden til godkjente, private rusklinikker som finansieres gjennom å fakturere helseforetakene, blir usikker.
"Men i all verden, skal vi ikke slappe av da? Skal vi ikke kose oss?" — Slik tror jeg mange hadde reagert om jeg sa: "Skal vi dra på ferie til Spania? Men vi skal ikke drikke alkohol". Programleder Michael Andreassen er klar for å gå mer humoristisk til verks når han skal pirke i våre drikkevaner med forestillingen "Jeg stoler ikke på folk som ikke drekker". Han bruker sin egen historie. — Jeg vil vise for andre at det går an å bli edru.
Da Kenneth Fauske kjempet som verst ga han et løfte til seg selv: "Hvis jeg kommer meg på beina, vil livsoppgaven min bli å hjelpe andre i samme situasjon. Ingen skal føle seg så alene mot systemet, som jeg har gjort. Ingen!" Det løftet har han holdt.
På forsommeren la den meksikanske presidenten ned et dekret som forbyr salg av e-sigaretter i landet. Det settes flere spørsmålstegn ved hva ringvirkningene blir for damperne som nå må ty til det illegale markedet. I Norge skjer det omvendte: I 2023 vil det bli tillatt med salg av e-væske med nikotin.
I oppveksten ble han banket opp av faren sin. Han så moren bli slått og trakassert. Begge tiet om det som skjedde. Ingen skulle vite at presten drakk og slo. Hvorfor ble ikke Martin Eia-Revheim rusavhengig og voldelig ?
Alt tydet på at jobben skulle bli hennes. De hadde en god tone og hadde begynt å snakke konkret om stillingen. I siste runde fortalte hun om fortida med rus. Noe jobbtilbud kom aldri. -Det er tøft å føle at man blir dømt, sier Siri Buvarp (50). Burde Siri latt være å si noe? Vi har spurt en professor i psykologi, en samfunnsforsker, en jobbcoach og en arbeidsgiverlos i NAV.
Da faren til Tormod døde, var det kreften det skulle snakkes om. -Sannheten er at han drakk seg ihjel, sier sønnen. Som kreftpasient fikk farens rusavhengighet heller ikke oppmerksomhet. Opptil tre av ti innleggelser kan være rusrelatert, viser forskning, men sammenhengen mellom rus og somatisk sykdom er underrapportert. Sorgprosessen kan også være krevende for pårørende etter rusavhengige, viser forskning blant etterlatte etter rus.
— Det er mange veier inn i rusavhengighet, og det finnes mange veier ut. Jeg har erfart at vi må bevege oss bort fra tradisjonelle myter om rus og avhengighet. Fanny Duckert er en nestor innen rusforskning. Og en av landets fremste eksperter på behandling av alkoholproblemer. Beundret og respektert. – Men slik har det ikke alltid vært, sier professoren som har stått stødig i stormen.
Morten Fossan Hagen hadde nådd bunnen. Han hadde mistet både jobb og kjæreste, og alt som sto i hodet hans var rusen. Nå har han vært rusfri i to og et halvt år. Og han har over tjuefem brukere han følger opp i jobben sin som ruskonsulent i NAV Notodden. Hagen brenner for å vise andre rusavhengige at det er mulig å finne et godt liv som rusfri.