-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
— Jeg hadde aldri hørt ordet erfaringskonsulent før jeg tilfeldigvis så det i en stillingsannonse. Nå som jeg vet hva det er, kan jeg nesten bli litt lei meg for at jeg ikke møtte en da jeg trengte det som mest, sier Silje Winther. Hun er student ved KBT Fagskoles utdanning av erfaringskonsulenter.
Har fått Kongens fortjenstmedalje: Frode Woldsund tilbragte barndommen på rusinstitusjoner, der faren var bestyrer. Som 18-åring startet han oppsøkende rusarbeid på gata i Oslo. Nå leder han Frelsesarméens rusomsorg i tre land. Selv sa han farvel til rus etter en tur på danskebåten.
— Barn har rett til å få tilgang på den samme spesialistkompetansen som voksne, og dette ansvaret bør ligge hos helsetjenesten. Institusjonstilbudet må være langt mer fleksibelt enn i dag, sier Erik Stene, som torsdag la frem innstillingen fra Barnevernsinstitusjonsutvalget. Viktige stikkord: Mindre flytting, helsehjelp, færre institusjoner og bedre kommunale botiltak.
Hun har jobbet overalt innen rusfeltet helt fra hun var lege ved Uteseksjonen i 1990. Nå er Guri Spilhaug tildelt Rusfeltets pris for Godt rusfaglig arbeid 2023. Spilhaug skal pensjonere seg, men hun er sterkt engasjert i hvordan rusbehandling må utvikle seg fremover.
Hans-Petter Jahre leder et utvalg som skal utrede en rekke stridsspørsmål. — Vi skal lage forslag til lovregler. Dette er ikke et nytt rusreformutvalg, sier han om utvalget som har fått navnet Rushåndhevingsutvalget. I disse dager ber utvalget om innspill fra en rekke instanser og organisasjoner.
Har legalisering løst Canadas cannabisproblem? En fersk rapport gjør opp status fem år etter lovendringa som gjorde cannabis lovlig.
— Det står for dårlig til med brukermedvirkning i kommunene. De argumenterer ofte med at det er så vanskelig å få tak i brukermedvirkere, sier Jens Solem fra A-larm. Sammen med blant andre Anita Walstad fra RIO har han nå fått etablert en ressursgruppe for å tilby brukermedvirkere i Midt-Norge.
I flere tiår gikk det bare i rus og jobb. Han følte seg aldri syk. Så ble legen direkte. Da kuttet han alt av rus. Flere år etter måtte han likevel levertransplanteres. Leveren var så skadet at ikke engang totalavhold over flere år kunne redde den.
— Samfunnet har jo i alle år fordømt den som er rusavhengig: Du er ikke noe. Du er en dritt. Og du prates ned til. Det er dette vi jobber med her, sier Rune Molteberg. Og med "her" mener han prosjektet I samme båt i Larvik.