-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
Vårens rusdom i Høyesterett og Riksadvokatens nye retningslinjer får konsekvenser for politiets arbeid i rusmiljøer. Vi har sett på hva det vil bety i praksis.
Etter vellykket forbedringsarbeid har ventetiden ved avdeling rus og avhengighet (ARA) ved Akershus universitetssykehus gått fra 30 dager i 2019 til 22 dager i 2021. Det er raskere enn landsgjennomsnittet. — Vårt fokus har vært å bruke ressursene våre i møte med pasienter, ikke på papirarbeid, sier Gro Helen Øiestad-Nordberg, assisterende avdelingsleder.
Da det sto på som verst veide hun 150 kg og ruset seg hver dag. Nå er Maria rusfri på åttende året. Og drømmen hennes er å delta i 71° Nord.
– Heroinassistert behandling har betydd utrolig mye for meg, både økonomisk og i forhold til å kunne fylle hverdagen med noe positivt. Ikke minst det å bli kvitt stemplet som kriminell, har vært utrolig viktig. "Anja" er en av pasientene ved den nye HAB-klinikken i Bergen, som har offisiell åpning i dag.
– Nå kan man ikke lenger avfeie folk som melder om bivirkninger. Det er et krav om at dette skal journalføres og kartlegges grundig. Det er mye mer fokus nå på at folk må bli tatt på alvor, sier proLAR Nett- leder Ronny Bjørnestad om den nye Lar-retningslinja.
– Hovedlinjene står fast, men den endelige Lar-retningslinja er mer praktisk orientert og forhåpentlig enda mer egna som et hjelpemiddel i den kliniske hverdagen, enn høringsutkastet var, sier prosjektleder Christian Ohldieck.
– Man håper å sikre at flere kan få gode resultater i LAR, at det er en større grad av tillit mellom brukerne og helsetjenesten, og at vi benytter det kunnskapsgrunnlaget som er kommet de siste ti årene, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.
I et rødmalt hus ved elva i Skien kommer folk seg på beina etter rus og kriminalitet. Noen snekrer, andre maler, mekker bil, spiller musikk eller øver på et nytt teaterstykke. Magne Kvande (55) begynte å sniffe som 11-åring og har 35 år bak seg med rus. På Crux Tilja oppfølgingssenter møter han trofast opp. — Jeg ser på det som jobben min, sier han.
— Den viktigste oppfordringen jeg kan gi til regjeringen er: Lytt til kunnskap. Ingenting hadde vært bedre enn om regjeringen får pris for godt ruspolitisk arbeid om to år, sa regissøren av TV-serien RUS da han fikk pris av Fagrådet. Statssekretær Karl Kristian Bekeng kvitterte kjapt: — Vi lytter til kunnskap. Og rusfeltet er prioritert for denne regjeringen. Mye arbeid er på gang.