-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
— Jeg er så utrolig glad for å kunne komme innomhus. De som driver Natthuset er bare skjønne. "Rita" er en av mange som benytter seg av det nye tilbudet for rusavhengige som står uten overnatting i Bergen. Bostedsløse kan møte opp om kvelden og få seg en seng for natten – inntil alle plasser er tatt i bruk.
Fagdagen «Et bedre liv» kan gi tidligere rusavhengige god hjelp når de skal tilbake ut i samfunnet, viser ny studie. På 140 fagdager til nå, har pasienter fått ta del i andres erfaringer med overgangen fra institusjon til lokalsamfunn.
Kan Rushåndhevingsutvalget komme med svar på det mange har tvilt på: Er det i det hele tatt mulig med en rettslig avgrensing av begrepet rusavhengig? Etter et utall møter for å hente inn innspill og kompetanse, er Rushåndhevingsutvalget i innspurten med sitt arbeid. — Planen er å levere i løpet av juni, sier utvalgssekretær Jens Johannes Andenæs.
De tilbyr helsehjelp, mat, klær og omsorg. FunkisHuset i Sandnes utgjør en stor forskjell for mange som sliter med rus. — Jeg er utrolig takknemlig. Takket være FunkisHuset er mange menneskeliv spart, sier «Henrik». I mai feirer FunkisHuset sine 20 år.
— Vi har fortsatt ikke helt tatt innover oss at rusavhengige har akkurat de samme menneskerettighetene som alle andre i samfunnet. Oppmerksomheten vi har fått er viktig for vårt arbeid og vår gjennomslagskraft, og gir en sterk motivasjon, sier Adele Matheson Mestad, direktør i Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) om tildelingen av Pris for godt ruspolitisk arbeid til NIM.
Lege Stig Asplin har fått tilbake forskrivningsretten han ble fratatt for fire år siden. Ankesaken hans skulle vært behandlet denne uka. Nå er saken utsatt - enda en gang. Men Asplin vil ha behandlet det prinsipielle: — Rusavhengige får ikke riktig behandling fordi Staten rir prinsipper som har gått på dato.
— Hva de tåler … Jeg tror aldri jeg har møtt noen som er så sterke som den gruppa her. Det er helt sinnssykt, sier Eva Sørlie. Hun er voldskoordinator på Ressurssenter for kvinner i Trondheim. Nå har kvinner i rusmiljøet fått et sted å søke tilflukt.
Ketaminbehandling og en hundeflokk har gitt Erik Ploot et nytt liv. Nå er det håp om at ketaminbehandling kan bli tilgjengelig for flere, men for Eriks bror er det for sent. Erik valgte å starte i Femundsløpet for å ære broren som nylig tok livet sitt.
I en stor spørreundersøkelse gjennomført av SINTEF for Helsedirektoratet, svarer rundt 80 prosent at de har nytte av behandlingen. De rundt 33 000 som svarte på undersøkelsen, mottok behandling i poliklinikk innen psykisk helsevern, rusbehandling eller hos avtalespesialist i 2023.