-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
— Samfunnet har jo i alle år fordømt den som er rusavhengig: Du er ikke noe. Du er en dritt. Og du prates ned til. Det er dette vi jobber med her, sier Rune Molteberg. Og med "her" mener han prosjektet I samme båt i Larvik.
Kampen om de menneskelige og økonomiske ressursene vil bli det mest krevende fremover. Det er svaret som går igjen fra ledere i spesialisthelsetjenesten som nå skal ta fremtidsstudien "Rus- og avhengighetsbehandling 2035" med seg inn i institusjonene.
— Vi må ikke nøye oss med å snakke om "gjør vi ting riktig?". Det viktigste er "bruker vi tiden vår på de riktige tingene? En fremtidsstudie av rusbruk og rusbehandling avdekker store gap mellom fremtidens krav og dagens beredskap. — Med denne studien ønsker vi å bidra til økt bevissthet om hva fremtiden krever at vi gjør annerledes allerede i dag, sier Hilde Harwiss i Nasjonal kompetansetjeneste TSB, som har fått laget studien.
Blir vold i rusmiljøet sett på som så normalt både blant menn i miljøet og blant fagfolk på rusfeltet, at voldsutsatte menn ikke får den hjelpen de har rett på? Og hvorfor finnes i praksis ingen hjelpetilbud? Maria Therese Haug jobber med kvinner i rusmiljøet, men "måtte" ta en master for å undersøke hvordan det er for voldsutsatte menn i rusmiljøet.
Vi i Norge skal redusere alkoholkonsumet med 10 prosent allerede innen 2025 og med 20 prosent innen 2030. Det er slått fast i både Nasjonal alkoholstrategi og i Folkehelsemeldinga. Og selv om verken Helsedirektoratet eller Folkehelseinstituttet tror dette er realistisk, fastholder man på målet i Helse- og omsorgsdepartementet. Ett av virkemidlene skal være helsemerking av alkoholholdig drikke.
— Hvem er det som bor her? Hvem er menneskene bak overskriftene? De vil jeg bli kjent med. Det var utgangspunktet for Petter Nyquist da han en novemberdag i fjor flyttet inn i en av de 600 kommunale leilighetene samlet på ett område i Oslo. Nå får vi TV-seere også bli kjent med dem.
Etter svært lange prosesser er det nå besluttet å innlemme langtidsvirkende morfin i LAR-behandlingen. — Endelig, var den entydige tilbakemeldingen fra store deler av rusfeltet da beslutningen ble kjent. 24-timersmorfin vil også kunne være relevant i heroinassistert behandling (HAB).
Er du interessert i rusfeltet og ruspolitikk, mangler det ikke på arrangementer og debatter i Arendal denne uka. Mange av debattene kan du også følge på skjermen din hjemme. Her finner du den store oversikten over arrangementer innen rusfeltet.
Han er selv psykoterapeut og har gått i terapi i mange år. Likevel var det et møte med AA, Anonyme Alkoholikere, som gjorde at han klarte å gi opp drikkingen. Men det var først på andre forsøk at det fungerte.