-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Her finner du aktuelt-artiklene i Rus & Samfunn i kronologisk rekkefølge etter når de ble publisert. Du finner også mange av sakene sortert etter tema hvis du går inn på Tema i menyen øverst på siden.
— Det blir sagt at det ikke er mulig, men vi jobber for å få til en differensiering: Ikke straff for rusavhengige, men potensiale for straff for andre, sa Arbeiderpartiets ruspolitiske talsmann, Even Røed, på Fagrådets webinar fredag.
Det spørres for lite om gjeld og økonomi i norsk rusbehandling og fengsler, mener Johan Lothe, leder i stiftelsen Wayback. — Gjeld fyller folk med skam og fortvilelse og ødelegger for tilfriskning. Likevel er det mye lettere å få hjelp med rusproblemer enn med gjeldsproblematikk, sier han. Albin Bendu fikk hjelp i fengselet og fikk livsmotet tilbake.
Går far ukentlig på fylla, dobles risikoen for at ungdom dropper ut av videregående. Dette fastslår forskere som har sett på sammenhengen mellom foreldres alkoholvaner og ungdoms dropoutrisiko på videregående skole.
Det kommer sterke reaksjoner på at Tyrilistiftelsen har vedtatt å legge ned Frankmotunet. Tilhengere av byfjerne behandlingstilbud har samlet seg i ei støttegruppe på Facebook. I løpet av tre dager har gruppa fått over 13 000 medlemmer.
Styret i Tyrili har i dag besluttet at driften ved Frankmotunet i Folldal skal avvikles. Avviklingen skjer i løpet av 2022.
100 kvinner døde av overdose i 2020, og de døde først og fremst av smertestillende medikamenter. Antallet kvinner som dør av overdose har nær dobla seg siden 2013.
— Den tradisjonelle tankegangen er å bruke lang tid med behandling først, og så kan du begynne i jobb. Vi tror det kan være nyttig å begynne i jobb med en gang, og få behandling parallelt. Å være i jobb med oppfølging kan gi "mat" inn til behandlingssituasjonen, sier Eline Borger Rognli, som leder forskningsprosjektet "Hekta på jobb". Erfaringene så langt i prosjektet tyder på at jobb og behandling er en god kombinasjon for ruspasienter.
Da faren til Tormod døde, var det kreften det skulle snakkes om. -Sannheten er at han drakk seg ihjel, sier sønnen. Som kreftpasient fikk farens rusavhengighet heller ikke oppmerksomhet. Opptil tre av ti innleggelser kan være rusrelatert, viser forskning, men sammenhengen mellom rus og somatisk sykdom er underrapportert. Sorgprosessen kan også være krevende for pårørende etter rusavhengige, viser forskning blant etterlatte etter rus.
Ny ruspolitikk, bedre forebygging og styrket ettervern. Slik høres det ut når vi spør partiene om hva det er viktigst å få gjort på rusfeltet i 2022. Men hva betyr ny ruspolitikk? Her kan du lese hva seks av partiene på Stortinget vil gjøre i løpet av det neste året.