-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Lege Stig Asplin har fått tilbake forskrivningsretten han ble fratatt for fire år siden. Ankesaken hans skulle vært behandlet denne uka. Nå er saken utsatt - enda en gang. Men Asplin vil ha behandlet det prinsipielle: — Rusavhengige får ikke riktig behandling fordi Staten rir prinsipper som har gått på dato.
— Hva de tåler … Jeg tror aldri jeg har møtt noen som er så sterke som den gruppa her. Det er helt sinnssykt, sier Eva Sørlie. Hun er voldskoordinator på Ressurssenter for kvinner i Trondheim. Nå har kvinner i rusmiljøet fått et sted å søke tilflukt.
Ketaminbehandling og en hundeflokk har gitt Erik Ploot et nytt liv. Nå er det håp om at ketaminbehandling kan bli tilgjengelig for flere, men for Eriks bror er det for sent. Erik valgte å starte i Femundsløpet for å ære broren som nylig tok livet sitt.
I en stor spørreundersøkelse gjennomført av SINTEF for Helsedirektoratet, svarer rundt 80 prosent at de har nytte av behandlingen. De rundt 33 000 som svarte på undersøkelsen, mottok behandling i poliklinikk innen psykisk helsevern, rusbehandling eller hos avtalespesialist i 2023.
En rømt narkobaron. Væpnet aksjon under direktesendt TV. Militæroperasjoner i fengslene. Hva skjer i Ecuador? Landet har blitt et strategisk punkt for narkohandel, og karteller kjemper om kontrollen. Voldsbølgen som dette har ført til, bidro til at presidenten erklærte unntakstilstand.
— Du kommer ut etter soning med en enorm gjeld. Og så skal du plutselig bli lovlydig. Hvordan gjør du det, spør Mikael Niaz Ali? Han etterlyser mer informasjon om gjeldsordning til kriminelle og tidligere rusavhengige som ønsker å gjøre opp for seg i samfunnet.
— En ren talldiskusjon om sengeplasser sier lite om kvaliteten i behandlingen. Det viktigste er at behandlingen hjelper og at ventetiden er kort. Slik svarer helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i et innlegg i Dagens Medisin mandag på kritikken fra sentrale aktører på rusfeltet.
Flere år etter at hun hadde sluttet med tyngre stoffer, tok alkoholen over livet til Maria Forslund. — Jeg trodde at alkohol var noe jeg kunne håndtere. Men det er en stor løgn for de fleste tidligere rusavhengige. Dessverre eskalerer alkoholbruken for mange, sier hun.
– Mengde og inntaksmønster er langt viktigere enn hvilket rusmiddel det er, både når det gjelder hvor avhengighetsskapende det er og hvor vanskelig det er å slutte, sier Jørgen Bramness, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.