-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet
Hva mener organisasjoner og virksomheter på rusfeltet om forebyggings- og behandlingsreformen?
Hver onsdag står en gjeng i gule vester på plassen like ved Oslo S. I 14 år har de delt ut mat, klær og hygieneartikler til Oslos rusavhengige.
Det er ti år siden Petter «Uteligger» Nyquist brukte sin siste 20-kroning på en T-banebillett og dro til Oslo sentrum for å bo på gata i 52 dager. Det ble starten på en rekke prisvinnende tv-serier om stigmatiserte grupper i samfunnet.
Det har vært åtte uker med protester, klager og stadig nye utspill fra Helse Sør-Øst. Nå er sentrale deler av konkurransen om nye avtaler på rusfeltet avlyst.
«Arne» er en familiemann i femtiårene. At han har slitt med angst, depresjon og selvmordstanker, vet ingen rundt ham. Heller ikke at han inntok fleinsopp med en «tripsitter» ved sin side.
Sissel soner en dom for rusmiddellovbrudd. Straffen er så langvarig at hun kan benytte seg av rusmestringstilbudet i Ravneberget fengsel. Men uheldigvis er det veldig langt hjem.
– Nå jobber vi sammen for å få den kontrakten vi mener rettmessig er vår, sier divisjonsdirektør Anita Ellefsen i Blå Kors.
– Hvorfor skal rusavhengige pasienter med alvorlige, psykiske lidelser få dårligere tilgang til lege og psykolog enn pasienter i psykisk helsevern, spør psykiater ved Manifestsenteret.
Når vi begynner å drikke jevnt og mye, er den gylne rusen noe av det første vi mister. I 2019 kostet alkoholbruk samfunnet nær 58.000 tapte, friske leveår.