-Et redaksjonelt uavhengig magasin om rusfeltet

På jobb blant venner: Chris Kohlbacher trives godt i rollen som fungerende daglig leder på Huset i Oslo. I disse dager fyller huset ett år.
På jobb blant venner: Chris Kohlbacher trives godt i rollen som fungerende daglig leder på Huset i Oslo. I disse dager fyller huset ett år.

Velkommen om du følger Kardemommeloven

I slutten av mai fyller det brukerstyrte værestedet i Oslo, Huset, ett år. — Vi har rom for flere, sier fungerende daglig leder, Chris Kohlbacher, etter 12 måneders drift. Han ønsker seg lengre åpningstider og etterhvert større lokaler.

Vi møter Chris Kohlbacher på Huset en regnfull vårdag. Han er innom for å fikse litt småting og levere tilbake en mobiltelefon som ble glemt igjen dagen før.

44-åringen dumper ned i en av de komfortable sofaene, og byr på kaffe.

— Vi er et brukerstyrt værested, som er nettopp det som det høres ut som. Her kommer folk med rusutfordringer for å henge, se på tv eller få seg en matbit, sier Kohlbacher.

Gjestene, som brukerne av stedet omtales som, får være med og styre tilbudet. De har stått for innredning og interiør og kommer med forslag til aktiviteter.

Søstertilbud i andre byer

I 2022 åpnet et tilsvarende værested i Bergen, og Kohlbacher forteller at de foreløpig har kommet lengre på Vestlandet.

— Huset i Bergen er mye større. De har et natthus, og tilbyr nødovernatting, mens vi i Oslo holder åpent noen faste dager og ettermiddager i uka, forteller han. (Her kan du lese reportasje i Rus & Samfunn fra Natthuset i Bergen)

Foreningen for Human Narkotikapolitikk, Prolar og A-larm står bak tilbudene. Planen videre er å åpne et hus i Stavanger.

Kohlbacher sier at det var en utfordring å få landet lokalene i Oslo. Det var mye skriverier i forkant og mange var negative til det skulle komme enda et rustilbud på Sagene. Kohlbacher mener at politikerne må møte problemet der det er.

— Hvis man har et rusproblem så vil man trekke til sentrum. Det er her handelen skjer, da nytter det ikke å flytte tilbudene ut i bydelene.

Huset har foreløpig fått finansiering ut 2024, og Kohlbacher håper det nye bystyret sørger for midler videre.

— Vi selger ingen produkter, og er helt avhengig av ekstern støtte, sier han.

Frivillig innsats

Kohlbacher roser den frivillige innsatsen til mange av dem som bruker stedet.

— Vi prøver å tilføre noe positivt til nærmiljøet. De fleste som bruker stedet, er i en form for behandling og har nogen lunde stabile liv. De går rundt i nærområdet og plukker søppel.

Han sier at han ser en positiv utvikling når folk får muligheten til å gjøre en forskjell.

—  Det er veldig kult å se hvordan gjestene «vokser» når de får et ansvar. De blomster! Fra å sitte pal i sofaen har de blitt ressurspersoner med en helt ny giv. De trår til og hjelper, og vi har fått feedback fra andre at de er blitt som nye mennesker.

Musikk og Kardemommelov

Kohlbacher viser vei til et annet rom i lokalet, der et trommesett, en gitar og en sofa er satt opp.

— Dette er musikkerommet, som er veldig populært, forklarer han.

Kohlbacker sier at gjestene synes værestedet er koselig og avslappende. Ofte møtes personer med rusutfordringer med masse regler, men her kan de være seg selv.

— Vi tolererer ikke vold eller seksuell trakassering, man må være grei og snill, men ellers kan folk komme som de er, ruset eller ei. Om du sovner i en sofa er det ingen som hiver deg på dør, sier han.

Kohlbacker har selv brukererfaring. Han levde et ganske normalt frem til han var 35, da han endte opp med en rusavhengighet som skulle vare i flere år. Etter et behandlingsopphold i Kragerø har han vært rusfri.

— Jeg fikk hjelp fort og effektivt. Siden jeg selv har ruserfaring trodde jeg det skulle bli vanskelig å jobbe her, men det har vært svært givende. Jeg tror nesten jeg hadde gjort jobben uten å få betalt. Jeg føler at jeg henger med venner, sier han og smiler.

Større sted og flere brukere

Selv om de ansatte på Huset trives veldig godt på Sagene, skulle Kohlbacher gjerne sett at de hadde større lokaler til rådighet.

— Jeg drømmer om plass til et kreativt verksted, der man kanskje kan snekre og skape ting. Det finnes heldigvis mange tilbud for mennesker med rusutfordringer, men vi har rom for flere gjester på Huset.

Her kan du lese en artikkel på rusfeltet.no fra åpningen av Huset 25. mai 2023